Σελίδα 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 21 έως 29 από 29

Μέλος
    Όνομα
    Απόστολος
    Περιοχή
    Καρδίτσα

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από bluedr Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ακούγεται πολυ καλο αλλα Όπως το έψαξα νομίζω δεν μπορώ να κάνω αυτο που θέλω. Θέλω όσο περνάει ρεύμα από το ρελε του ματιού να στέλνω 3,3v και να διαβάζω απο τον μικρουπολογιστη μου πάλι 3,3v. Όταν διακόπτει θα διαβάζω 0. Το πρόβλημα μου είναι το πως θα διαβάζω 3,3v Αφού απο ότι το έψαξα στην επαφή drain συνδέουμε ολα στο gnd. Αυτο θα μου χρησίμευε αν ήθελα να ενεργοποίησω κάτι που καταναλώνει 12v που απλά θα έστελνε την εντολή απο τον μικρουπολογιστη και δεν θα με ενδιέφερε να πάρω καμία πληροφορία. Αν το έχω καταλάβει λαθος ενημερώστε με
    όσο θα έχει τάση στο Gate και το τρανζίστορ είναι οπλισμένο το Drain έχει 0 (gnd),
    όταν κοπεί η τάση από το Gate, το τρανζίστορ δεν άγει, άρα η τάση στο Drain είναι αυτή που του δίνεις.
    Είναι νομίζω αυτό που ζητάς, η εντολή προς τον επεξεργαστή σου είναι στο Drain. (0/Ι).

αν το θες ανάποδα απλά βάλε ένα bc 327, η/ όποιο άλλο PNP τρανζίστορ, μπροστά από το MOSFET, και οδήγησέ το ανάποδα...

δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θα κάνεις:
    ποια κατανάλωση χρειάζεσαι να έχεις στο ρελέ η/ το MOSFET;
    γιατί τα 3,3 του αισθητήρα δεν μπορούν να πάνε απευθείας στον επεξεργαστή;
    η απόσταση στην περίπτωση του MOSFET, δεν θα επηρεάσει όσο κι αν θα έχεις πτώση τάσης, σίγουρα θα έχεις τα 2,5 που αυτό χρειάζεται.
    αλλά και με λιγότερα , αυτό θα κάνει την δουλειά του, είναι τόσο πολύ ευαίσθητο στο Gate που οπλίζει ακόμα και με απλή αφή.

Πρόσεξε μην δώσεις σε καμία περίπτωση τάση μεγαλύτερη από 5 volt στην είσοδο του επεξεργαστή σου.
    οι περισσότεροι δεν αντέχουν τάση πάνω από 5,5 volts!!

Το avatar του χρήστη klik
    Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για να διαλέξεις, αλλά κάποιες ίσως να μην είναι κατάλληλες λόγω του ότι δεν έχεις δώσει πολλές πληροφορίες.
    Π.χ. στο ματάκι PIR εσύ διαλέγεις τι συνδεσμολογία να έχει το rele του και αν θα σου δίνει έξοδο high ή low.
    Ας υποθέσουμε ότι θα σου δίνει high χωρίς να έχει διέγερση. Τι τιμή θα έχει; Θα στείλεις 12V ή 3,3V; Τι τροφοδοσία θα δώσεις στο PIR και τι στην πλακέτα σου; Λεπτομέρειες που μπορεί να τις θεωρείς αμελητέες αλλά δεν είναι.

Αυτή την τάση (12V) από το PIR μπορείς να τη στείλεις (μέσω αντίστασης 2,7ΚΩ και ζένερ 3,3V) σε ένα NPN με συνδεσμολογία κοινού συλλέκτη (συλλέκτης στα 3,3V) και να έχεις ταση 3,3V στον εκπομπό του (ίσως χρειαστείς αντίσταση pull down αν δεν έχει η πλακέτα σου). Θα έχεις 0V αν διεγερθεί το PIR kai πάρει 0 στη βάση.

Άλλη λύση είναι με 2npn και συνδεσμολογία κοινού εκπομπού (2 αντιστροφείς σε σειρά).
    ρησιμοποιήσεις
    Άλλη λύση να βάλεις pnp σε συνδεσμολογία κοινού εκπομπού.

