Εγινε λίγο χαμούλης αλλά θα απαντήσω όσο το δυνατόν γίνεται σε όλα όσα τέθηκαν. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να θίξω επαγγελματίες του χώρου κ ο όρος "κλέβετε" ήταν άκυρος κ τον παίρνω πισω. Ηθελα να πω ότι, κατα τη γνώμη μου πάντα, χρέωνετε πολλά περισσότερα απ'οσο κοστίζει το να αλλάξεις μια βρύση για παράδειγμα, απλώς πάνω στα νεύρα μου ειπα "κλέβετε"... λάθος μου.
Είμαι κ εγώ τεχνικός (δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες) κ επίσης κ η δική μου δουλειά είναι δύσκολη κ έχει κινδύνους. Οταν πάω να ζητησω τα χρήματα μου, δεν "κόβω" τον πελάτη αν είναι ντροπαλός ή αν είναι θρασύς (γιατι ακούστηκε κ αυτό) κ αναλόγως προσαρμόζω το πόσα λεφτά θα του ζητήσω. Εχω μια φιξ τιμή κ αναλόγως με τις ώρες που δουλεύω, κάνω τον πολλαπλασιασμό στο τέλος κ βγαίνει το μεροκάματο. Για να είμαι πιο ακριβής χρεώνω 15 ευρώ την ώρα κ είμαι χρόνια σε αυτή τη δουλειά κ πιστεύω πως την κάνω πολύ καλά. Βέβαια όπως είπε κ φίλος πιο πάνω, ελεύθερη αγορά έχουμε κ μπορούμε να χρεώνουμε ότι θέλουμε. Ακριβώς έτσι είναι φίλε, μόνο που προτιμώ να μην πατάω στην αναγκη του άλλου επειδη απλώς δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά απο το να φωνάξει υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο κ να του τα πάρω χοντρά. Προτιμώ κάτι πιο τίμιο για μένα όπως το να υπολογίζω τη δουλειά μου σύμφωνα με τις ώρες που θα δουλέψω για να βάλω ένα θερμοσίφωνα (συν τα παρελκόμενα φυσικά) κ όχι είτε δουλέψω 20 λεπτά είτε 2 ώρες να του παρω 50 ευρώ.
Δυστυχώς πάντα υπηρχε αυτή η αντιμετώπιση απο τους περισσότερους επαγγελματίες-βασικά για να είμαι πιο ακριβής απο όλους όσους έχω συνεργαστεί-για το λόγο ότι τους έχεις αναγκη κ το εκμεταλλεύονται κ είμαι κάθετος σε αυτό. Μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως η δική μου δουλειά είναι πιο επικίνδυνη απο του υδραυλικού γιατι έχει να κάνει κ με ρεύματα αλλά κ με ύψη, αλλά τόσα πολλά λεφτά δεν ζητάω. Θα πείτε κακώς δεν παίρνεις, ελευθερη αγορα εχουμε, κλπ... δεν το θεωρώ τίμιο ρε παίδι μου να πενταπλασιάζω την τιμή μου μονο κ μονο επειδή ο άλλος με έχει αναγκη, πως να το κάνουμε.
Οπωσδήποτε την επόμενη φορά θα κάνω καλύτερη έρευνα αγοράς κ αν μπορώ, το πρόβλημα θα το φτιάξω μόνος μου κ ας παιδευτώ μια ολόκληρη μέρα κ ας τα κάνω σκατά στο σπίτι. Ευτυχώς πλέον με το ίντερνετ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθει όποιος θελει μια τεχνική κ να την εφαρμόσει. Αυτό που θέλω να πω εν κατακλειδι είναι πως, απο τη μία το θεωρω εντελώς ανέντιμο όλο αυτό που συμβαίνει με τους τεχνικούς, οι οποίοι παρεπιπτόντως παραπονιούνται ότι δεν έχουν δουλειά κ ότι δεν τους στηρίζουν οι γείτονες όσον αφορά τη λιανική (γιατί άραγε??), απο την άλλη το θέμα της απόδειξης, αφού κ ο πελάτης κάνει τα στραβά μάτια κ δεν ζητάει, τουλάχιστον εκτιμήστε το κ μην βαράτε στο κεφάλι τις τιμές γιατί είναι πολύ λογικό στην τελική ο πελάτης να παει στο οποιοδήποτε μεγάλο μαγαζί να αγοράσει πιο φτηνα το προιόν κ με απόδειξη...
Αυτά τα λίγα, φιλικά πάντα![]()