Καλημέρα Κώστα
Σ' ευχαριστώ για τις πολύτιμες παρατηρήσεις σου. Δεν ξέρω αν ο inverter έχει δυνατότητα ρύθμισης του charger part σε ότι αφορά τις τιμές της τάσης με βάση την οποία θα ξεκίναγε τη φόρτιση άλλωστε και το manual είναι αρκετά λιτό σε πληροφορίες αφού και οι 2 εικόνες που παραθέτει δείχνουν άλλο inverter σχεδιαστικά. Πάντως χθές έκανα το εξής: 1. Συνέδεσα το φορητό φορτιστή στην καινούργια μπαταρία με τα 12,7V και έδειξε ότι η στάθμη φόρτισης βρίσκεται στο 87%. Ξεκίνησε να τη φορτίζει με 6,4Α αρχικά και σταδιακά μειώνονταν μέχρι το 1Α ώσπου φορτίστηκε πλήρως σε χρόνο 2ώρες και 20 λεπτά. 2. Όταν ολοκληρώθηκε η φόρτιση και πήγε η ένδειξη στο 100% και άναψε το πράσινο, η τάση από τα14,7V έπεσε ατο 13,6V που σημαίνει ότι περιέπεσε σε float κατάσταση για τη συντήρηση της μπαταρίας. Απόλυτα φυσιολογικό. 3. Αποσύνδεσα τον φορητό φορτιστή και σύνδεσα τη μπαταρία στον inverter με συνδεδεμένο το πολύμετρο. Εκεί έδειξε 14,45 V. 4. Συνέδεσα σε σειρά αμπερόμετρο και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε ενός mA. 5. Έκλεισα την παροχή ρεύματος για 10 δευτερόλεπτα. Η τηλεόραση και το φωτιστικό δεν αντιλήφθηκαν τη διακοπή όπως γίνονταν πριν και είναι φυσιολογικό. 5. Ξαναέδωσα ρεύμα και αμέσως το ανεμιστηράκι του Inverter πήρε μπρός και λειτούργησε για περίπου 10 δευτερόλεπτα (αυτό το κάνει πάντα όταν φορτίζει τη μπαταρία μετά από διακοπή ρεύματος. Μετά σταμάτησε ο ανεμιστήρας και πλέον παραμένει σε κατάσταση λειτουργίας από χθες το μεσημέρι έως τώρα χωρίς ορατό πρόβλημα. Συμπέρασμα: Η κατάσταση των δύο χρησιμοποιημένων μπαταριών ήταν τέτοια που έλειπε φόρτιαη και "τράβαγαν" ρεύμα από τον inverter χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί η φόρτισή τους με αποτέλεσμα να ζεσταθούν πολύ. Συνεπώς το ότι δεν μειώθηκε η τάση του φορτιστή του inverter όπως έγινε με τον φορητό μου φορτιστή στα 13,6V δεν με ανησυχεί πλέον αφού δεν υπάρχει ρεύμα προς την μπαταρία. Μετά από τα παραπάνω, τι λές μπορώ να προχωρήσω το επόμενο διάστημα σε αγορά μπαταρίας τύπου AGM 100ΑΗ αν μου επιτρέψουν τα οικονομικά μου γιατί αυτή που έβαλα η καινούργια είναι 50ΑΗ ή εδώ κρύβεται κάτι που δεν το έχω αντιληφθεί και θα κάνω λάθος? Ξανά ευχαριστώ για τη βοήθεια όλα τα παιδιά...