Καλησπέρα σας!
Σας ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, προσπάθησα να δώσω ότι πληροφορίες μπορούσα.
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα σε ένα πλυντήριο ρούχων LG1068QD 10+ ετων
Στο ξεκίνημα του κύκλου πλύσης(όχι απευθείας, αλλά σε άγνωστη στιγμή στα πρώτα λεπτά) έριξε την Ασφάλεια της πρίζας του και μύρισε κάπως καμμένο.
Μετά από αυτό το πλυντήριο δεν ξεκινούσε και έβγαζε σφάλμα ότι βλέπει ανοιχτή την πόρτα, μετρώντας το ηλεκτρομανδαλο της πόρτας με πολυμετρο στις επαφές του θερμαντικου στοιχείου(PTC) έβλεπα ανοιχτό κύκλωμα όποτε θεώρησα ότι ίσως να κάηκε αυτό και το αντικατέστησα με καινούριο αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.
Καλέσαμε τεχνικό ο οποίος αποφάνθηκε ότι χρειάζεται πλακέτα με ασύμφορο κόστος επισκευής 200+ , πλέον έχει αντικατασταθεί με καινούριο και το έχω κρατήσει για να προσπαθήσω να το επισκευάσω (Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχω κάποια εμπειρία σε επισκευές απλών βλαβών σε ηλεκτρικές συσκευές κτλ καθαρά σε ερασιτεχνικό επίπεδο και χρησιμοποιώ τέτοιες περιπτώσεις για να προσπαθήσω να αναπτύξω τις γνώσεις μου πάνω στα ηλεκτρονικά), δεν με ενδιαφέρει τόσο η επισκευή της συσκευής άλλα περισσότερο η κατανόηση της βλάβης και ο τρόπος εντοπισμού της
Σας περιγράφω τι έχω δοκιμάσει μήπως και βοηθήσει κάπου
Δοκίμασα τα μανδαλα (παλιό - καινούριο) δίνοντας τους 230v και δουλεύουν κανονικά, κλείνουν την επαφή τους που φαντάζομαι περιμένει η πλακέτα για να αναγνωρίσει οτι εχει κλειδώσει η πόρτα, κλειδώνουν κανονικά και μετά από 1-2 λεπτά ξεκλειδώνουν, μετρώντας στην φισα του μανδαλου χωρίς να είναι συνδεδεμένο μετράω 155v όταν ενεργοποιηθεί το πλυντήριο(ΟΝ) και 235v όταν πατηθεί το ΣΤΑΡΤ, αλλά με το που συνδεθεί το μανδαλο στην φυσσα οι τάσεις εξαφανίζονται και δεν ζεσταίνει το PTC άρα δεν κλειδώνει και βγάζει σφάλμα, αν κλείσω την επαφή χειροκίνητα τότε ξεκινά τον κύκλο του... καλωδιώσεις φισες κτλ είναι όλα καλά τα έχω τσεκάρει
Εντόπισα στην πλακέτα καμμένη την αντίσταση R82 (ήταν και η μόνη εκτός ρητίνης) κοντά στην φισα που τροφοδοτεί το μανδαλο και την αντλία αποστράγγισης και είπα να την αλλάξω, από τον χρωματικό κώδικα δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω το μέγεθος της λόγο του καψίματος και ψάχνοντας βρήκα ένα σχηματικό από παρόμοια πλακέτα LG (σχεδόν ίδιες) όπου την αναγράφει ως 240Ω , την αντικατέστησα με 220Ω 2w γιατί δεν έβρισκα 240 και το αποτέλεσμα ήταν η τάση να παραμένει στην φισα και με το μανδαλο συνδεδεμένο αλλά η αντίσταση (R82) ζεσταίνονταν υπερβολικά και τελικά καιγόταν μετά από περίπου ένα λεπτό, μέχρι τότε το μανδαλο δούλευε κανονικά κλείδωνε την πόρτα και το πλυντήριο ξεκινούσε μέχρι που ξεκλείδωνε το μανδαλο και έβγαζε σφάλμα.
pcb zoomed.jpg ΣΧΗΜΑΤΙΚΟ : https://ibb.co/SD8Nkc7q PDF
Ξεκόλλησα το TRIAC BCR8PM (TR210) για να το ελέγξω και δεν ήταν βραχυκυκλωμένο αλλά βρήκα ανάμεσα σε gate-T1 0.160v (διάβασα ότι έπρεπε να έχει 0,070) και το αντικατέστησα με BTA08-600B αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με το που πατάω ΣΤΑΡΤ καίει μετά από λίγο την αντίσταση .
Δοκίμασα βραχυκυκλώνοντας στην φισα του μανδαλου την επαφή του κλειδώματος να δω αν θα κάνει τον κύκλο κανονικά ή αν έχει και κάποιο άλλο πρόβλημα και διαπίστωσα ότι ξεκινά κανονικά αλλά σταματάει στο σημείο του ξεβγάλματος όταν προσπαθεί να διώξει τα νερά γιατί δεν δουλεύει η αντλία αποστράγγισης , για αυτή την αντλία από ότι καταλαβαίνω είναι υπεύθυνο το TR210 βάση του σχηματικού.
Όταν μετράω εκείνη την στιγμή τάση βρίσκω και στα δυο άκρα της R82 235v και στον TR210 T1-236v T2-0v GATE-236v
Aν έχω καταλάβει καλά το TR210 έπρεπε να ανοίγει δίοδο από Τ1-Τ2 όταν παίρνει εντολή από το gate αλλά φαντάζομαι ότι τα 236 στο gate είναι πολύ και ότι ίσως κάπου αλλού υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα άλλα δεν μπορώ με τις γνώσεις μου να το αντιμετωπίσω.
Θα ήθελα βοήθεια αν γνωρίζει κάποιος τι άλλο μπορώ να ελέγξω.
Σας επισυνάπτω και κάποιες φωτογραφίες της πλακέτας .
Η πλακέτα:
IMG_20251012_194641.jpg IMG_20251012_194626.jpg
Η Παλιά καμμένη αντίσταση:
IMG_20251008_224855.jpg IMG_20251008_232321.jpg
Ευχαριστώ πολύ εκ των πρότερων