Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 16

Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή Panasonic SA-AK44 με error F61

Καλησπέρα σε όλους του φίλους,

Επειδή δεν έχω μεγάλη εμπειρία με στερεοφωνικά θα ήθελα μια μικρή βοήθεια. Μου έφερε ο ξαδερφός μου ένα Panasonic SA-AK44 και μόλις πατάς το κουμπί, ακούγεται το ρελέ και κλείνει στιγμιαία, ενώ στην οθόνη εμφανίζει F61.

Το πιο πιθανό από αυτά που διάβασα, είναι να φταίει ο ενισχυτής και για λόγους προστασίας των ηχείων να κλείνει και να εμφανίζει το παραπάνω error. Οι μοντούλες που φοράει είναι: STK470-090 και RSN309W44.

Τι μπορώ να μετρήσω για να βρώ αν όντως φταίνε οι μοντούλες και όχι κάτι άλλο και πως θα καταλάβω ποιο από τα δυο είναι ο "ένοχος", γιατί είναι ακριβά πανάθεμα τα.

Σας ευχαριστώ,
    Λευτέρης.

Μέλος
    Όνομα
    Χρήστος
    Περιοχή
    Πάτρα, Αχαία

Προεπιλογή

φιλε μου το δοκιμασες χωρις ηχεια?

Μέλος
    Όνομα
    Σήφης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Κατά μεγάλη πιθανότητα μάλλον, έχει πρόβλημα με τα ολοκληρωμένα εξόδου.
    Υπάρχει όμως και μια μικρή πιθανότητα να έχει πρόβλημα και / ή στην τροφοδοσία του ολοκληρωμένου εξόδου.
    Υπάρχει επίσης και η πιθανότητα να έχει κάποιο βραχυκύκλωμα στην έξοδο (π.χ. από κομματάκια σύρματος, που τυχών κόπηκαν από τα καλώδια των ηχείων και έχουν μείνει μέσα στις υποδοχές τις εξόδου για τα ηχεία, και βραχυκυκλώνουν κάποια από τις εξόδους), αλλά συνήθως σε αυτή την περίπτωση δεν σβήνει αμέσως.

Για το ολοκληρωμένο, μπορείς να μετρήσεις στα pin των εξόδων, στιγμιαία, κάθε φοράς που πατάς το power on και μέχρι να σβήσει λόγω προστασίας (προλαβαίνεις χρονικά να πάρεις μια ένδειξη), αν έχεις τάσεις τις τάξεως μερικών Volt. Αν όντως έχεις τότε το ολοκληρωμένο τα έχει φτύσει.
    Μπορείς νομίζω ,να βγάλεις στον αέρα τα pin εξόδου και να ανάψεις την συσκευή. Λογικά (δεν είμαι 100% σίγουρος) θα ανάψει.
    Για τις τάσεις τροφοδοσίας ,μπορείς και αυτές να μετρήσεις, βασικά αν υπάρχουν και δεν είναι κάποια από αυτές μηδενική,με τον ίδιο τρόπο (στιγμιαία) κάθε φορά που πατάς το power on.
    Είναι όντως τσουχτερή η τιμή τους.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ezizu : 12-02-14 στις 17:34

Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

@xsterg: Ναι έχω αποσυνδέσει όλα τα ηχεία.

@ezizu: Η έξοδος δεν είναι βραχυκυκλωμένη, όσο για τις μετρήσεις θα τις κάνω πιθανόν το απόγευμα και θα επιστρέψω.

Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Επέστρεψα πιο μπερδεμένος τελικά...

Άρχισα να βγάζω καλωδιοταινίες για να μπορώ να δουλέψω τις πλακέτες και είχα την έμπνευση κάθε μια που βγάζω να το τεστάρω. Βγάζοντας λοιπόν την ταινία CN303, το σύστημα "δούλεψε" κατά το ήμισυ και εξηγούμε...

