Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
https://www.eaparts.gr/part.aspx?par...97#prettyPhoto
Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
https://www.eaparts.gr/part.aspx?par...97#prettyPhoto
Το δικό μου δεν έχει τέτοια πόρτα. Είναι πράγματι περίπου 15 ετίας με πόρτα που ανοίγει από μπροστά και η κατάψυξη έχει δικό της πλαστικό πορτάκι εσωτερικά του ψυγείου.Νομίζω ότι το ύψος του είναι περίπου στο 1 μέτρο.Sorry που μπήκα σφήνα απλά έχω το ίδιο ψυγείο και λέω την εμπειρία μου.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη chipakos-original : 05-11-20 στις 16:41
Ατάκα 1η.......Οχι ...Οχι .....Απλά το άνοιξα μήπως έφυγε κανένα καλωδιάκι.
Ατάκα 2η....... Οχι ... Οχι ....Απλά το άνοιξα μήπως είχε καεί κάποια ασφάλεια.
Ο λόγος που έβαλα δείγμα το πορτάκι στο #4 είναι για να δούμε ποιος από τους 2 τύπους ψυγείου είναι (ναι είναι μίνι μπαρ ψυγείο).
Αλλά οι 2 τύποι θα είναι πάλι με πορτάκι και διαφέρουν αν στο ένα από κάτω από την κατάψυξη έχει μόνιμο "τοίχο" χώρισμα με μόνωση.
Κι ο άλλος τύπος χωρίς "τοίχο" χώρισμα , αλλά με συρταρωτά ράφια που ρυθμίζουν από τις "περσίδες" το πόση ψύξη θα περνά από κατάψυξη προς συντήρηση και είναι αυτό που λέει παρακάτω.
Καμιά φορά αυτά τα 2-3-4 δάχτυλα δεν είναι μόνιμα και ο κατασκευαστής βάζει χειροκίνητο κλαπέτο (ανάλογα αν είναι καλοκαίρι το αφήνεις πλήρως ανοικτό , και αν χειμώνας κλείνεις περισσότερο το κλαπέτο ).και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη,
Για να είσαι σε καλό δρόμο (εφόσον θεωρούμε ότι ξέφυγε το συρτάρι από κάτω από την κατάψυξη στις φυσιολογικές διαστάσεις στις περσίδες "κενά" που επιτρέπουν ανάλογη ροή ψύξης από κατάψυξη προς συντήρηση ).
Θα πρέπει με 2 θερμόμετρα ψηφιακά και εξωτερικό αισθητήρα , να βάλεις το ένα θερμόμετρο στην κατάψυξη και το άλλο στην συντήρηση .
Και πρέπει να το πας περίπου έτσι ... αν δεις την κατάψυξη πολύ "δυνατή " στην ψύξη (εννοείται μετά από πολλές ώρες και όχι με την 1η τυχόντα μέτρηση διότι αργότερα αλλάζουν και εξισορροπούνται οι θερμοκρασίες μεταξύ κατάψυξης συντήρησης ).
Τότε ή θα μειώσεις την ένταση του θερμοστάτη (εφόσον και η θερμοκρασία της συντήρησης είναι η επιθυμητή).
Αν είναι πολύ κρύα η συντήρηση , και η κατάψυξη "δυσκολεύεται" π.χ. -8 ή -10 μόνο βαθμούς , τότε μειώνεις το κλαπέτο (την ροή του συρταρωτού ραφιού από την κατάψυξη προς συντήρηση , για να "ενισχυθεί " η κατάψυξη ).
Προτιμότερο από όλα να καταφέρεις την κατάψυξη να πιάνει την καλύτερη δυνατή ψύξη (διότι ο θερμοστάτης θα είναι πιθανά τοποθετημένος στον χώρο της κατάψυξης και από αυτόν τον χώρο και την ικανοποιητική ψύξη θα κόψει το ψυγείο και θα σταματήσει ) , ενώ αν δεν μπορεί να κόψει η κατάψυξη τότε θα δουλεύει περισσότερη ώρα (λανθασμένα επειδή περισσότερη ψύξη θα διαφεύγει προς συντήρηση ή αν ανοίγεις συχνά και την εξωτερική μεγάλη πόρτα του ψυγείου )
Απλό ? ή μπέρδεψα περισσότερο.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Κυριακίδης : 05-11-20 στις 18:31
Παιδιά κατ' αρχάς ευχαριστώ ειλικρινά όλους για τις απαντήσεις.
