¶λλαξα όλους τους ηλεκτρολυτικούς (5) της πλακέτας εκτός από τους 4 μεγάλους 150mF/250V χωρίς αποτέλεσμα. Η ίδια συμπεριφορά με τα 3,5-4,5V αντί 18.
¶λλαξα όλους τους ηλεκτρολυτικούς (5) της πλακέτας εκτός από τους 4 μεγάλους 150mF/250V χωρίς αποτέλεσμα. Η ίδια συμπεριφορά με τα 3,5-4,5V αντί 18.
Μιχάλη,
άλλαξε και τα 5 TRN΄s πάνω στη ψήκτρα τοποθετώντας ακριβώς τα πανομοιότυπά τους.
Σε περίπτωση αντιστοιχιών να προσέξεις από τα Datasheets ν΄ αγοράσεις την α΄ αντιστοιχία.
Τα TRN΄s αυτά δεν μετρούνται πάνω στη πλακέτα και μάλιστα μ΄ αναλογικό πολύμετρο,
η μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης τους είναι να παρουσιάζουν αλλοιωμένο hfe υπό τάση.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Επίσης μιας κι άλλαξες ηλεκτρ/κούς πυκνωτές, αλλά παρέμειναν ίδιοι οι 4 που φαίνονται στη 1η photo
του post 16, καλό είναι ν΄ αλλαχτούν κι αυτοί γιατί η μέτρηση της τάσης 18V στ΄ 1/4 μ΄1/5 της τιμής
της, δείχνει καθαρά, αλλαγή τιμής της χωρητικότητας, εμφανούς κατά τη λειτουργία.
Μπορεί να μην φαίνονται οπτικά ότι είναι συνδεδεμένοι οι ηλεκτρ/κοί αυτοί πυκνωτές στη γραμμή των
18V, αλλά επειδή είναι διπλοτυπωμένη η PCB αυτό δικαιολογείται.
Σου γράφω όλα τα παραπάνω όχι μόνο για να ΄μαι άκρως κατατοπιστικός, ούτε φυσικά με κουράζεις
όπως αναφέρεις στο post 20, αλλά γιατί πραγματικά παρατηρώ ότι ενδιαφέρεσαι αρκετά για την
επισκευή, αλλά και γιατί σε πληροφορώ ότι η συγκεκριμένη πλακέτα που δουλεύεις δεν βρίσκεται
πουθενά, ούτε καινούργια ούτε επισκευασμένη, στην Ελλάδα ή τ΄ Εξωτερικό.
Προσπάθεια λοιπόν μ΄ αρκετή υπομονή και ψάξιμο είτε στο Διαδίκτυο (τεχνικά forum, αλλά μ΄ αρκετή
διϋλιση των απόψεων που αναγράφονται) είτε σε Ηλεκτρονικά βιβλία, για την εύρεση και της παραμικρής
λεπτομέρειας που θα βοηθήσει όχι μόνο στη συγκεκριμένη επισκευή, αλλά και για γενικότερη & σφαιρικότερη
ενημέρωση στην επιστήμη της Ηλεκτρονικής, η οποία παρεπιπτώντως δεν έχει ούτε ΑΡΧΗ ούτε ΤΕΛΟΣ, είναι
όμως τόσο ενδιαφέρουσα που αν <κολλήσεις> το μεράκι σου ΄μεινε για ΠΑΝΤΑ.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
mikemtb73 (07-10-20)
Στην ysus πλακετα θεωρω οτι ειναι το προβλημα να μετρησεις τα τρανζιστορ q402,404,405,406 τα οποια ειναι smd αν ειναι βρακυκυκλωμενα και τα οποια βρισκονται στο κατω μερος της πλακετας.
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Χθες δούλευα μέχρι αργά και δεν μπόρεσα να ασχοληθώ.
Θα αλλάξω τους εναπομείναντες 4 ηλεκτρολυτικούς, βρίσκω 150mF/400V αντί για 250V που υποθέτω αν ταιριάζουν σαν μέγεθος δεν θα υπάρχει θέμα. Μάλιστα αυτοί που άλλαξα είναι μικρότεροι σε όγκο από τους original (αλλά εννοείται ίδιας χωρητικότητας και αντοχής τάσης)
Θα πάρω από φίλο σήμερα ψηφιακό πολύμετρο με μέτρηση διόδων για να ξαναδώ τα τρανζίστορ. Για να τα ξεκολλήσω ένα-ένα χωρίς να ξέρω ποιό είναι χαλασμένο, είναι ένα ζήτημα και ταλαιπωρία.
Σε αυτά τα βίντεο τα ελέγχουν κολλημένα:
https://www.youtube.com/watch?v=aZF57Bok7Ws
https://www.youtube.com/watch?v=rMdb0Y_dQ0Q
https://www.youtube.com/watch?v=fvwRjr6XYpc
Πλακέτα μεταχειρισμένη υπάρχει αλλά τίθεται θέμα ειλικρίνειας του πωλητή:
https://www.ebay.co.uk/itm/LG-60PB56...53.m1438.l2649
https://www.ebay.co.uk/itm/LG-60-60P...53.m1438.l2649
από Γαλλία:
https://www.ebay.co.uk/itm/Carte-TV-...53.m1438.l2649
Θα τη παλέψω τη δική της πλακέτα. Αν δεν τα καταφέρω, θα πάρω μεταχειρισμένη. Τη ψάχνω και Ελλάδα, είχαν πουληθεί το 2015 οι 60PB5600 σα ζεστά ψωμάκια όταν τις έβγαλε προσφορά η LG. Όλο και κάποια σπασμένη θα βρεθεί για ανταλλακτικές πλακέτες.
