Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 6 από 6

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    Αθηνα

Προεπιλογή Sansui πρόβλημα με fm mpx

Καλησπέρα, έχω ένα sansui 5000a και μεταξύ μικροπροβλημάτων που έχω διορθωσει και άλλων που διορθώνονται εύκολα, υπάρχει ένα θέμα στο fm stereo multiplex, δηλαδή το ένα κανάλι παίζει σημαντικα πιο δυνατά και ποιοτικα από το άλλο (ωστόσο υπάρχει fm separation). Το πρόβλημα δεν οφείλεται στις βαθμίδες της ενίσχυσης, τα έχω τσεκάρει αυτά,* παίζει κανονικά στα aux, phono κτλ.*
    Πιστεύω ότι το πρόβλημα οφείλεται στο ένα από τα φίλτρα de-emphasis (FP-38A) ή στα ζωνοπερατά φίλτρα παραδίπλα.*
    Την ίδια πλακέτα mpx (F-1006A) την φοράνε και άλλα μοντέλα της sansui με μικρές παραλλαγές ίσως.*

Εάν υπάρχει κανείς που έχει γνώσεις από ραδιοφωνικά συστηματα fm (με discrete components) παρακαλώ θα ήθελα τα φώτα σας, στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις.

Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    PERISTERI ATTIKIS

Προεπιλογή

Καλημέρα συνονόματε.
    Ο ραδιοενισχυτής σου παρουσιάζει διαφορές ηχητικής απόκρισης σ΄ όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς FM ή μόνον σ΄ αυτούς
    με χαμηλό σήμα, όπου κι από το SIGNAL INDICATOR που πιθανόν αναβοσβήνει, φαίνονται σαν μονοφωνική κι όχι STEREO εκπομπή ;
    Γιατί σ΄ αυτή τη περίπτωση παίζει ρόλο η θέση της κεραίας κι η ψύξη ενίοτε του μηχ/τος.
    Αν όμως το πρόβλημα το παρατηρείς σ΄ όλους τους σταθμούς, τότε θέλεις Sweep Generator, παλμογράφο και V.T.VM (Vacoum Tube Volt-Meter)
    για ν΄ επέμβεις χρησιμοποιώντας σαν μπούσουλα τις ενδείξεις που φαίνονται στο S.M. το ραδιοενισχυτή (σελίδες, 12 & 13).
    Αυτό όπως και το σχηματικό του κατεβαίνουν από τα links :

https://elektrotanya.com/sansui_5000.../download.html .

https://elektrotanya.com/sansui_5000.../download.html .

Γενικά είναι επίπονη εργασία και δεν γνωρίζω αν βγάλεις άκρη, τα φίλτρα RF , οι ενδιάμεσες συχνότητες κι ο Multiplexer σ΄ αυτές τις vintage
    κατασκευές είναι πολύπλοκες και δυσεύρετες στ΄ εμπόριο σήμερα κατασκευές, κι ελάχιστοι Ηλεκτρονικοί επισκευαστές, ασχολούνται μαζί τους.
    Σου εύχομαι κάθε επιτυχία σ΄ ότι κι αν κάνεις.
    Φιλικά.
    Δημήτρης Καρούσης

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    Αθηνα

Προεπιλογή

Καλησπέρα, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και το ενδιαφέρον.
    Ναι, παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα σε όλη τη μπάντα των fm ακόμη και αν είναι μονοφωνικές ο σταθμός ενώ έχω επιλέξει το fm-stereo mode. Μάλιστα κοιτάζοντας και τα σχέδια που έστειλες φαίνεται ότι όταν η εκπομπή είναι μονοφωνική (χωρίς τα components 1/2L-R και το pilot) το mono σήμα L+R προωθείται κατευθείαν από το πρώτο φίλτρο στον τελευταίο μ/σ ενδιάμεσης συχνότητας και περνάει από τα 2 φίλτρα αποέμφασης (fp-38a) με διαφορά φάσης180 μοίρες, ακόμη και τότε το ιδο πρόβλημα παραμένει. Όταν επιλέξω το fm-mono mono το πρόβλημα εξαφανίζεται διότι βραχυκυκλώνονται μηχανικά τα δύο κανάλια ηχου και προκύπτει το L+R mono.
    Δυστυχώς δεν έχω vtvm και sweep generator παρά μονο έναν παλιό παλμογράφο TRIO και μια γεννήτρια συχνοτήτων λαμπάτη, και τα δύο ήταν καλά για AM δέκτες αλλά δεν φτάνουν τις ενδιάμεσες συχνότητες των FM.
    Σαν μια φθηνή λύση σκέφτομαι να αγοράσω πυκνωτές και να τους αλλάξω στοχευμένα στην περιοχή που πιστεύω ότι υπάρχει το πρόβλημα, ωστόσο τα φίλτρα fp-38a δεν υπάρχουν στην αγορά πια.
    Μια άλλη λύση είναι να πάω στο παζάρι στην Ορφέας να ψάξω μήπως βρω κάνα ραδιόφωνο της εποχής εκείνης
    Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον, οποιαδήποτε συμβουλή ειναι καλοδεχούμενη!

Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    PERISTERI ATTIKIS

Προεπιλογή

Στην Ορφέως που μου θύμισες τώρα υπήρχε ένας παππούς που επισκεύαζε ραδιόφωνα λαμπάτα της εποχής του ΄30, και μετά,
    κι ήταν αυθεντία για την εποχή του, αλλά δεν νομίζω ότι βρίσκεται ακόμα στον πλανήτη Γη (ο παππούς εννοώ).
    Όμως σίγουρα θα πωλούν και μετέπειτα τεχνολογίας ραδιόφωνα εκεί.
    Επίσης μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο για SWEEP GENERATOR φθηνή, ο παλμογράφος αν και παλαιός θα σε καλύψει και στη
    θέση του V.T.VM. μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα καλό ψηφιακό πολύμετρο.
    Σ΄ ότι κι αν κάνεις σου εύχομαι καλή επιτυχία.
    ΥΓ : Υπάρχει ένα καλό τεχνικό εγχειρίδιο παλαιού καθ/τή μου (Μαρκόπουλος λεγόταν) για ραδιόφωνα AM - FM.
    Αν το βρεις σε βιβλιοπωλεία μπορείς να το συμβουλευτείς κι αυτό.
    Φιλικά.
    Δημήτρης Καρούσης

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    Αθηνα

Προεπιλογή

Σ' ευχαριστώ και πάλι φίλε Δημήτρη, είναι πραγματικά δύσκολο στην εποχή μας να βρει κανείς ανθρώπους που να γνωρίζουν από τέτοια αναλογικά συστήματα, αν υπάρχουν θα είναι σίγουρα ελάχιστοι. Τώρα πια στην ψηφιακή εποχή μόνο με προσωπικό ψάξιμο και μελέτη μπορεί να καταφέρει κανείς κάτι στα αναλογικά συστήματα. Είχα προλάβει την αναλογική εποχή (στα ηλεκτρονικά) στα τελευταία της, είχα σπουδάσει ηλεκτρονικός σε ΤΕΛ γιατί ήταν της μόδας τότε και μετά ηλεκτρολόγος μηχανικός, μπορώ να πω ότι οι σπουδές στα πάλαι ποτέ ΤΕΛ μου έδωσαν περισσότερη τεχνική γνώση από οτιδήποτε άλλο και με βοήθησαν όσο τίποτα στο πανεπιστήμιο. Πριν από μερικές ημέρες "ανακάλυψα" το site αυτό και θα προσπαθήσω να βοηθήσω κι εγώ άλλα μέλη σε απορίες, αν κάτι γνωρίζω. Θα το ψάξω το βιβλίο που λες, έχω και κάποια παλιά παλιά βιβλία απ' το ίδρυμα Eυγενίδου τα οποία είναι εξαιρετικά. Ίσως ένας καλός ψηφιακός παλμογράφος θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    PERISTERI ATTIKIS

Προεπιλογή

Δημήτρη,
    η Ηλεκτρονική Επιστήμη είναι " ψόνιο " και μεράκι μαζί όπως λένε παλαιοί και νέοι συνάδελφοι.
    Είμαι λίγο μεγαλύτερος από σένα και εκτός από Πανεπιστήμιο που τ΄ αντικείμενο σπουδών μου ήταν κάπως διαφορετικό,
    τελείωσα τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, που εγώ την ονομάζω έτσι, τη σημερινή Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπ/σης
    (Α,Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και συγκεκριμένα το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, γι΄ αυτό σου έγραψα και για το βιβλίο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ του καθ/τή
    μου που το πλήρες ονομ/μό του είναι ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
    Πρόκειται γι΄ ένα πρότυπο σύγγραμα που καλύπτει μ΄ επιστημονικό τρόπο την αναλογική ραδιοφωνία.
    Θα ΄ταν καλό εμείς οι παλαιοί Ηλεκτρονικοί / Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί να βρεθούμε κάποτε κι ελπίζω να μην αναγκαστούμε με τη σκέψη
    πλέον ν΄ ανάψουμε σβηστά φώτα στο σημείο συνάντησής μας.
    Φιλικά.
    Δημήτρης Καρούσης

Παρόμοια Θέματα

1. [Ραδιοενισχυτής] sansui A-1000
    από spiros full στο forum Eνισχυτής, Home Cinema & HiFi
    Απαντήσεις: 12
    Τελευταίο Μήνυμα: 24-09-23, 18:10
  2. [Πικάπ] Sansui P-1000
    από vlahoskwn στο forum Κασετόφωνο & Πικάπ
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 23-06-15, 10:49
  3. [Τηλεόραση] SANSUI TV25