....κάτι που λίγοι προσέχουν στην εγκατάσταση του ψυγείου τους είναι ο εξαερισμός τους - απαγωγή θερμοκρασίας προς το περιβάλλον.
....είναι το πιο κρίσιμο σημείο που εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη και όχι από τον κατασκευαστή και που μπορεί να διπλασιάσει τον χρόνο ζωής του
η/ και να τον φέρει στα μισά.
....από που απάγει την θερμότητα το ψυγείο προς το περιβάλλον ώστε να την "ανταλλάξει" με την εσωτερική ψύξη;
....από την μαύρη "σερπαντίνα" στην πλάτη του, η/ (σε μερικά) από ένα εξωτερικό στοιχείο που συνοδεύεται με ανεμιστήρα.
υπάρχουν και ψυγεία που την σερπαντίνα την έχουν καλυμμένη και κάποια καλυμμένη και επεκτεταμένη στα πλαϊνά του ψυγείου.
Τα περισσότερα από αυτά δεν θα τα επέλεγα δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών στην Ελλάδα.
.....Οι περισσότεροι απλά τοποθετούν το ψυγείο τους κοντά σε τοίχο και άλλοι μέσα σε ντουλάπια, με πολύ χαμηλή την δυνατότητα
απαγωγής της θερμοκρασίας από την σερπαντίνα, με αποτέλεσμα αυτή και το μοτέρ και όλο το ψυγείο να ψήνονται σε θερμοκρασίες
τόσο μεγάλες που αν βάλεις χέρι πάνω στην σερπαντίνα ...παθαίνεις εγκαύματα!...
....σωστή τοποθέτηση είναι εκείνη που επιτρέπει με άνεση αέρα να περνά από μπροστά κάτω από την βάση του,
να περνάει από μοτέρ και σερπαντίνα μέχρι την κορυφή του ψυγείου χωρίς να έχει την δυνατότητα να διαφεύγει δεξιά και αριστερά
σε ενδιάμεσο ύψος.
....η τοποθέτηση μέσα σε ντουλάπι δίνει την ευχέρεια να το επιτύχει κάποιος αυτό πολύ εύκολα, πιο εύκολα από ότι σε "ανοιχτό" χώρο.
....το ψυγείο ανυψώνεται από το πάτωμα 5 εκατοστά (για να περνά άνετα αέρας από κάτω),
τα πλαϊνά του ντουλαπιού το καλύπτουν "εφαρμοστά" σε όλο του το ύψος. Στην πίσω πλευρά αφήνουμε άλλα 5 εκατοστά κενό,
τα πάνω από το ψυγείο ντουλάπια έχουν 10 εκατοστά κενό από τον τοίχο, και 5 εκατοστά χαμηλότερα από το ταβάνι.
...Αυτό το "λούκι" εξαναγκάζει τον κρύο αέρα από χαμηλά να περνά από μοτέρ - σερπαντίνα και ζεστός να βγαίνει από πάνω.
...για πιο σίγουρη δουλειά προσθέτουμε ένα ανεμιστηράκι έτσι που να τραβάει αέρα από κάτω προς τα πάνω...
...μπορούμε να προσθέσουμε θερμοστάτη στο κύκλωμα του ανεμιστήρα με τον αισθητήρα του στο ψηλότερο σημείο της σερπαντίνας,
ώστε ο ανεμιστήρας να δουλεύει μόνο όταν χρειάζεται.
....μπορούμε έτσι να κρατάμε την σερπαντίνα σε θερμοκρασία που θέλουμε.
....δεν μπορούμε όμως να "παγώνουμε" την σερπαντίνα κάτω από ένα όριο θερμοκρασίας,
επειδή όπως υπάρχει όριο προς τα πάνω υπάρχει και όριο προς τα κάτω,
δηλαδή το ψυγείο δεν δουλεύει σωστά σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος
και καθόλου σε πολύ χαμηλές.....