Για κάποιο όμως λόγο δεν είχα ειδοποιήσεις στο mail και λόγω "συνήθειας" δεν τσέκαρα απ' ευθείας εδώ τις πρώτες μέρες. Κι όταν τελικά έρριξα μια ματιά στην σελίδα του τόπικ, είδα να λέει "0 απαντήσεις" και δεν μπήκα καν στο θρεντ να το επιβεβαιώσω. Μάλλον έχω αρχίσει να χαζεύω και κοίταζα αλλού γι' αλλού, αφού τώρα που μπήκα (...κατά λάθος κι όλας, κλικάροντας κατά λάθος στην "γραμμή σελιδοδεικτών"...!) βλέπω ότι την ίδια μέρα κι όλας είχατε απαντήσει...
Τέλος πάντων, να σας απαντήσω (επιτέλους) κι εγώ :
Νίκο, όπως το είπες, λογικά αυτό που εννοώ εγώ,είναι ο θερμοστάτης. Και πράγματι, ο θερμοστάτης του δουλεύει, εφ' όσον πράγματι αλλάζει η θερμοκρασία στην συντήρηση όταν αλλάζω ρυθμίσεις. Δεν ξέρω βέβαια αν πλέον δουλεύει όσο σωστά θα έπρεπε, ή όχι...
Και ναι, "no frost" δεν είναι με την καμμία - απλά δεν ξέρω αν είναι "φυσιολογικό" να χρειάζεται πλήρη απόψυξη κάθε (πες) δίμηνο...
Κρατώ αυτό που λες για το λάστιχο και βλέπουμε...
(Όσο για τους γονείς, γενικά δύσκολη η κατάσταση - πάντως ζεστά χλωμό να μπαίνουν. Ξεσκέπαστα όμως, στάνταρ...)
Κοίτα, 30ετίας όχι. Το ψυγείο μου το έδωσε το '08, φοιτητής που έφυγε ήταν και το πολύ να το είχε αγοράσει (γιατί σίγουρα το είχε αγοράσει καινούριο), το '03. Συνεπώς την χειρότερη 17 ετών μηχάνημα είναι...(το "15ετίας" το είχα πει ενδεικτικά ναι μεν, αλλά περίπου τόσο είναι)
..νομίζω ότι κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε όντως για το ίδιο ψυγείο, όπως το περιγράφεις...
...η αλήθεια είναι ότι όντως μπερδεύτηκα με τις περιγραφές σου (το κεφάλι μου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση βέβαια), αλλά σ' ευχαριστώ αδερφέ. Θα το ξαναμελετήσω το ποστ σου.
Και οι εικόνες από το e-parts με μπέρδεψαν, δεν μου κάνουν για κάτι που μοιάζει με ό,τι είχε το δικό μου ψυγείο. Το καπάκι που έλεγα πως έχει χαθεί, δεν είχε κάποιο "κάσωμα" γύρω του, όπως αυτό στις εικόνες. Εκτός κι αν θυμάμαι κάτι λάθος. Πάντως, κάποια "μόνωση", σίγουρα δεν παίζει κάτω απ' την κατάψυξή μου. Έχει μόνο ένα μονοκόμματο φύλλο πλαστικού σαν "ταψί" που μπαίνει συρταρωτά (και δεν έχει καθόλου "γρίλιες" - γι' αυτό έγραψα το "μονοκόμματο"), λογικά για να κρατάει τυχόν σταλάζοντα νερά (πχ μετά την απόψυξη). Γενικά η κατάψυξη, όπως είπα, μοιάζει πολύ...."ξεβρακωμένη" κατασκευή, και χωρίς κάποια δυνατότητα να ανακοπεί με κάποιον παθητικό "μηχανισμό"/"αγωγούς", το ψύχος που εκλύει, και όλο απλά διαχέεται "σκόρπια" στον χώρο της συντήρησης. Η αρχή λειτουργίας του μοιάζει να είναι εντελώς μπακάλικη : "παγώνει η κατάψυξη, και το ψύχος διαφεύγει από πίσω προς την συντήρηση".
Ξανατονίζω εν τω μεταξύ πως κάτι σε "κλαπέτο", δεν υπάρχει από την πίσω της μεριά.
