Η άποψή μου για τον πυκνωτή C55 είναι ότι αν είχε σκάσει - εκτοξευτεί, θα υπήρχαν αρκετά υπολείμματα, τα οποία κάπου μέσα στην συσκευή, θα ήταν σαφώς εμφανέστατα και πιθανών θα υπήρχε και η σχετική μυρωδιά (σημειωτέων η πλακέτα του dsp είναι συνήθως κλεισμένη μέσα σε μεταλλικό κουτί). Εκτός αν ο Παντελής (alfadex) δεν ήταν αυτός που άνοιξε πρώτος τον ενισχυτή, μετά την συγκεκριμένη βλάβη.
Συνήθως για να σκάσει ένας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής θα πρέπει είτε να λειτουργήσει σε υψηλότερη τάση από την ονομαστική τάση λειτουργίας του, είτε να τροφοδοτηθεί με τάση ανάποδης πολικότητας.
Αρνητική επίδραση έχει σίγουρα και η υψηλή θερμοκρασία λειτουργίας,(κάτι που νομίζω στην συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω της θέσης του συγκεκριμένου πυκνωτή, μάλλον δεν πρέπει να έχει σχέση).
Βλέποντας το σχέδιο, η τάση +5D παρέχεται από ένα regulator 78Μ05 ,το οποίο έχει είσοδο μια τάση περίπου 10V (όσο και η ονομαστική τάση λειτουργίας του πυκνωτή C55 ), οπότε και στην περίπτωση που βραχυκύκλωνε το in με το out του regulator αυτού, θα υπήρχε μια τάση στα άκρα του πυκνωτή γύρω στα 10V ,η οποία δεν νομίζω ότι θα ήταν ικανή να ''σκάσει'' τον πυκνωτή (και εκτός αυτού, η τάση των 10V θα υπήρχε λογικά για λίγο χρονικό διάστημα στα άκρα του πυκνωτή C55, γιατί πιθανότατα αν το regulator βραχυκύκλωνε, θα καιγόταν και η αντίσταση R731).
Αν τώρα αυτό έγινε από άλλη αιτία ( π.χ. λόγω υπέρτασης της τάσης του δικτύου της ΔΕΗ, ή μικρό βραχυκύκλωμα σε κάποιο τύλιγμα του μ/τ κ.λ.π.) , πιθανότατα θα υπήρχε και άλλη ζημιά σε άλλα εξαρτήματα και όχι μόνο σε αυτό τον πυκνωτή.
Υπάρχει βέβαια και η ακραία περίπτωση, στην προσπάθεια εξαγωγής της πλακέτας του DSP, κάπου να ζορίστηκε ή να μάγκωσε αυτός ο πυκνωτής και να ξηλώθηκε τελείως, αλλά πρώτων θα γινόταν νομίζω αντιληπτό από τον Παντελή (alfadex) και δεύτερων θέλει αρκετή πίεση - δύναμη για να ξηλωθεί πάνω από την πλακέτα ένας τέτοιος ηλεκτρολυτικός πυκνωτής ώστε να μείνουν μόνο οι ακροδέκτες πάνω στην πλακέτα (και πιθανότατα θα γινόταν ζημιά και στην πλακέτα και λογικά οι ακροδέκτες που θα έμεναν στην πλακέτα θα είχαν στραβώσει ).
Επομένως θεωρώ πως μάλλον δεν ισχύει αυτό γιατί η εξαγωγή της συγκεκριμένης πλακέτας δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο, ακόμα και για κάποιο όχι και τόσο έμπειρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ένα τέτοιο μηχάνημα, όσο αφορά την επισκευή του, έχει σχετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας (ιδιαίτερα από κάποιον μη σχετικό και άπειρο ), οπότε αν δεν υπάρχουν οι γνώσεις και η εμπειρία, θα συμφωνήσω με τον Νίκο (UV.) ότι είναι καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιο σχετικό και έμπειρο τεχνικό, επειδή ο κίνδυνος πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς είναι μεγάλος.
Φιλικά η άποψή μου.