Ειναι λαθος αυτο το εχουμε πει δεκαδες φορες ...ο συμβολισμος Α για γραμμικο και Β για λογαριθμικο ισχυει μονο για Ευρωπαικης κατασκευης ποτενσιομετρα Piher Radiohm philips και ορισμενα αλλα . Στα Ιαπωνικης σχολης οπως Alps noble alpha κλπ και ολα τα κινεζικα αντιγραφα τους ισχυει ακριβως το αντιθετο .
Οπως ακριβως σου ειπε και ο φιλος σε ενα λογαριθμικο ποτενσιομετρο δεν αρκει να ειναι λογαριθμικο πρεπει να ειναι καατσκευασμενο για ηχο οπου εχει μια πιο συγκεκριμενη καμπυλη αντιστασης ωστε να παραδιδει σχεδον το 15-20% της εντασης μεχρι το 50% της διαδρομης και απο εκει και μετα απο το 50% της διαδρομης μεχρι το τελος να παραδιδει το υπολοιπο 80% της σταθμης του ηχου .
Αν πραγματι μεσα απο το ποτενσιομετρο περναει ηχος ( γιατι μπορει να μην περναει και το ποτενσιομετρο σου να ειναι VCA οπου ελεγχει μια ταση και αυτη η ταση ελεγχει τις σταθμες του ηχου ) Γενικοτερα μπορεις να προσομειωσεις την λογαριθμικη συμπεριφορα τοποθετωντας μια αντισταση ιση με το 1/5 της τιμης του ποτενσιομετρου απο την μεσαια ληψη στην γειωση .
Εαν το ποτενσιομετρο σου ειναι τελικα vca (που μαλλον λογικο μου κανει απο την στιγμη που ενα ποτενσιομετρο με τρια ποδαρακια δεν μπορει να ελεγξει πεντακαναλο ηχο ) υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να χρειαζεσαι γραμμικο ποτενσιομετρο το οποιο οπως ειπα ελεγχει μονο μια ταση και δουλευει για να παρεχει πληροφορια σε ενα ολοκληρωμενο με την μορφη βηματων 0-10 βολτ και η οποια λογαριθμικοτητα ειναι ηδη χτισμενη μεσα στο ολοκληρωμενο ( οπου ταση πχ 4 βολτ δεν σημαινει 40% του ηχου αλλα μολις 15 % ) .... Αυτο επισης εξηγει γιατι με το ποτενισιομετρο που εβαλες η ενταση δουλευει μονο στο τελος . ( παντα με την προυποθεση οτι εισαι συνδεμενος σωστα )
Αν ρωτησεις αν προσομειονεται η συμπεριφορα του λογαριθμικου ποτενσιομετρου σε γραμμικο με καποιον τροπο η απαντηση ειναι ΟΧΙ ...Μονο το αντιθετο μπορει να συμβει .
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος




Απάντηση με παράθεση