Δούλεψε η οθόνη, το κασετόφωνο και το aux και συνδέοντας ένα ηχείο, είχα και ήχο κανονικά. Δεν δούλεψε το ραδιόφωνο, παρόλο που του έβαλα κεραία δεν έπιανε κανέναν σταθμό και το cd changer, δεν έβγαινε καν το tray.

Καταλαβαίνω ότι η καλωδιοταινία πηγαίνει στον μικροεπεξεργαστή και δίνει σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά και πετάει F61, αλλά αφού έχω ήχο μπορεί να ευθύνεται το STK/RSN ή μήπως είναι κάτι άλλο;

Έχω εκτυπώσει όλα τα σχηματικά και ψάχνω σιγά-σιγά, αλλά είπα μήπως είχατε κάποια ιδέα.

Μέλος
    Όνομα
    Σήφης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Από την στιγμή που βγάζεις στον αέρα την καλωδιοταινία CN303, βγάζεις εκτός και τις γραμμές ελέγχου - προστασίας DCDET1 και DCDET2 προς τον επεξεργαστή, οπότε είναι λογικό να ανάβει το μηχάνημα, χωρίς να σου βγάλει ένδειξη F61 .
    Αλλά επειδή μέσω της CN303 μεταφέρονται και διάφορα άλλα σήματα (PLLCLK,PLLDA κ.λ.π.) αλλά και τάσεις (7.5V, 3.3V κ.ο.κ), δεν γίνεται να λειτουργήσει το tuner και το cd changer.

Θα σου συνιστούσα πάντως, ειδικά αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος του τι ακριβώς κάνεις, να είσαι γενικά προσεκτικός και επιφυλακτικός στις μεθόδους τύπου: βγάζω εκτός ,(γενικά και αόριστα),αυτήν ή την άλλη φίσα και δοκιμάζω αν δουλεύει κ.λ.π.
    Υπάρχει γενικά η πιθανότητα, (υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις), να δημιουργηθεί και κάποιο άλλο πρόβλημα στο υπό έλεγχο μηχάνημα και σίγουρα δεν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος, για σωστή διάγνωση μιας βλάβης.

Εφόσον όμως άναψες το μηχάνημα, έστω και έτσι, έλεγξε (όπως σου ξανά έγραψα) αν λείπει κάποια τάση τροφοδοσίας στο εξόδου, (αλλά και γενικά τις διάφορες τάσεις π.χ. στο IC501 κ.ο.κ.) και χωρίς να συνδέσεις ηχεία, μέτρα την τάση στις εξόδους.

Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Σε ευχαριστώ ezizu για την απάντηση.

Μπορεί να "ακούστηκα" λίγο απρόσεκτος, όμως είχα πάντα δίπλα τα σχεδιαγράμματα και ήξερα τι ήταν η κάθε μια ταινία.

Λοιπόν μετράω τα 3.3V και 7.5V, SPA/SPB/SPC: 2-3V, VREF: 5V, DCDET1/2: 5V και μερικές μικρές τάσεις στα υπόλοιπα, όλα αυτά με ασύνδετη την ταινία.

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ezizu Εμφάνιση μηνυμάτων
    Εφόσον όμως άναψες το μηχάνημα, έστω και έτσι, έλεγξε (όπως σου ξανά έγραψα) αν λείπει κάποια τάση τροφοδοσίας στο εξόδου, (αλλά και γενικά τις διάφορες τάσεις π.χ. στο IC501 κ.ο.κ.) και χωρίς να συνδέσεις ηχεία, μέτρα την τάση στις εξόδους.
    ΟΚ ξεκινάω τις μετρήσεις στο IC500 και 501 αμέσως!

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!!!

Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Καλημέρα και καλή βδομάδα,

Έκανα κάποιες μετρήσεις και για το IC500 (RSN309) έχουμε:
    (1,2) 0V
    (3) 56.8V
    (4) -56.8V
    (5) 0V
    (6) 31V
    (7) -31.5V
    (8,9,10) 0V
    (11) -11.8V
    (12) 0V
    (13) -12V
    (14) 0V
    (15) 31.3V
    (16) -31.7V
    (17) 0V (το σχέδιο γράφει -10V, αλλά είναι ασύνδετο)
    (18,19) 0V
    (20) 47.3V
    (21) -47.8V
    (22,23,24,25) 0V

Για το IC501 (STK470) έχουμε:
    (1) 17.8V
    (2) 10V
    (3,4) 0V
    (5) 2.4V
    (6) -31.5V
    (7) -9.7V
    (8.) -9V
    (9) 5V
    (10) 9V
    (11) 13.8V
    (12) 30.6V

Το πρόβλημα που εντοπίζω όμως είναι στην γραμμή DC_DET2, η οποία έπρεπε να είναι 5V αλλά είναι 0.6V. Όταν όμως την αποσυνδέω, υπάρχουν τα 5V που έρχονται από τον επεξεργαστή. Από το σχέδιο βλέπω ότι η DC_DET2 ελέγχει τα 5V, 9V και 15V, με το Q307 και D307 / D309, αλλά δεν βρίσκω κάτι περίεργο ή βραχυκυκλωμένο.

Στην πλακέτα των ολοκληρωμένων η γραμμή DET2 πηγαίνει στα Q501, Q503, Q506 και Q507 τα οποία θα αρχίζω να ξηλώνω μήπως βρώ κάτι, εκτός αν έχετε καμία άλλη ιδέα.

Μέλος
    Όνομα
    Σήφης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Εφόσον έλεγξες το κύκλωμα γύρω από το Q307 (φαντάζομαι έλεγξες και το ίδιο το τρανζίστορ), και δεν βρήκες κάτι λάθος (πρόσεξε μόνο, επειδή σε ένα σχέδιο που έχω κατεβάσει εγώ, οι τάσεις στα πόδια αυτού του τρανζίστορ είναι γραμμένες λάθος και φαντάζομαι έτσι θα είναι και στο δικό σου σχέδιο), μέτρησε και τις τάσεις στα πόδια (E,B,C) των τρανζίστορ Q506, Q507 για να επαληθεύσεις ότι είναι σωστές (αλλά και στα Q501,Q503 κάνε ένα έλεγχο,ώστε να αποκλείσεις 100% τυχών πρόβλημα σε αυτά) και αν δεν είναι σωστές οι τάσεις, έλεγξε τα εξαρτήματα D519,D520,D521,D522 και R544,R545 και μέτρησε και τα συγκεκριμένα τρανζίστορ.

Μέλος
    Όνομα
    Λευτέρης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ Σήφη, για την πολύτιμη βοήθεια και τις συμβουλές.

Το πρόβλημα το είχε τελικά η zener D522, δεν ήταν βραχυκυκλωμένη άλλα μάλλον είχε διαρροή. Την άλλαξα με μια απλή στα 20V και δούλεψε κανονικά!!!

Το μόνο προβληματάκι τώρα είναι το cd, αλλά μπορεί να είχε από πριν πρόβλημα, θα μιλήσω με τον ξάδερφο να μου πει. Θα κάνω ένα καθαρισμό στο μάτι και ελπίζω να στρώσει.

Σήφη σε ευχαριστώ ξανά και φυσικά το υπέροχο forum που μας δίνει αυτήν την δυνατότητα...
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη lefteriszgr : 18-02-14 στις 13:42

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. [Siemens] Error code F27
    από liontas στο forum Πλυντήριο
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο Μήνυμα: 10-02-20, 20:12
  2. [Siemens] Error F06 σε στεγνωτήριο Siemens E46-30
    από alpennas στο forum Πλυντήριο
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο Μήνυμα: 31-10-13, 20:31
  3. [Εκτυπωτής] HP 16010 All-In-One Paper Error