Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Karny Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα σε όλους!Για να μπω κατευθείαν στο ζουμί θέλω να ρωτήσω αν τα κλιματιστικά κάνουν ταυτόχρονα και αφύγρανση, οσον αφορά το χειμώνα κυρίως.Δε ξέρω την αρχή λειτουργίας τους εξου και η απορία και με προβληματίζουν 2 πράγματα, το ένα είναι η μανία με τους αφυγραντήρες (ακριβό σπορ για μένα) και το δεύτερο ποιο είναι το σωστό ποσοστό υγρασίας σε ένα σπίτι;
Επίσης το νερό που μαζεύει το κλιματιστικό μου τώρα το χειμώνα είναι περίπου 5λίτρα τη μέρα με περίπου 8-10 ώρες λειτουργίας..Ολο αυτό προέρχεται από το σπίτι;
Ευχαριστώ! κ σόρρυ για την ασχετοσύνη!
Tα κλιματιστικά κάνουν αφύγρανση το καλοκαίρι στη ψύξη . Η λειτουργία αφύγρανσης των κλιματιστικών είναι με ψύξη .

Κάτι που μπερδεύουν πολλοί : Το χειμώνα το κλιματιστικό δεν κάνει αφύγρανση . Δεν αποβάλλει το νερό απο τα μόρια του αέρα . Όμως λόγω της θέρμανσης του αέρα στο χώρο μας έχουμε μείωση της σχετικής υγρασίας . Αυτο συμβαίνει γενικότερα στη θέρμανση με οποιοδήποτε θερμαντικό μέσο . Δεν αποβάλλεται το νερό απο τον αέρα .

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο απο 2 διαφορετικούς μηχανισμούς μειωσης της σχετικής υγρασίας . Ο πρώτος με αποβολή νερού ο δεύτερος με αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα .

Με το κλιματιστικό δεν μπορείς να ελέγξεις το ποσοστό υγρασίας στο χώρο σου . Αυτό το κάνει ο αφυγραντήρας και γενικότερα ένας αφυγραντήρας "υποβοηθάει" την θέρμανση .

To νερό που μαζεύει το κλιματιστικό σου στη θέρμανση προέρχεται απο τον εξατμιστή (δηλαδή απο την εξωτερική σου μονάδα υγροποιήσεις επάνω στο στοιχείο της). Δεν έχει καμία σχέση με την υγρασία του χώρου σου .

Ιδανικό ποσοστό υγρασίας για το χώρο σου είναι μεταξύ 45-60 % και ακόμα καλύτερα κάπου στο 50-55 %.