Άλλη λύση να συνδέσεις το PIR να σου δίνει low όταν έχει διέγερση και να τα κάνεις ανάποδα....

Άλλη λύση είναι τα optocoupler...

Δεν τελειώνει η ιστορία...

mosfet με 60 μέτρα καλώδιο στο gate χωρίς φίλτρα απόρριψης θορύβου και zener/tvs θα τα απέφευγα...

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Ακης
    Περιοχή
    athens

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από klik Εμφάνιση μηνυμάτων
    Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για να διαλέξεις, αλλά κάποιες ίσως να μην είναι κατάλληλες λόγω του ότι δεν έχεις δώσει πολλές πληροφορίες.
    Π.χ. στο ματάκι PIR εσύ διαλέγεις τι συνδεσμολογία να έχει το rele του και αν θα σου δίνει έξοδο high ή low.
    Ας υποθέσουμε ότι θα σου δίνει high χωρίς να έχει διέγερση. Τι τιμή θα έχει; Θα στείλεις 12V ή 3,3V; Τι τροφοδοσία θα δώσεις στο PIR και τι στην πλακέτα σου; Λεπτομέρειες που μπορεί να τις θεωρείς αμελητέες αλλά δεν είναι.

Αυτή την τάση (12V) από το PIR μπορείς να τη στείλεις (μέσω αντίστασης 2,7ΚΩ και ζένερ 3,3V) σε ένα NPN με συνδεσμολογία κοινού συλλέκτη (συλλέκτης στα 3,3V) και να έχεις ταση 3,3V στον εκπομπό του (ίσως χρειαστείς αντίσταση pull down αν δεν έχει η πλακέτα σου). Θα έχεις 0V αν διεγερθεί το PIR kai πάρει 0 στη βάση.

Άλλη λύση είναι με 2npn και συνδεσμολογία κοινού εκπομπού (2 αντιστροφείς σε σειρά).
    ρησιμοποιήσεις
    Άλλη λύση να βάλεις pnp σε συνδεσμολογία κοινού εκπομπού.

Άλλη λύση να συνδέσεις το PIR να σου δίνει low όταν έχει διέγερση και να τα κάνεις ανάποδα....

Άλλη λύση είναι τα optocoupler...

Δεν τελειώνει η ιστορία...

mosfet με 60 μέτρα καλώδιο στο gate χωρίς φίλτρα απόρριψης θορύβου και zener/tvs θα τα απέφευγα...
    Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις χρήσιμες πληροφορίεςσας ειδικά εσένα klik μου έχεις δώσει πάρα πολύ τροφή και από χθες ψάχνω αυτά που λες και έχω μάθει πολλά που δεν ήξερα!

Λοιπών από την αρχή.. Το ρελέ του PIR θέλω να είναι ρυθμισμένο σε Ν.C. και θα δέχεται12V και θα μου επιστρέφει τα ίδια όσο δεν πιάνει κίνηση. Ο μικροϋπολογιστής μου θα στέλνει 3,3V και θέλω να διαβάζω 3,3V από ένα GPIO του μικροϋπολογιστήμου όσο δεν πιάνει κίνηση το PIR. Γιαυτό αρχικά ήθελα να το κάνω με ρελέ, οσο δεν πιάνει κίνηση τα 12v θα κρατάνε κλειστό το κύκλομα και το ρελέ θα ήταν οπλισμένο που απότην άλλη μεριά του θα έστελνα 3,3V και θα διάβαζα 3,3V. Όταν έπιανε κίνηση το PIR το ρελέ του θα άνοιγε το κύκλωμα των 12v και το ρελέ θα αφόπλιζε, άρα και τα 3,3V που θα έστελνα δέν θα έκλειναν κείκλομα και απο την GPIO του μικρουπολογιστή μου θα διάβαζα 0. Αυτή ηταν η αρχική μου ιδέα. Δεν τα έκανα ολα με τα 3,3V γιατί το PIR θα ήταν πολλά μέτρα μακριά και πιθανών να είναι και αρκετά PIR, φαντάστικα πως τα λίγα milliamper που βγάζει ο μικρουπολογιστής μου δεν θα με κάλυπταν.Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κατι άλλο εκτός απο ρελέ γιατί με ενδιαφέρει πολύ η μακροζωία του κυκλώματος μου.
    Δεν κρύβω οτι εντυπωσιάστηκα όσο διάβαζα για το πώς δουλεύει το optocoupler αλλά δεν ξέρω αν αντέχει στο χρόνο λόγοτου led που έχει στο εσωτερικό του,φαντάζομαι θα έχει ώρες ζωής.

