-
Πολλοί πίνακες ελέγχου αυτοματισμών για συρόμενες/ανοιγόμενες αυλόπορτες, ρολλά με κεντρικό μοτέρ κλπ βγάζουν έξοδο για λαμπτήρα φωτισμού η οποία ενεργοποιείται με την έναρξη λειτουργίας του μοτέρ και σταματούν αυτόματα μετά από κάποιο χρόνο αφού αυτό έχει σταματήσει. Σαφώς εάν ο πίνακας του αυτοματισμού έχει τέτοια λειτουργία, αυτή είναι και η απλούστερη λύση. Απλά, εάν το φορτίο είναι μεγάλο (συνήθως το όριο για την τροφοδοσία λαμπτήρα φωτισμού άμεσα από τον πίνακα ελέγχου του αυτοματισμού είναι κάτι γύρω στα 60W) ή επίφοβο (εάν φοβόμαστε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για βραχυκύκλωμα στον λαμπτήρα φωτισμού και άρα καμμένης ασφάλειας ή και ζημιάς στον πίνακα ελέγχου του αυτοματισμού) ή θέλουμε να τροφοδοτήσουμε λαμπτήρες που λειτουργούν με άλλη τάση, χρησιμοποιούμε ένα ρελέ που οπλίζει με την έξοδο για λαμπτήρα φωτισμού που παρέχει ο πίνακας ελέγχου του αυτοματισμού.
Λευτέρη, δεν έχω δει κάποιο αυτοματισμό γκαραζόπορτας που να μπορεί να δουλέψει με τη συνδεσμολογία που περιγράφεις. Στις γκαραζόπορτες 230VAC (τουλάχιστον αυτές που γνωρίζω), αυτό που περιγράφεις σαν "κύκλωμα ελέγχου μοτέρ (δεξιά-αριστερά)" είναι αυτό που λέω "πίνακα ελέγχου του αυτοματισμού" και ουσιαστικά βγάζει για το μοτέρ 3 εξόδους: ουδέτερο (κοινό και για άνοιγμα και για κλείσιμο), φάση για κίνηση ανοίγματος και φάση για κίνηση κλεισίματος. Για να κάνω άνοιγμα, δίνω ρεύμα στα 2 από τα 3 καλώδια του μοτέρ (3 είναι μη μετρώντας πιθανό καλώδιο για την γείωση του μοτέρ), δηλαδή ουδέτερο στον ουδέτερο του μοτέρ και φάση στην φάση για κίνηση ανοίγματος. Αντίστοιχα για κλείσιμο. Ουσιαστικά δηλαδή ο πίνακας ελέγχει την φάση και την συνδέει με το καλώδιο του μοτέρ που αντιστοιχεί στην κίνηση που πρέπει να γίνει. Επιπλέον, με τα 2 καλώδια φάσης του μοτέρ (φάση για κίνηση ανοίγματος και φάση για κίνηση κλεισίματος) συνδέονται τα 2 άκρα του πυκνωτή λειτουργία του μοτέρ.
Σημείωση: Η έξοδος για ουδέτερο κανονικά έχει είσοδο τον ουδέτερο του ρεύματος (εάν έχω όμως συνδέσει ανάποδα στον πίνακα ελέγχου του αυτοματισμού την τάση και τον ουδέτερο της τροφοδοσίας τότε καταλήγω να έχω μόνιμα τάση στο μοτέρ το οποίο δεν είναι γενικά πρόβλημα λειτουργίας αλλά σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας). Επίσης, εάν έχω συνδέσει ανάποδα τα καλώδια του μοτέρ (το του ανοίγματος στην έξοδο του πίνακα για κλείσιμο) θα έχω "ανάποδη" λειτουργία του αυτοματισμού.
-
Δικαιώματα - Επιλογές
- Δημιουργία θεμάτων: Όχι
- Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
- Σύναψη αρχείων: Όχι
- Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
-
Όροι Χρήσης