Ώσπου να απαντήσει ο @Badmenito μπορώ να δώσω μια γνώμη για τη βλάβη του κλιματιστικού του με την επιφύλαξη της απόστασης, της μη γνώσης του ακριβούς τύπου του και μη έχοντας άμεση εικόνα.
Το κλιματιστικό αυτό δε νομίζω ότι διαφέρει από άλλα της ίδιας κατηγορίας της Panasonic. Συνεπώς το φρέον είναι 410a και η πλακέτα οδήγησης (controler) ελέγχει τον ψυκτικό κύκλο με 6 αισθητήρες θερμότητας (θερμίστορ) ως εξής:
1) Εσωτερική μονάδα - θερμοκρασία υγρού.
2) Εσωτερική μονάδα - θερμοκρασία αερίου
3) Εσωτερική μονάδα - θερμοκρασία επιστροφής αέρα δωματίου
4) Εξωτερική μονάδα - θερμοκρασία εξωτερικού εναλλάκτη
5) Εξωτερική μονάδα - θερμοκρασία συμπιεστή
6) Εξωτερική μονάδα - θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος.
Συνεπώς παίρνοντας υπ' όψη μου ότι το κλιματιστικό λειτουργούσε πέρυσι σωστά, δίνω αυξημένες πιθανότητες σε δύο βλάβες:
α) Την συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή την απώλεια ή αλλοίωση χαρακτηριστικών του φρέον. Η βλάβη αυτή εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στις μικρές μονάδες χωρίς πάντα να βγαίνει κάποιος συναγερμός, διότι η πλακέτα οδήγησης δεν έχει δεδομένα πιέσεων του ψυκτικού κύκλου.
β) Αστοχία αισθητήρα. Όταν λέω αστοχία δεν εννοώ κάψιμο καλωδίου ή θερμίστορ, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η πλακέτα συνήθως δίνει συναγερμό. Εννοώ ψευδή ένδειξη. Π.Χ. αν ο αισθητήρας της εισαγωγής αέρα δωματίου δίνει στην πλακέτα ψευδή θερμοκρασία 22οC, αντί για 30οC που μπορεί να κανονικά, και εμείς από το χειριστήριο ζητάμε το δωμάτιο να έχει 20οC, τότε η πλακέτα οδήγησης δίνει εντολή στον συμπιεστή να λειτουργήσει σε χαμηλές στροφές. Αυτή τη βλάβη την έχω ξαναντιμετωπίσει και κατά σύμπτωση σε κλιματιστικό Panasonic.
Φυσικά δεν αποκλείω οτιδήποτε άλλο, γι' αυτό καλό είναι όποιος έχει κάτι στο νου του να το γράψει. Αν καλέσει ο @Badmenito συνεργείο επισκευής - και αποκατασταθεί η βλάβη - καλό θα ήταν να μας πει τι βρήκαν. Έτσι πλουτίζουμε όλοι τις γνώσεις μας και είναι η μέγιστη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένα καλό φόρουμ.

Απάντηση με παράθεση