Συνοψίζοντας θέλω όσο το ρελέ του PIRνακλείνει κύκλωμαμε τα 12v, να κλέινουν κύκλομα και τα 3,3V του μικρουπολογιστή, και οταν το pir πιάσει κίνηση και ανοίξειτο κύκλωματων 12V αυτόματα να ανοίγει και το κύκλωματων 3,3V του μικροϋπολογιστήγια να μπορώ ουσιαστικά να παίρνω την πληροφορία μου.
    Άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που με βοήθησαν μέχρι στιγμής, έμαθα πολλά από όλους σας δίνοντας μου τροφή και ψάχνοντας παράλληλα στο γούγλε!
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη bluedr : 21-12-15 στις 22:12

Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Θα έχεις δυο διαφορετικά τροφοδοτικά; (ένα για το PIR και ένα για την πλακέτα σου)
    Μέτρα την ακίδα της πλακέτας σου με βολτόμετρο (πλακέτα με τροφοδοσία, αλλά ακίδα ασύνδετη), τι τάση έχει. Θα έχει ή σχεδόν 3,3 ή 0V.
    Τα optocoupler έχουν μεγάλη αναμενόμενη ζωή (όταν δεν το παρακάνεις με το ρεύμα που τους δίνεις). Πρώτα θα βγάλει βλάβη η πλακέτα σου και μετά αυτό.

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Ακης
    Περιοχή
    athens

Προεπιλογή

Θα έχεις δυο διαφορετικά τροφοδοτικά; (ένα για το PIR και ένα για την πλακέτα σου)
    Μέτρα την ακίδα της πλακέτας σου με βολτόμετρο (πλακέτα με τροφοδοσία, αλλά ακίδα ασύνδετη), τι τάση έχει. Θα έχει ή σχεδόν 3,3 ή 0V.
    Τα optocoupler έχουν μεγάλη αναμενόμενη ζωή (όταν δεν το παρακάνεις με το ρεύμα που τους δίνεις). Πρώτα θα βγάλει βλάβη η πλακέτα σου και μετά αυτό.

Ο μικρουπολογιστης τροφοδοτητε με micro usb 5v 2amper αλλά τρέχει ολόκληρο λειτουργικό πάνω (linux) και πολλά άλλα. Η έξοδος βγάζει 3,3v αν δεις εικόνα και θα διαβάζω απο gpio. Αν στην gpio δεν έρχεται τάση διαβάζει 0. Αλλιώς διαβάζει 3,3v. Να υποθέσω ότι μου προτίνεις να χρησιμοποιήσω optocoupler?
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη bluedr : 22-12-15 στις 00:58

Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Αν και πάλι δεν απάντησες αν θα έχεις δύο διαφορετικά τροφοδοτικά, ας υποθέσω ότι έχεις 2 διαφορετικά ανεξάρτητα τροφοδοτικά. Ένα των 5V για το board και ένα 12V για το PIR.
    Ναι εφόσον είναι ανεξάρτητα τα τροφοδοτικά, έχει πλεονεκτήματα η χρήση optocoupler (γαλβανική απομόνωση).
    Εφόσον η πλακέτα σου δίνει και 5V και 3,3V, θα προτιμήσω φτηνό optocoupler π.χ. 4Ν26 και τροφοδοσία απο τα 5V
    (αν το τροφοδοτούσαμε με τα 3,3V, θα θέλαμε 50mA στο led για Vce saturation 0,5V στα 2mA - υπερβολική επιβάρυνση για το optocoupler και για το reed relay). Υπάρχουν βέβαια και άλλες λύσεις με πιο εξωτικούς optocoupler (π.χ. sfh6286) ή photocouplers, αλλά θα δυσκολευτείς να τους βρεις στα μαγαζιά της γειτονιάς.

