Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 14

Threaded View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
  1. #5
    Το avatar του χρήστη genesis
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Εγγραφή
    Apr 2005
    Περιοχή
    Κερατσίνι
    Μηνύματα
    29

    Προεπιλογή

    Σπύρο, κατ' αρχάς προφανώς πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο inverter-charger λειτουργεί σωστά. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη θα σου πρότεινα να διαβάσεις προσεκτικά το manual του μηχανήματος και να δεις τι αναφέρει για την διαδικασία φόρτισης, αν είναι ρυθμιζόμενες οι στάθμες τάσεις, πότε αλλάζει το στάδιο φόρτισης, αν έχει αντιστάθμιση θερμοκρασίας, κλπ.. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχει πρόβλημα αυτός αν και δεν είναι κάποιο μηχάνημα από τα "καλά" της αγοράς.
    Τα 12,45V είναι φυσιολογική τάση φόρτισης για μπαταρία μολύβδου-οξέως κλειστού τύπου (AGM, VRLA ή GEL). Η τάση όμως αυτή ισχύει για θερμοκρασία στοιχείου 25 οC. Για κάθε βαθμό oC από εκεί και πάνω αφαιρείς 4mV/στοιχείο (για χαμηλότερες θερμοκρασίες προσθέτεις 4mV/στοιχείο/oC).
    Η διάρκεια της φόρτισης absorption συνήθως δεν πρέπει να ξεπερνά της 2 - 3 ώρες.
    Οι σοβαροί κατασκευαστές μπαταριών παραθέτουν αναλυτικά στοιχεία για τις μπαταρίες που κατασκευάζουν αλλά το 90% των μπαταριών είναι πολύ κοντά σε αυτές τις τιμές.
    Όταν δεν υπάρχει αυτή η προσαρμογή (αντιστάθμιση) της τάσης βάσει της θερμοκρασίας, η μπαταρία φτάνει σε πλήρη φόρτιση και εξακολουθεί να "τραβάει" αρκετό ρεύμα το οποίο καταναλώνει εσωτερικά κυρίως ηλεκτρολύοντας το νερό και αυξάνει την θερμοκρασία της ακόμη περισσότερο. Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υψηλή πυκνότητα του ηλεκτρολύτη επιταχύνει δραματικά την διαδικασία διάβρωσης των πλακών μολύβδου και η μπαταρία φθείρεται πρόωρα.
    ¶ρα, στην περίπτωσή σου, αν η μπαταρία βρίσκεται σε σημείο που δεν έχει σχετικά σταθερή θερμοκρασία, το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάζεις την στάθμη του absorption voltage ανάλογα με την εποχή. Π.χ. 13,8-14V για το καλοκαίρι και 14,3-14,5V για τον χειμώνα. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι το μηχάνημα που έχεις ρυθμίζεται.
    Η μπαταρία θα χάλαγε ακόμη και αν ήταν βαθιάς εκφόρτισης. Απλώς, επειδή οι βαθιάς εκφόρτισης έχουν πιο παχιές πλάκες, θα άντεχε περισσότερο.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη genesis : 01-10-24 στις 18:00

Παρόμοια Θέματα

  1. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ UPS ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΕΣ
    από manos_3 στο forum Ερωτήσεις & Συμβουλές
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο Μήνυμα: 11-10-18, 12:11
  2. makita dc10wA δεν φορτιζει τς μπαταριες
    από xoustoulios στο forum Υπόλοιπες Μικροσυσκευές
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο Μήνυμα: 03-05-17, 21:06
  3. μπαταριες επαναφορτιζομενων εργαλειων
    από jakjak στο forum Εργαλεία & Όργανα Μέτρησης
    Απαντήσεις: 21
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-02-14, 02:32
  4. μπαταριες σε σκουπακι black decker
    από SPYROSKON στο forum Σκούπες & Σκουπάκια
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο Μήνυμα: 17-02-13, 22:31
  5. Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-01-12, 05:31

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •  
  • BB code: σε λειτουργία
  • Smilies: σε λειτουργία
  • [IMG]: σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • HTML: εκτός λειτουργίας