Σε πρώτη φάση πριν κάνω τις μετατροπές που προτείνεις στην πλακέτα τί έκανα:
Τις αντιστάσεις 1κ στα μπλε κυκλάκια όπως είπα και παραπάνω τις έχω αντικαταστήσει με πυκνωτή 22μΦ/35 βολτ. Βασικά τη μία αντικατέστησα,την άλλη την άφησα και πρόσθεσα και τον πυκνωτή γιατί κάνει κάτι περίεργα τοκ ,τοκ στο ένα κανάλι.Θα την ξηλώσω κι αυτή και τα μαύρα κυκλάκια.
Επίσης ,όπως το είχα μέχρι τώρα το συν του κονέκτορα τροφοδοσίας πήγαινε με καλώδιο από δεξιά απέναντι αριστερά στο μεγάλο κουμπί.Το αποσύνδεσα τελείως απ το κουμπί .Τώρα το κουμπί κόβει το ένα καλώδιο απ το AC εξόδου του μετασχηματιστή.
Ακολούθως ,τη γέφυρα ανόρθωσης με τον πυκνωτή τη μετέφερα απ'την άλλη μεριά ,πολύ κοντά στον κονέκτορα τροφοδοσίας συγχρόνως κοντένοντας πολύ τα καλώδια τροφοδοσίας τα οποία και τα δύο (συν και πλη) πηγαίνουν πλέον στον κονέκτρορα τροφοδοσίας και όχι στο κουμπί όπως είπα παραπάνω.Επίσης πρόσθεσα έναν πυκνωτή εξομάλυνσης 10000μΦ παράλληλα στον προηγούμενο των 4700μΦ.
Το αποτέλεσμα ήταν ο βόμβος να μειωθεί σε υποφερτό επίπεδο (σε πλήρη ένταση το volume πάντα) αλλά δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.Με την ένταση χαμηλή ή κλειστή τελείως βόμβος δεν ακούγεται.
Τα ηχεία συνδέονται κανονικά στις θέσεις τους.
Ο βόμβος είναι ο ίδιος και στα δύο ηχεία.Στα αγγλικά τον τύπο θορύβου θα τον χαρακτήριζα ως buzz. Ούτε hiss ,ούτε high pitch ή κάτι άλλο.
ανόρθωση-εξομάλυνση
Να προσθέσω ότι η γέφυρα ανόρθωσης (εξάρτημα) και οι δύο πυκνωτές είναι κολλημένοι σε perf-board .Χρησιμοποίησα άκοφτα τα μακριά ποδαράκια τους για τα συνδέσω μεταξύ τους.Αν φτιάξω το κύκλωμα καλύτερο σε πλακέτα με τη μέθοδο σιδερώματος,αποχάλκωσης και τα σχετικά ίσως μειωθεί κι άλλο ο βόμβος.
Έκανα και ένα πειραματάκι ,δεν ξέρω αν λέει κάτι,έβαλα εξωτερικό τροφοδοτικό απ αυτά του εμπορίου ac-dc 17volt περίπου έξοδος και ο βόμβος υπάρχει κι εκεί.Με τη μπαταρία 12βολτ/4ΑΗ δεν υπάρχει βόμβος.
γειώσεις
α)Δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζει ή είναι απαραίτητο αλλά δεν έχω συνδέσει τη γείωση απ το δίκτυο στο μηχάνημα.
β)Η μόνη γείωση που έχω τώρα είναι απ το κουτί στην ψύκτρα.Τα τδα2003 ακουμπούν και τα δύο στην ψύκτρα.Εδώ έχω ένα τεχνικό προβληματάκι.Έχω βάλει μίκα και ροδέλα,αλλά παρόλα αυτά υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στα τδα και την ψύκτρα.Κάτι κάνει επαφή.Ίσως η ροδέλα είναι κοντή ,η ψύκτρα χοντρή και ακουμπάει η βίδα.Θα το βρω.
γ) Επίπλέον δοκίμασα να συνδέσω με κροκόδειλο τον πυκνωτή εξομάλυνσης με το κουτί αλλά δεν έχει καμία διαφορά στο βόμβο ,ακουστικά τουλάχιστον.
Τέλος θα κάνω και τις προτεινόμενες αλλαγές και συνδέσεις στο κύκλωμα να δούμε.
Δυστυχώς δεν έχω παλμογράφο να δείξω τί κύματα έχει στις εισόδους ,εξόδους,την ακριβή συχνότητα του βόμβου και τα σχετικά.

Απάντηση με παράθεση