ΣΤο παρακάτω σχέδιο η δίοδος led του optocoupler τροφοδοτείται από το PIR με 12Vdc. Η αντίσταση 560Ωμ επιτρέπει περίπου 20mA να περάσουν από το LED.Αυτό θα το οδηγήσει σε Vce περίπου 1,2V με Ic 10mA και τελικά τάση στην ακίδα της πλακέτας σου περίπου 3,2V (περιορισμένη από το zener).

x1.png

Βατόμουρο είναι η πλακέτα;

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Ακης
    Περιοχή
    athens

Προεπιλογή

Αν και πάλι δεν απάντησες αν θα έχεις δύο διαφορετικά τροφοδοτικά, ας υποθέσω ότι έχεις 2 διαφορετικά ανεξάρτητα τροφοδοτικά. Ένα των 5V για το board και ένα 12V για το PIR.
    Ναι εφόσον είναι ανεξάρτητα τα τροφοδοτικά, έχει πλεονεκτήματα η χρήση optocoupler (γαλβανική απομόνωση).
    Εφόσον η πλακέτα σου δίνει και 5V και 3,3V, θα προτιμήσω φτηνό optocoupler π.χ. 4Ν26 και τροφοδοσία απο τα 5V
    (αν το τροφοδοτούσαμε με τα 3,3V, θα θέλαμε 50mA στο led για Vce saturation 0,5V στα 2mA - υπερβολική επιβάρυνση για το optocoupler και για το reed relay). Υπάρχουν βέβαια και άλλες λύσεις με πιο εξωτικούς optocoupler (π.χ. sfh6286) ή photocouplers, αλλά θα δυσκολευτείς να τους βρεις στα μαγαζιά της γειτονιάς.

ΣΤο παρακάτω σχέδιο η δίοδος led του optocoupler τροφοδοτείται από το PIR με 12Vdc. Η αντίσταση 560Ωμ επιτρέπει περίπου 20mA να περάσουν από το LED.Αυτό θα το οδηγήσει σε Vce περίπου 1,2V με Ic 10mA και τελικά τάση στην ακίδα της πλακέτας σου περίπου 3,2V (περιορισμένη από το zener).

x1.png

Βατόμουρο είναι η πλακέτα;
    Το raspberry pi b+ είναι. Δεν σκεφτόμουν για αλλο τροφοδοτικό γι'αυτό σου είπα να πάρω τα 3,3v που μου δίνει το raspberry pi. Ενα τροφοδοτικό θα έχω των 12v (13,8 για την ακρίβεια). Κακός λες?

Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Δεν πειράζει. Που θα έχεις το τροφοδοτικό (κοντά στο βατόμουρο είναι η σωστότερη επιλογή ή στο PIR); (έχει και αυτό τη σημασία του ).

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Ακης
    Περιοχή
    athens

Προεπιλογή

Δεν πειράζει. Που θα έχεις το τροφοδοτικό (κοντά στο βατόμουρο είναι η σωστότερη επιλογή ή στο PIR); (έχει και αυτό τη σημασία του ).
    Ναι Κοντά στο βατόμουρο. Δεν θέλω ούτε να φαίνετε ούτε να μπορεί να το πειράξει κάποιος. Τα θέλω Όλα σε ένα σημείο να είναι οργανωμένα αρα και το κύκλωμα με τα optocouplers εκεί.

Σελίδα 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123

Παρόμοια Θέματα

1. [Άλλη] UPS σε ψυγείο? Προστασία ψυγείου.
    από jimdrak στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο Μήνυμα: 14-06-15, 23:02
  2. Μέτρηση ρελε
    από brasidas12 στο forum Αυτοκίνητο & Μηχανή
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο Μήνυμα: 26-05-15, 13:37
  3. [AEG] Πρόβλημα με πλυντηριο πιατων και ρελε διαφυγης
    από yiannis_nter στο forum Πλυντήριο
    Απαντήσεις: 16
    Τελευταίο Μήνυμα: 04-10-14, 15:08
  4. [Pitsos] κουζινα ριχνει το ρελε