Σε έτοιμο εργοστασιακό ποδήλατο είχα 250W μοτέρ το οποίο λειτουργούσε με Χ 4 Χ 12V = 48v (το ποδήλατο με καδένα στην κίνηση + πεντάλ ) και ξεσκίζονταν να με πηγαίνει σε ανηφόρες ή στην εκκίνηση . Το δε βάρος μου στα 110 κιλά .
Πάραυτα οι μπαταρίες μου μετά από 1-2 χρόνια από τετράγωνες έγιναν στρόγγυλες .
Το δε ποδήλατο ήταν περίπου σαν το παρακάτω
https://www.green-fundrive.gr/mondia...riko-podilato/
Θέλω να πω με τα παραπάνω ότι με χρήση μόνο 12V δυσχεραίνεις την κατάσταση στα αμπέρ , ενώ με την ενίσχυση τάσης σε όσο πιο μεγάλη π.χ. 48 / 96 κτλ θα είναι καλύτερα όσο για το μοτέρ αλλά και κυρίως για την μπαταρία .
Αργότερα πήρα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ επίσης 48V αλλά με 1500W μοτέρ , επίσης και εδώ οι μπαταρίες έγιναν στρόγγυλες .
Τώρα πλέον είμαι στα δρομολόγια με τα πόδια και είμαι ήσυχος .
Για να είναι καλό ένα ποδήλατο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε στην εκκίνηση και σε όποιες ανηφόρες να λειτουργούν οι μπαταρίες με το νορμάλ πάντα φορτίο που μπορούν να σηκώσουν (είτε αφορά φορτίο που μπορεί να δώσει η μπαταρία / είτε μάξιμουμ επιτρεπτό φορτίο που μπορεί και επιτρέπεται να δεχθεί ένα μοτέρ ).
Στο δε όχημα με μοτέρ των 1500W κατάφερνε ανηφόρες (κίνηση με μοτέρ απευθείας στην ρόδα χωρίς καδένα ) , αλλά και αυτό μείωνε την ταχύτητα σε ανηφόρες (π.χ. από 40km/h σε 10km/h ) , πάντα όμως με τα μάξιμουμ επιτρεπτά αμπέρ (αλλιώς καιγόταν ασφάλειες / υπερθέρμανση λιώσιμο καλώδιων τροφοδοσίας / καταστροφή μπαταρίας και των στοιχείων του κτλ ) .
Θέλω να πω ότι θα πρέπει η κατασκευή να είναι τέτοια που στα δύσκολα (ανηφόρες / βάρος κτλ ) να μην υπερβαίνουν περισσότερο του "νορμάλ" της μπαταρίας και του μοτέρ . Κάτι που λογικά είναι αδύνατον (περιορισμοί κατασκευαστή π.χ. μάξιμουμ φορτίο αναβάτη κτλ που όσο νάναι θα τις παραβιάσουμε έτσι κι αλλιώς ) . Επομένως το μόνο που θα σώσει την κατάσταση θα είναι ή τα περισσότερα V σε μπαταρίες , αλλά και το ισχυρά απαραίτητο μοτέρ .
Αν απαιτούμε με μη συμβιβασμό , π.χ. μεγαλύτερης τάσης μπαταρίας / μοτέρ / βάρους αναβάτη / άνευ περιορισμού ανηφόρας . Τότε η κατασκευή θα πρέπει να περιέχει τον περιορισμό της ταχύτητας τουλάχιστον ως συμβιβασμό . Και αν είναι δυνατόν με μηχανικά μέσα (υποδιαίρεση μηχανική ) τέτοια που δεν θα καταδικάζει σε καμία περίπτωση μπαταρίες & μοτέρ .
Στην περίπτωση σου θα έβαζα και άλλο μοτέρ + μπαταρίες (αναφερόμενος για τα δύσκολα της εκκίνησης ή ανηφόρας ) και για τις ευθείες να λειτουργεί με π.χ. το 1 μοτέρ (το κάθε μοτέρ με την δική του ανεξάρτητη μπαταρία ).

Απάντηση με παράθεση