Εντελώς άκυρο επιχείρημα. Και supercars υπάρχουν αρκευτά σαν μοντέλα, στο δρόμο πόσα βλέπεις;
Δεν έχεις καταλάβει, δεν ισχυρίστηλκα ότι οι μαντεμένιοι δεν είναι καλύτεροι, Ναι, ιχύουν αυτά που λες. Πλην όμως επειδή είναι σημαντικά ακριβότεροι, επιλέγονται σπανιότερα. Χρειάζεσαι περαιτέρω ανάλυση γι'αυτό; Κι εν πάσξη περιπτώσει, εάν έχεις νούμερα για την υψηλή διείσδυση των μαντεμένιων, πέστα να τελειώνουμε.Ακριβότεροι είναι γιατί το μαντέμι είναι ακριβότερου του χάλυβα, όπως επίσης και ο τρόπος χύτευσης - κατασκευής πολύπλοκος. Μη ξεχνάς όμως την μεγάλη θερμοχωρητικότητα του μαντεμιού, την αντοχή του στην διάβρωση και το γεγονός ότι ένας μαντεμένιος λέβητας είναι επισκευάσιμος, μιας και αποτελείται από "φέτες". Αυτά πληρώνεις παραπάνω σε σχέση με το σίδερο.
Μπορεί και να έχεις δίκιο, προσωπικά όμως δεν θα το ρίσκαρα. Η παραμικρή ατέλεια στο υλικό από τη χύτευση μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να φτάσει στο κρακ σιγά-σιγά, έχω κανένα λόγο να το βοηθάω;Όσο για το θέμα του θερμικού σοκ που σε προβληματίζει, αυτό δημιουργείται σε μεγάλες διαφορές επιστροφής προσαγωγής, και σε ψηλές θερμοκρασίες πχ νερό που φεύγει από την προσαγωγή 80 βαθμούς και επιστρέφει 10 βαθμούς ναι είναι πρόβλημα. Θερμοκρασίες της τάξης φεύγει 40-45 και το πρώτο γύρισμα επιστρέφει 15 δεν το προβληματίζουν το μαντέμι.
Φυσικά και μιλάω για εμβαπτιζόμενους.Όσο για τους θερμοστάτες, συμφωνώ ότι έχουν μια καθυστέρηση μέχρι να διαβάσουν την θερμοκρασία, λόγο μη άμεσης επαφής τους με το νερό. Αλλά πόσο είναι το σφάλμα την δεδομένη στιγμή; 5 βαθμοί; 7 βαθμοί; δεν είναι παραπάνω. Εντωμεταξύ υπάρχουν και οι εβαπτιζόμενοι, κλάσης ανώτεροι σε σχέση με τους επαφής.
Σε δική μου ατομική εγκατάσταση έχω δύο υδροστάτες για τον κυκλοφορητή. Η επιλογή τους γίνεται με ρελέ που οπλίζει από την εντολή του ΘΧ. Έτσι στο άναμμα και καθ' όλη τη διάρκεια της ζήτησης "παίζει" ένας ρυθμισμένος στους 40° (χαλύβδινος λέβητας), με τη διακοπή της εντολης μπαίνει ο άλλος, ρυθμισμένος στους 70°, για αποθέμανση (τελευταία Η/Β ανοιχτή). Απλό, και με μεγάλες δυνατότητες ρύθμισης για διαφορετικές απαιτήσεις.Δε ξέρω τι αυτοματισμό για αποθέρμανση έχεις στο μυαλό σου. Ανάλυσέ το αν θέλεις.
Σε άλλη εγκατάσταση (πάλι ατομική και με μπόιλερ, αυτονομία με κυκλοφορητές) έχω αντικαταστήσει τον ΠΑ με Logo!, και κάνω αποθέρμανση πάντα στο μπόιλερ.
Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν υποστήριξα πουθενά το αντίθετο.Όσο για τον κυκλοφορητή που κλείνει όταν κλείσει και το τελευταίο διαμέρισμα, είναι λάθος. Αν η θέρμανση κλείσει και ο κυκλοφορητής σταματήσει όταν ο λέβητας δουλεύει και έχει πχ έχει 70 βαθμούς το νερό θα φτάσει 90-100, λόγο θερμοχωρητικότητας του μαντεμιού. Πρώτον δεν υπάρχει λόγος να ανεβάζουμε τον λέβητα σε τέτοιες θερμοκρασίες, δεύτερον κάψαμε πετρέλαιο για να ανεβάσουμε την θερμοκρασία του νερού και των μετάλλων του λέβητα, και έπειτα το αφήνουμε στον λέβητα να ζεσταίνει το λεβητοστάσιο; thing green..
Πρώτα απαντάμε συγκεκριμένα στον άνθρωπο που έχει ένα θέμα και ρωτάει, και μετά γενικεύουμε και θεωρητικολογούμε. Αν δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα δύο, έχουμε θέμα.Σχετικά με τα θερμομπόιλερ. Εδώ τα έχει αποσυνδέσει. Μιλάμε γενικά όμως, δεν είναι όλα τα μπόιλερ αποσυνδεμένα.
Το θέμα εναι ότι ο Μαστρο-Κώστας ξέρει καλύτερα από τον καρασκευαστή, τον γράφει και κάνει τα δικά του. Αν όλοι οι μαστρο-Κώστες τα έκαναν όλα σωστά, δεν θα ήμασταν εδώ να συζητάμε.Και τέλος, λες αν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα ο κατασκευαστής να μην είχε προβλέψει τρόπους προστασίας; Και μιλάμε για μεγάλους κατασκευαστές, Buderus, De dietrich.
Ξανά άκυρο επιχείρημα. Η Buderus αναπτύσσει τη γκάμα της για τη γερμανική, πρωτίστως, και την ευρωπαϊκή, δευτερευόντως αγορά, όχι για την ελληνική! Το ότι ο Καραμαλίκης διαθέτει τη γκάμα, δεν σημαίνει ότι είναι και αντιπροσωπευτική των εγκαταστάσεων που γίνονται στην πραγματικότητα.(εντωμεταξύ δες έτσι για πλάκα πόσους μαντεμένιους επιδαπέδιους λέβητες και πόσους χαλύβδινους έχει η buderus..) Τον Έλληνα υδραυλικό περίμενε, με τις θεωρίες του;