Το ραδιόφωνο σου δεν έχει FM. Τι κεραία FM συζητάς??
Το ραδιόφωνο σου δεν έχει FM. Τι κεραία FM συζητάς??
!
δεν είδες το γυαλί επιλογής σταθμών (scale - dial glass), λίγο παραπάνω που γράφει ukw; αυτά είναι τα fm
Αυτό το δεκαήμερο ασχολούμαι με τέσσερα ραδιόφωνα του 1947-1951, τρία grundig κι ένα rca. Από αυτά το rca πιάνει μεσαία + βραχέα, ένα grundig μεσαία και μακρά, και τα άλλα δυο grundig πιάνουν απ'όλα μεσαία, μακρά, βραχέα, fm (ukw)! το περίεργο ότι τα ukw φτάνουν μέχρι το 100 και κάτι, όχι ως τα 108. Ένας παλιός μάστορας* (αν όχι ο πρώτος - αλλά από τους πρώτους ραδιερασιτέχνες της αθήνας) μου είπε σήμερα ότι το κομμάτι της μπάντας των fm αυξήθηκε ως τα 108 (στα εμπορικά ραδιόφωνα), από τους ιάπωνες, οπότε μετά ακολούθησαν κι οι άλλοι κατασκευαστές.
Τελοσπάντων όταν ρωτάω για κεραία, αναφέρομαι σε ένα grundig που πιάνει fm. είναι το 2001w Είδα σε ένα άλλο grundig, πως κάποιος είχε κολλημένο εσωτερικά, στο κουτί από μέσα, στην οροφή, δίπολο! σε σχήμα Τ με λίγο κατεβασμένες τις άκρες. Και δε φαίνεται πουθενά καλώδιο κρεμασμένο! Αυτό σκέφτομαι να κάνω κι εγώ τελικά. δεν έχω το grundig αυτό κοντά μου σήμερα ώστε να το ανοίξω και να το δω... αν το καλώδιο είναι το πλακέ καλώδιο των 300 ohm ή ένα συνηθισμένο καλώδιο... π.χ.πολύκλωνο καλώδιο ηχείων ή ρεύματος. Σκέφτομαι να δοκιμάσω και το ομοαξονικό των 75ohm.
Τα παλιά (ή κάποια παλιά) ραδιόφωνα θέλανε και στα μεσαία σύρμα κάποια λίγα μέτρα, πεταμένο για κεραία!
* ο μάστορας μου είπε να μη βάλουμε καινούργιο μετασχηματιστή που πρότεινε κάποιος άλλος φίλος πριν, για downgrade τα 220v σε 110v. Αλλά να αφήσουμε την παλιά άσπρη κεραμική/πορσελάνινη αντίσταση ροής, για λόγους αποφυγής κινδύνων από βραχυκυκλώσεις. τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα!