Αγαπητή συνάδελφε,
να μου επιτρέψετε να σας αποκαλώ έτσι, γιατί έχω κι εγώ από τον πρότερο επαγγελ-ματικό μου βίο μεγάλη σχέση με τους ραδιοτηλεγραφητές τους οποίους τιμώ και θεωρώ πολύ γενναίους ανθρώπους.
Με τα γραφόμενά σας δεν σας κρύβω ότι μου επιβεβαιώσατε πολλές από τις κινήσεις που κάνατε με το πιο προσιτό γι΄ εσάς τεχνικά τρόπο ο οποίος μάλιστα είναι κι ορθός.
Όμως γι΄ επισκευή τέτοιου τύπου τηλεοράσεων (Curved) δεν αρκεί η φιλότιμη προσπάθεια, γιατί πρώτα ,όπως κι ο συνάδελφος Νίκος από την Λάρισα σας εξήγησε χρειάζεται ειδική βάση τοποθέτησης για την αποσυναρμολόγηση καθόσον σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκληθεί ζημιά στα ribbon flex που οδηγούν το ψηφιακό σήμα από τη T-con board στ΄ εσωτερικό του panel και τ΄ οποία πολλές φορές σε τέτοιου τύπου τηλεοράσεις έρχονται τόσο κοντά στ΄ οπίσθιο καπάκι της συσκευής που στη προσπάθεια μας να τ΄ απσπάσουμε μπορεί να τους δημιουργήσουμε κάποιο κόψιμο, που μάλιστα δεν φαίνεται με γυμνό οφθαλμό αλλά μόνο με μεγεθυντικό φακό, και στη συνέχεια
για ν΄ επισκευαστούν χρειάζονται ειδικά όργανα και πολύ εξειδικευμένες γνώσεις που ακόμα και στ΄ εξουσιοδοτημένα Service έχουνε μόνο οι τεχνικοί εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για κάθε συγκεκριμένο μοντέλο.
Τώρα, έλεγχος του Backlight πράγματι γίνεται μ΄ όργανο (Backlight Tester) που παρέχει κάποια τάση από 200V έως 250V για τις λεντοταινίες του δικού σας panel
και που τις δοκιμάζει αν βάλετε το κόκκινο καλώδιο του, στ΄ άκρο του καλωδίου που έρχεται από το panel και πηγαίνει στον κονέκτορα του inverter με την ένδειξη +VLED και το μαύρο καλώδιο του Tester στο καλωδίου που έρχεται από το panel και πηγαίνει στον ίδιο κονέκτορα του inverter με την ένδειξη –VLED .
Τ΄ inverter της τηλεόρασής σας είναι τμήμα του PSU και κατά τη δοκιμή με το Backlight Tester το καλώδιο που έρχεται από το panel πρέπει να ΄ναι αποσυνδεδεμένο από τον κονέκτορα κι η TV εκτός παροχής ρεύματος.
Αλλά εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε όλα αυτά γιατί όπως γράφετε βγάζοντας τις φίσες που συνδέονται με τη Main board ή τη T-con board είδατε γαλάζια οθόνη (raster) που σημαίνει ότι τα LED του Backlight ανάβουν κανονικά (άλλωστε είναι φωτοδίοδοι εν σειρά κι αν καεί μία δεν φωτίζει καμία).
Επομένως μένει τ΄ επίμαχο θέμα της Main Board.
Εδώ πράγματι υπάρχει ρίσκο γιατί είτε από τον συνάδελφο στο forum τ΄ αγοράσετε – είναι κι οι δύο τηλεοράσεις της σειράς 6 πιθανόν τα μοντέλα των Main Boards να ΄ναι τα΄ ίδια, ακόμα και τις ίδιας version – είτε από τ΄ ebay, δεν παύουν να ΄ναι μεταχειρισμένα αλλά το κυριότερο που δεν ονοματίζουν τ΄ επίσημα Service της SAMSUNG ανά την Επικράτεια, είναι ο προγραμματισμός της κάθε Main, που σημαίνει ότι ακόμα και καινούργια με την ίδια γραμματοαριθμοσειρά και version να χρησιμοποιήσετε εφόσον δεν είναι η εργοστασιακή κόπια, η δοκιμασμένη μετά τη συναρμολόγηση του συγκεκριμένου μοντέλου τηλεόρασης, που κατέχετε, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το panel και να σας δείξει εικόνα.
Και τέλος μία μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια.
Διαβάστε προσεκτικά το λευκό αυτοκόλλητο πάνω στο panel όπου αναγράφεται ο πλήρης τύπος της οθόνης.
Αν τα τελευταία στοιχεία είναι του τύπου .P04 ή .PO8 να γνωρίζετε – όπως έγκριτοι μελετητές ηλεκτρονικοί επιστήμονες αναφέρουν – ότι πρόκειται γι΄ οθόνες β΄ διαλογής που ΄χουν χρόνο ζωής 2 το πολύ 3 έτη μετά ξεκολλούν τα flex καλώδια από τον κρύσταλλο κι η οθόνη αχρηστεύεται.
Φυσικά η δική σας οθόνη κι ως κεκαμένη που ΄ναι μπορεί να μην παρουσιάζει τέτοια θέματα αν και μαϊμού κατασκευές κυκλοφορούν σ΄ όλα τα μοντέλα τηλεοράσεων σ΄
όλον τον κόσμο και γίνονται αντιληπτές από τον καταναλωτή μόνο από τη τιμή αγοράς δυστυχώς.
Όσον αφορά την έδρα της SAMSUNG να γνωρίζεται ότι η εταιρεία είναι Πολυεθνική
όποτε θα ψάξετε τα Κεντρικά Γραφεία της Εταιρείας στη Χώρα που η τηλεόραση έχει συναρμολογηθεί κι αυτό φαίνεται στο ταμπελάκι που φέρει στ΄ οπίσθιο καπάκι της.
Εύχομαι να πετύχετε τα καλλίτερα αποτελέσματα όποια ενέργεια ή σύνολο ενεργειών επιλέξετε να κάνετε.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης