Ακόμη ένα post με προβλήματα σε ψυγεία Bosch/Siemens/Pitsos.
Μοντέλο KDN40A73/04 του 2010. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η χαμηλή θερμοκρασία στη συντήρηση μετά απο κάποιες ημέρες λειτουργίας κατόπιν 24ωρης απόψυξης.
Όλες οι μετρήσεις που έγιναν φάνηκαν καλές, συγκεκριμένα
1. Το start relay έχει αντίσταση μεταξύ Common - Start περίπου ~30Ohms & OL μεταξύ Common - Run (Off). Δεν δοκιμασα μετρήσεις όταν ο κομπρεσσορας λειτουργεί αλλά εκκινεί κανονονικα.
2. Relay protection έχει συνέχεια
3. Evaporator sensor θερμοκρασίας στα 5KOhm (θερμοκρασία περιβάλλοντος) και ~13KOhm μετά απο 5 λεπτά μέσα σε νερό με παγάκια
4. Ο άσπρος compartment sensor (δεν ξέρω γιατί υπάρχει και αυτος στην πλάτη της κατάψυξης και ποιος ο ρολος του. Ειναι συνδεδεμένος απευθείας στο Logic Board χωρίς connector) σε θερμοκρασία δωματίου ~4.4kOhm, και μέσα σε νερό με παγάκια δεν ανέβηκε πάνω 8.6kOhm (μου φαίνεται σχετικά μικρή η άνοδος της αντίστασης)
Βρήκα ένα παραπλήσιο δεν ειναι για το μοντέλο μου αλλά θα το πάρω για να δοκιμάσω
https://www.mrgranazis.gr/shop/eshop...v=8cf4d375016a
5. Η ασφάλεια θερμοκρασίας έχει συνέχεια δλδ 0Ohm
7. Evaporator fan αντίσταση ~504Ohm. Σταματάει να λειτουργεί όταν ανοίγω την πόρτα ΑΛΛΑ ο compressor φαίνεται να συνεχίζει να δουλεύει.
8. Defrosting Heater αντίσταση ~284Ohm
9. Logic Board μοντέλο 9000-451-518, EPK 64870 φαίνεται να ειναι σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχουν φουσκωμένοι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές ή κάτι καμένο.
Μετα απο ~10 μέρες λειτουργίας πιάνω πάγο στο μπροστινό μέρος των αεραγωγών με αποτέλεσμα ο ζεστός αέρας του ανεμιστήρα (απ ότι ειδα απο τη λειτουργία του με μια χαρτοπετσέτα, ο ανεμιστήρας τραβάει αέρα απο τη συντήρηση και στη στέλνει στο μπροστινό μέρος της κατάψυξης όπου συνδέεται με τη συντηρήση παρά το αντίθετο που πίστευα).
Παρατηρήσεις
1) Ο κομπρέσσορας δεν έχει πυκνωτή εκκίνησης
2) Ο κομπρεσσορας δουλεύει συνέχεια. Όταν το πιάνω απο έξω ειναι μονίμως αρκετά ζεστός. Έχω την αίσθηση ότι κάποιες φορές ακούω το ρελέ προστασίας στο Common που συνδέεται, να ενεργοποιείται προφανώς απο θέμα θερμοκρασίας
3) Στο δοχείο συγκέντρωσης νερού μετά απο το defrost δεν υπάρχει ποτέ νερο
4) Ο σωλήνας αποχέτευσης ή οπή αποστράγγισης των νερών μετά το defrost μέσα στην κατάψυξη ειναι καθαροί
5) Τα λάστιχα εινα σε καλή κατάσταση. Τα πέρασα και με βαζελίνη για να μαλακώσουν και να σφραγίζουν καλύτερα. Με δοκιμή λάμπας μέσα στην κατάψυξη δεν ειδα να διαφεύγει φως απο πουθενα.
6) To defrost λειτουργεί όταν πιανει πάγο γιατι το ακούω να κροταλίζει
Το μυαλό μου πάει
1) Δεν κάνει σωστή επαφή η αντίσταση του defrost με το evaporator coil. Δεν έχει αλλαχτεί ποτέ
2) Διαρροη ψυκτικού υγρού; Δεν ξέρω και δεν έχω γνώση επι αυτού ποια ειναι τα συμπτώματα
3) Ξανα πλακέτα δλδ logic board.
IMG_20250927_210216005.jpgIMG_20250928_004237986.jpgIMG_20250927_210230224.jpgIMG_20250927_210233776.jpgIMG_20250927_210221356.jpgIMG_20250927_210227318.jpg
Ιστορικό
Αλλάχθηκε η πλακετα δλδ το Logic Board το 2021 γιατί μετά απο κάποιες ώρες λειτουργίας δεν έδινε εντολή στον κομπρεσσορα να ξεκινήσει με αποτέλεσμα να χτυπάει alarm.