Γενικά ήμουν πάντα της αίσθησης ότι η κατάψυξή του "δουλεύει υπερβολικά", εξ' ου και ο πάγος που πιάνει σχετικά γρήγορα κι έλεγα μήπως απλά θέλει ν' αλλαχτεί κάποιο ανταλλακτικό (θερμοστάτης / χρονοδιακόπτης) που τα έχει παίξει (πέρα από την πιθανότητα να φταίει η γωνία του λάστιχου που είπα - αν και είμαι της αίσθησης πως μάλλον το λάστιχο δεν είναι θέμα). Τώρα αν απλά αυτή είναι η στάνταρ λειτουργία του ψυγείου, και θέλει απλά συχνά απόψυξη και "λίγα τρόφιμα"/προσοχή στα ανοιγοκλεισίματα για να μην παίρνει αέρα/υγρασία, οκ....
Πάντως καταλήγω, με βάση όσα είπατε, στο ότι μάλλον δεν θέλει αλλαγή κάποιου θερμοστάτη, σωστά; Επειδή κανείς δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο ως πιθανότητα...
Μοιάζει με αυτό? ή πλησιέστερα με αυτό (δηλαδή χωρίς εσωτερικό πορτάκι της κατάψυξης και απλά ένα συρταρωτό καπάκι από κάτω της κατάψυξης.
ψυγειο.JPG
Κι αυτό αν κόψουν, θα κάνει διαφορά.
Πάντως το δίμηνο σε τέτοιου τύπου ψυγείο δεν μου κάνει εντύπωση με λίγο κακή χρήση.
Οσο για το αν υπερλειτουργεί όπως λες, βάλε ένα θερμόμετρο στη συντήρηση στο μέσον (όχι πολύ κοντά στην κατάψυξη) να δεις σε τί θερμποκρασίες δουλεύει. Ακόμη καλύτερα, ένα μπουκάλι νερό, και δες το νερό σε τί θερμοκρασία είναι - καλύτερα γιατί το νερό δεν ακολουθεί τις αυξομειώσεις της θερμοκασίας του αέρα μέσα στο ψυγείο, που προκαλούνται από τη διακοπτόμενη λείτουργία και το άνοιγμα της πόρτας.
Καλημέρα. Απλώς να πω κάτι για το λάστιχο επειδή πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα ψυγείο PITSOS του 83 κάτι ,λειτουργικό παρακαλώ και Ελληνικότατο! Το λάστιχο στον καταψύκτη που ήταν για πέταμα και δεν έκλεινε πουθενά το ζέστανα προσεκτικά με θερμοπίστολο και ήρθε και πάτησε. Το ζέσταινα και κρατούσα την πόρτα με δύναμη μέχρι να κρυώσει . Δεν νομίζω πως άξιζε να δώσω 30 ευρώ για λάστιχο . Θέλει λίγο προσοχή γιατί μπορεί να λιώσει. Αλλιώς βγάλσιμο καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και πιστολάκι
Το σκασμένο όμως δουλέυει ακόμα καλά. Ενα καλώδιο για την πρίζα του άλλαξα, τα ποδαράκια από κάτω, και έβαψα την οροφή του με σμάλτο αφού το πέρασα με στόκο και το έτριψα . Και πολλά έδωσα για στόκους και σμάλτο αλλά δεν θα ανοίξει τρύπα από πάνω![]()
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MAIK721 : 17-11-20 στις 10:31
Στην πλευρά του μεντεσέ , στο λάστιχο βάλε λιπαντικό (βαζελίνη). Όταν βλέπεις κενά στις γωνίες του λάστιχου σημαίνει ότι δεν είναι αλφαδιασμένο καλά και γέρνει προς τα εμπρός , το λάστιχο προσπαθεί να βεντουζάρει με τους μαγνήτες που έχει εσωτερικά μόνο στο μέσο του μήκους κάθε πλευράς και φουσκώνουν στο μέσον (ενώ οι άκρες γωνίες του λάστιχου δίνουν την αίσθηση απομάκρυνσης από το πλαίσιο του ψυγείου ) , πρέπει η πόρτα όταν είναι μισάνοικτη , το αλφάδιασμα να είναι τέτοιο ώστε η πόρτα να κλείνει μόνη της (σχεδόν , μην το παρακάνουμε)
Από εκεί και πέρα βλέπεις αν οι θερμοκρασίες είναι οι λογικές στους θαλάμους , αλλά και προπαντός αν κάνει παύσεις αρκετά μεγάλης διάρκειας (αν κάνει μικρές παύσεις και περισσότερο δίνει την εντύπωση ότι δουλεύει συνεχώς ) τότε η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε μεν , αλλά είναι λάθος επειδή δουλεύει περισσότερο συνεχώς .
Πρέπει να δουλεύει πολύ ξεκούραστα με μεγάλες παύσεις και ταυτόχρονα να έχεις και τις ικανοποιητικές θερμοκρασίες στους θαλάμους .