Η τηλεόραση μου άρεσε σαν ποιότητα εικόνας όπως έγραψα αρχικά, έχει παίξει ελάχιστα, είναι εξωτερικά σα καινούργια και το κυριότερο, τα χρήματα δεν περισσεύουν τώρα πια για αγορά νέας. Εδώ να καταλάβεις, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με τη τηλεόραση του ... γάμου μας, μια 28άρα CRT Telefunken, πραγματικό τέρας αντοχής. Την 60άρα την είχα δώσει του γιού μου.
Η πλακέτα Z-SUS υπάρχει καινούργια ως ανταλλακτικό από την LG, με κόστος 60,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MikeNick : 07-10-20 στις 15:08
Μιχάλη,
συγγνώμη για τη 2η παράγραφο του post μου #23#, δεν είχα προσέξει το post σου #21#,
όπου ανέφερες ότι είχες αλλάξει τους ηλεκτρ/κούς πυκνωτές 150 μF / 250 V γι΄ αυτό κι
επανέλαβα τη προτροπή γι΄ αλλαγή τους.
Με τις επισκευασμένες PCB΄s καλλίτερα μην μπλέξεις, έχω μαύρη εμπειρία – πολλές δεν
συνεργάζονται με τη συσκευή που επισκευάζεις, γιατί πολλές είναι common γι΄ αρκετά
μοντέλα της ίδιας μάρκας και φαντάζομαι ότι δοκιμαζόμενες σε κάποιο διαφορετικό του
δικού σου μοντέλο ν΄ εργάζονται κανονικά, αλλά και μικρός διαφορετικός σχεδιασμός
της δικής σου PCB ν΄ υφίσταται, η νέα που θα τοποθετήσεις μπορεί να μην δουλεύει.
Πάρε σοβαρά υπ΄ όψει σου αυτά που σου γράφει ο φίλος ο Γιάννης από τ΄ Αιτωλικό.
Τα smd TRN¨s που αναφέρει (Q402, Q404,Q405, Q406) υπάρχουν στο κάτω μέρος της
πλακέτας Y-SUS, που εσύ επισκευάζεις, και καλό είναι, αφού θα πάρεις ψηφιακό πολύμετρο
να τα μετρήσεις στη θέση μέτρησης διόδων, αλλά και το hfe τους (με 3 καλωδιάκα μονόκλωνα
προέκτασης), έστω κι αν δεν τ΄βαποκολλήσεις από τη πλακέτα κι αν τα βρεις βραχυκυκλωμένα
ή <ανοικτά> να τ΄ αντικαταστήσεις.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Μάλλον έχουμε μπερδευτεί όλοι με Z-SUS, Y-SUS κλπ.
Λοιπόν, να διευκρινίσω ξανά:
- Στο post #21 έγραψα ότι άλλαξα όλους τους ηλεκτρολυτικούς εκτός από τους 4 μεγάλους 150mF/250V. Δεν τους έχω αλλάξει ακόμη.
- Η πλακέτα που έχω βγάλει - μετρήσει - αλλάξει πυκνωτές, είναι η Z-SUS και όχι η επόμενη στη καλωδίωση Y-SUS. Τη Y-SUS δεν την έχω πειράξει ούτε βγάλει από την τηλεόραση.
Ευχαριστώ για τη συμβουλή σχετικά με τις μεταχειρισμένες πλακέτες. Όπως και να έχει, αφού υπάρχει καινούργια Z-SUS στα 60 ευρώ, ούτε συζήτηση για μεταχειρισμένη.
Τώρα, η ερώτηση που έχω ώστε να απομονώσω σε ποιά πλακέτα τελικά μπορεί να είναι η ζημιά (ίσως και σε παραπάνω από μία πλακέτα, αλλά ας υποθέσουμε προς το παρόν ότι η ζημιά είναι στη Z-SUS που μετράω) είναι:
Με τη ZSUS μόνο καλωδιωμένη στη πλακέτα του τροφοδοτικό power board (χωρίς άλλη πλακέτα πάνω στο τροφοδοτικό η και μεταξύ τους) και χωρίς να έχω συνδέσει στη Ρ132 φίσα εξόδου της την επόμενη πλακέτα YSUS, (η YSUS δεν συνδέεται στη power board αλλά στη ZSUS όπως φαίνεται στη 1η φωτό παρακάτω που όλες οι πλακέτες είναι καλωδιωμένες μεταξύ τους), στον ακραίο ακροδέκτη της P132 θα πρέπει να μετράω 18V; Ή μήπως τα 18V θα τα δώσει η φίσα αυτή φυσιολογικά μόνο αν συνδεθεί με την επόμενη πλακέτα YSUS; Δηλ. τα 3,5-4,5V που έχω τώρα αντί για 18V, μήπως είναι φυσιολογική τάση με την επόμενη πλακέτα YSUS ασύνδετη; (2η φωτό, η P131 δεξιά είναι η φίσα που συνδέεται η Z-SUS με τη power board, ενώ η αριστερή P132 είναι η φίσα που συνδέεται-δίνει στην επόμενη Y-SUS και όπου αντί +18V μετράω περίπου +4V.)
Να σας ευχαριστήσω ξανά για τη βοήθεια. Όπως και να έχει, και με όσες πλακέτες χρειαστεί να αλλάξω (αν τις βρω), έχω αποφασίσει να τη δω να ξαναδουλεύει.
edit: φωτογραφία 3η με τις πλακέτες:
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MikeNick : 07-10-20 στις 19:31
καλησπέρα και από εμένα...εάν δεν έχεις βραχυκυκλωμένα mosfet ένωσε τα 2 pin δεξιά από το ολοκληρωμένο της logic .Είναι το τέστ για τις Υ ΚΑΙ Ζ
εάν δείς την συσκευή να βγάζει μπάρες που ανεβοκατεβαίνουν είσαι μαιν.