Έχω ένα πρόβλημα με τον παρακάτω ενισχυτή:
AMPLIFIER A.F.-schematic.GIF
Είχε κάψει το ένα ζευγάρι τρανζίστορ από τα εξόδου (2SD1047 - 2SB817) στο ένα κανάλι . Αλλάχτηκαν με ίδιου τύπου (αγορασμένα από Βασιλειάδη elektronik.gr - Θεσσαλονίκη ) και τα δύο ζευγάρια τρανζίστορ ισχύος ,στο κανάλι που είχε το πρόβλημα ,καθώς και οι μίκες σιλικόνης αυτών των τρανζίστων.Όλα τα άλλα εξαρτήματα μετρήθηκαν με πολύμετρο και δεν έδειχναν πρόβλημα.
Ο ενισχυτής για 3 ημέρες ,έπαιζε κανονικά για 3-4 ώρες κάθε μέρα ,σε φορτία 8Ωμ και σε ένταση τόση ,ώστε ίσα που να αρχίζει να ψαλιδίζει τις κορυφές στην έξοδο στα δυνατά περάσματα του μπάσου (έλεγχος κυματομορφής με παλμογράφο). Εννοήτε είχε γίνει ρύθμιση στο ρεύμα ηρεμίας (ίδια ένδειξη με του άλλου καναλιού),ένδειξη από 12mV-15 mV πάνω στις 4 αντιστάσεις 0,33Ωμ των τρανζίστορ εξόδου, ξανατσεκάρισμα μετά από μιση ώρα (και στα δύο κανάλια για ρεύμα ηρεμίας , dc offset κ.λ.π.) και οι ενδείξεις παρόμοιες στα δυο κανάλια.
Παραμόρφωση crossover δεν υπήρχε (μέτρηση στον παλμογράφο), και στο άκουσμά του δεν είχε κανένα αισθητό πρόβλημα.Τάση offset 45mV κρύος και 53mV ζεστός ,μετά από μιση ώρα παιξίματος.
Το ρεύμα ηρεμίας ,οταν ζεστενόταν έπεφτε από 7-10mV στις 4 αντιστάσεις 0,33Ωμ στα εξόδου.
Έχει γίνει συζήτηση για την ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας και σε ποστ άλλου θέματος για το ίδιο κύκλωμα.
Το πρόβλημα είναι ότι την τέταρτη ημέρα ,παίζοντας στην μισή ένταση από τις προηγούμενες ,με τα ίδια φορτία ,και το ίδιο cd ,μετά από περίπου 2 ώρες ξαναέκαψε τα εξοδου ,στο ίδιο κανάλι και αυτή την φορά τα τρία από τα τέσσερα.Τα υπόλοιπα εξαρτήματα μετρήθηκαν ξανά και δεν έδειξαν πρόβλημα.Το άλλο κανάλι λειτουργούσε κανονικά και η θερμοκρασία νορμάλ και στα δύο (πολύ λιγότερη από όταν έπαιζε σχεδόν στο όριο τις προηγούμενες ημέρες).
Υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα το κύκλωμα και να παίζει σχεδόν στο όριο (σε φορτία 8Ωμ) για περίπου 10-11 ώρες χωρίς να πάθει τίποτα;
Άν υπήρχε κάτι δεν θα έπρεπε να ξανακαεί σε πολύ λιγότερο χρόνο;
Μήπως τα καινούργια τρανζίστορ είναι μαιμού και αν ναί πως το καταλαβαίνουμε;
Συγνώμη για το μεγάλο ποστ μου αλλά ,νομίζω έπρεπε να αναλύσω λίγο την ιστορία με τον συγκεκριμένο ενισχυτή για καλύτερη κατανόηση του προβλήματος.