Πήρα μία λάμπα οικονομίας απο το alex pak. Η λάμπα είναι η pleomax prime 20W με Ε27 ντουι. Είδα ότι έγραφε παντού samsung και είπα καλή θα είναι...
Δούλεψε 20 μέρες ακριβώς και απλά έσβησε και δεν άναψε από τότε. Η λάμπα δεν φαίνεται καμμένη. Το πρόβλημα είναι στο ηλεκτρονικό ballast.
Την πήγα πίσω για αλλαγή. Στο κατάστημα μου λένε ότι αλλαγές(με κάτι άλλο) γίνονται μόνο μέχρι 15 μέρες αλλά μπορεί να μου την αλλάξει με μια ίδια αν έχει. Έψαξε και δεν βρήκε αλλη και εδώ και 2 μήνες δεν έχει φέρει(και μάλλον δε θα φέρει γιατι το βλέπω να κλείνει...) και επειδή δεν μου ξύνονται άλλα 7€, λέω να την φτιάξω.
Λοιπόν, την άνοιξα και βρήκα μια δίοδο στην γέφυρα ανόρθωσης καμμένη και μία αντίσταση η οποία ήταν 0,5W αγνώστων Ω συνδεμένη ανάμεσα στην φάση και στην είσοδο την πλακέτας. Ο ουδέτερος συνδέεται απευθείας στην πλακέτα.
Έβγαλα και τα 2 τρανζίστορ (τα οποία γράφουν ebp f6 i3003.) αλλά δεν ξέρω πως να τα μετρήσω γιατι δεν βρίσκω το datasheet. Δεν φαίνονται πάντως βραχυκυκλωμένα όπως και να τα μέτρησα.
Οι ερωτήσεις μου ειναι:
Πόσα Ω είναι η αντίσταση? (Φαίνονται 4 μαύρες λωρίδες επειδή κάηκε. Έχει άπειρα Ω και όταν την πιέζω αλλάζει και δείχνει ότι να ναι)
Ποιό είναι το datasheet των τρανζίστορ?
Να κοιτάξω και τίποτα άλλο?
Σχετικές φωτογραφίες:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()