Το συμβατικό ballast δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πηνίο. Το ηλεκτρονικό είναι ένα ολόκληρο παλμοτροφοδοτικό. Οι λάμπες έχουν την ίδια κατασκευή, ένα νήμα πυρακτώσεως σε κάθε τους άκρη.
Το συμβατικό ballast δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πηνίο. Το ηλεκτρονικό είναι ένα ολόκληρο παλμοτροφοδοτικό. Οι λάμπες έχουν την ίδια κατασκευή, ένα νήμα πυρακτώσεως σε κάθε τους άκρη.
Ναι αλλά απ'ότι καταλαβαίνω κάνουν την ίδια δουλειά?
Η προθέρμανση ποιά είναι σε αυτά τα δύο διαφορετικά ballast? Ή υπάρχει και στα δύο και στο μόνο που δεν υπάρχει είναι το φωτιστικό ασφαλείας που είπες? Και γιατί είναι απαραίτητο να μην υπάρχει για να ανάψουμε μια τέτοια λάμπα?
Αν εννοείς ότι ανάβουν λάμπες, ναι!
Το ρεύμα που διαρρέει τα νήματα της λάμπας κατά την έναυση.
Υπάρχουν και ηλεκτρονικά ballast χωρίς προθέρμανση.
Επειδή το ένα απ' τα δύο νήματα της λάμπας σου είναι καμμένο!
Εννοείς ότι αν το ένα απο τα δύο νήματα είναι καμμένο, τότε αν έχω ballast με προθέρμανση, η λάμπα δεν θα ανάψει?
Αυτή η προθέρμανση είναι η καθυστέρηση του ανάματος, το τρέμουλο μέχρι να ανάψει ή ο χρόνος που κάνει από τότε που την ανάβουμε μέχρι να ζεσταθεί και να αποδώσει το 100% της φωτεινότητας της?
Άρα εννοείς ότι όλα τα απλά ballast είναι χωρίς προθέρμανση? Δηλαδή απλό ballast έχει μέσα το φωτιστικό ασφαλείας?
Γιατί δεν καταλαβαίνω τι μου λες?Είναι σαν να μου λες να λύσω γρίφους στα κινέζικα!
![]()
εφόσον θέλει προθέρμανση και το νήμα (αντίσταση προθέρμανσης) είναι κομμένο πως θα προθερμανθεί ώστε να έρθει το αέριο σε κατάσταση ιονισμού;
Αρα δεν θα ανάψει ή θα "παλέψει" πολύ το ballast μέχρι να καταφέρει να την ανάψει και πάντα με αμφίβολα αποτελέσματα.
όχι δεν είναι αυτό, αλλά συμβαίνει τότε (μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ανάψει).
τα απλά, αφήνουν ρεύμα να διαρρέει μέσα από τα νήματα και μέσω του στάρτερ για την προθέρμανση. Αρα τα απλά ballast γενικά έχουν προθέρμανση (π.χ. τα συνηθισμένα φωτιστικά με το πηνίο και το στάρτερ).
Να τονίσω ότι δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά μπαλάστ χωρίς προθέρμανση, ούτε όλα τα απλά με προθέρμανση.
Αν η λάμπα συνδέεται με δυο ακίδες (μια από κάθε πλευρά) τότε δεν χρησιμοποιείται προθέρμανση.
οχι
Μένεις ετεξεταστέος! (στα κινέζικα)![]()
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη klik : 14-05-12 στις 18:16 Αιτία: επιπλέον επεξηγήσεις
FILMAN (15-05-12)
Kαλησπέρα σε όλη τη παρέα...Εχω ασχοληθεί κατα καιρους με τις λάμπες είτε νεον ειτε οικονομικές. Δοκιμαζα τα πολύπλοκα κυκλωματα των χαλασμενων λαμπων και μετά πειραματίστικα για να δω πόσο πιο απλά μπορούν να γίνουν...ετσι κατέληξα σε ένα κύκλωμα απλό με 6 υλικά που ειναι 3 διπλά υλικά
2Χ 330n πολυεστερικους
2Χ 100 Οhm 1W
2X 4007 diode
σκεφτείτε λίγο πως με αυτά τα 6 υλικά αναβουν λαμπες νεον...4waττ και 8watt
μπορεί να γίνει? θελω απαντήσεις...και αιτιολόγηση
uvlampcircuit.JPG2 παράλληλοι πυκνωτές και 2 αντιπαραλληλες διοδοι με 2 αντιστάσεις των 100Οhm μπορούν να οδηγήσουν μια λαμπα 4 W
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη agis68 : 14-05-12 στις 20:05
Κρατήστε μια αντίσταση... στους χαλεπους καιρους
Ωραία μέχρι εδώ. Δεν κατάλαβα όμως, για ποιό λόγο πρέπει να βάλω στην λάμπα (που θέλω να δοκιμάσω αν είναι καμμένη) κύκλωμα που να μην έχει προθέρμανση, αφού πρέπει να προθερμανθεί πρώτα, αλλιώς δε θα ανάψει η θα ανάψει δύσκολα.
ΥΓ. Μπορείτε να με βρίζετε όσο μου απαντάτε, δεν έχω πρόβλημα!![]()
Πρεπει να βαλεις κυκλωμα που να μην εχει προθερμανση, επειδη εσυ ετσι κιαλλιως ΔΕΝ μπορει να προθερμανεις ΚΑΙ τα δυο νηματα.
ΟΧΙ δεν ειναι απαραιτητο να προθερμανθει πρωτα για να αναψει σωστα. Με προθερμανση , αρκει μαι ταση 400-500βολτ που την δεινει το σταρτερ σε συνδιασμο με το μπαλαστ (το ασπρο πηνειο που μοιαζει με μετασχηματιστη ). Μετα το αναμα , αρκει η χαμηλοτερη ταση του δικτυου απο μονη της, να αναγκαζει την λαμπα να μεινει αναμενη.
Χωρις προθερμανση, χρησιμοποιουμε μια πολυ μεγαλυτερη ταση της ταξης των 800-1500βολτ,-εξαρταται απο την ισχυ της λαμπας- που αυτη η μεγαλη ταση , ειναι στην πραξη καποιοι παλμοι υψηλης τασης, απαραιτητοι για το κρυο ξεκινημα. Μετα το αναμα, αρκει η ταση των 300 βολτ του δικτυου.
FILMAN (15-05-12)