Πρόσφατα εγκατέστησα ένα κάθετο boiler λεβητοστασίου 150 λίτρων τριπλής ενέργειας. Είχα στόχο να συνδέσω τον κάτω εναλλάκτη με ηλιακούς συλλέκτες, αλλά φέτος δεν υπάρχουν χρήματα για το απαραίτητο κιτ ηλιακών. Θέλω λοιπόν να συνδέσω και τους δύο εναλλάκτες με το λέβητα πετρελαίου (σε σειρά.) Το χειμώνα που λειτουργούσαν και τα καλοριφέρ, όλα καλά. Τώρα θα κλείσω τη βάνα προσαγωγής για να απομονώσω τα σώματα και θα χαμηλώσω τον κυκλοφορητή στην πρώτη σκάλα για να λειτουργεί ξεκούραστα,αφού θα υπάρχει μόνο το boiler στο κύκλωμα. Το πρόβλημα: Ο υδροστάτης του καυστήρα είναι ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς και ο υδροστάτης του κυκλοφορητή είναι ρυθμισμένος στους 40 βαθμούς. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πιάνει το boiler 60 βαθμούς, να σβήνει ο καυστήρας και ο κυκλοφορητής να συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι να ξαναπέσει η θερμακρασία στους 40 βαθμούς, με αποτέλεσμα να κρυώνει το boiler και η θερμότητα να πηγαίνει χαμένη. Η εύκολη λύση είναι να ρυθμίσω τον υδροστάτη του κυκλοφορητή στους 50 βαθμούς, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο μαντεμένιος λέβητας θα ραγίσει από το θερμικό σοκ. Αναζητώ λοιπόν μια σχετικά απλή και οικονομική λύση για να λειτουργεί σωστά το σύστημα όλο το καλοκαίρι. Θα το χειρίζεται ένα ηλικιωμένο άτομο από τον θερμοστάτη χώρου. Πριν μου πείτε ότι δεν συμφέρει το πετρέλαιο και ότι πρέπει να καίω ρεύμα για το boiler, αναφέρω ότι ο λέβητας είναι 30.000 θερμίδες, κατασκευασμένος στη Σουηδία και είναι πολύ οικονομικός. Με 100 τετραγωνικά σπίτι, 8 σώματα καλοριφέρ και boiler έκαψε 1,5 τόνο πετρέλαιο με θερμοκρασία χώρου 22-23 βαθμούς. Έξοδος καυσαερίων γύρω στους 180 βαθμούς.