με 2Χ50 watt ενισχυτή παίζεις 280 watt ηχεια ?
με 2Χ50 watt ενισχυτή παίζεις 280 watt ηχεια ?
papkir (14-12-14)
papkir (14-12-14), windmill82 (15-12-14)
papkir (15-12-14)
papkir (15-12-14)
το καψιμο ειναι στο ιδιο καναλι η σε διαφορετικο? μιλαω για καναλι του ενισχυτη. ειναι στο ιδιο ηχειο η και στα δυο? ξεκαθαρισε λιγο το τοπιο...
papkir (14-12-14)
στο ίδιο ηχείο στο ίδιο καναλι
η καλλιτερη ανακυκλωση ειναι η επισκευη
αρα η κατι ειναι στο ηχειο η κατι ειναι στο καναλι του ενισχυτη. ξεκινα απο τα ευκολα και τα απλα. απο το ηχειο. αλλαξε τον ηλεκτρολυτικο η τους ηλεκτρολυτικους. μετα κανε και αντιμεταθεση στα ηχεια. το δεξια αριστερα και αντιστροφα. αν ξανακαει το τουιτερ σε αυτο το καναλι τοτε δεν φταιει το ηχειο και παμε στον ενισχυτη.
papkir (14-12-14)
Νομίζω πως σε μια επισκευή γενικά, το να μπαίνει κάποιος στην διαδικασία να κάνει διάφορες δοκιμές, έτσι ώστε να καταφέρει να εντοπίσει-διορθώσει το όποιο πρόβλημα, με κίνδυνο όμως να ξανακάνει ζημιά κατά τον έλεγχο της σωστής ή όχι επισκευής (όπως π.χ. στο εδώ θέμα, να ξανά κάψει το tweeter ) δεν είναι ότι σωστότερο και λογικότερο.
Εκτός αυτού βέβαια η όλη επισκευή, υπό προϋποθέσεις, μπορεί τελικά να κοστίσει πολύ ακριβότερα.
Για τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των διάφορων ηλεκ. συσκευών, υπάρχουν τα όργανα μέτρησης και οι διάφορες μετρήσεις που μπορούν με αυτά να πραγματοποιηθούν .
Όσο αφορά το πρόβλημα τώρα, σαφώς θα πρέπει αρχικά να ελεγχθεί το κύκλωμα του crossover και οι πυκνωτές του , όπως σωστά αναφέρθηκε παραπάνω.
Εννοείται όμως ότι αν δεν βρεθεί κάποιο πρόβλημα στο crossover, θα πρέπει να γίνουν και κάποιες μετρήσεις στον ενισχυτή με χρήση γεννήτριας, παλμογράφου και φορτίου (αν και εγώ θα έκανα αυτές τις μετρήσεις, έστω και προληπτικά) .
Θα μπορούσες όμως πέρα όλων αυτών, να περιγράψεις τις συνθήκες λειτουργίας κατά τις οποίες κάηκε το tweeter στο συγκεκριμένο ηχείο και μάλιστα τρεις φορές (π.χ. μεγάλη ένταση, κακή ποιότητα ήχου πηγής, χρήση μικροφώνου κ.ο.κ.) .
Η άποψή μου φιλικά.
papkir (15-12-14)
θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Σήφη (ezizu) .
καταρχάς η άποψη μου ειναι οτι θα πρέπει το σύστημα να ελεγχθεί απο έναν επαγγελματία , δεν επισκευαζουμε με το μάτι αλλα με μετρήσεις ,εμένα πχ μου εχει τύχει πολλες φορές να εχει πρόβλημα και το πηνίο απο υπερθέρμανση και να μην φαίνεται, μια μετρηση σύνθετης αντίστασις ειναι κάτι που πάντα κάνω και απο εκεί φαίνονται πολλες λεπτομέρειες όσον αφορά το ηχειο , επισης μου εχει τύχη και παρόμοιο περιστατικό όπου το tweeter αντικατάστασης δεν ηταν το ίδιο μοντελο με το ίδιο αποτέλεσμα του φίλου μας παραπάνω .
papkir (16-12-14)
Προφανως αυτο που θελουν να πουν τα παιδια ειναι οτι πολυς κοσμος δεν γνωριζει οτι ενας ενισχυτης 25 W μπορει ευκολα να καψει ενα ηχειο 200W και επειδη καποιος μπορει να μην το καταλαβε το ξαναγραφω
ΕΝΑΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗς 25w ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΕΝΑ ΗΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 200w
Αυτο που πολυ ευκολα μπορει να καψει ενα οποιοδηποτε ηχειο ακομα και μεγαλης ισχυος ειναι η παραμορφωση το κλιπαρισμα και οι συνιστωσες dc που υπαρχουν μεσα σε ενα κλιπαρισμενο ακουστικο σημα .
Το αντιθετο ενα ηχειο 100W το οποιο παιζει με εναν ενισχυτη 250 W στο 65% Δλδ πανω στο ηχειο εφαρμοζονται 150 περιπου ακλιπαριστα βαττ μπορει να δουλευει για πολυ μεγαλο χρονικο δαστημα χωρις προβληματα .
Απαραιτητη προυποθεση για να λειτουργησει το παραπανω ειναι οτι μιλαμε για πραγματικα βαττ και απο την πλευρα του ενισχυτη αλλα και απο την πλευρα των ηχειων ...
Τωρα στην περιπτωση που εχει καει ενα tweeter και μαλιστα μονο του κανονικα πριν αντικατασταθει θα πρεπει να γινει ελεγχος και στο κροσσοβερ αλλα και στον ενισχυτη ...
Σακης Πετροπουλος