Σκέφτηκα για εμάς που ασχολούμαστε με επισκευές τηλεοράσεων, την χρησιμότητα ενός megger tester για τον έλεγχο των ccfl λαμπτήρων στα panel η και των μετασχηματιστών των inverter.
Νομίζω πως είναι μια καλή ιδέα αν σκεφτούμε ότι τα ποιο πολλά προβλήματα αυτόν των υλικών είναι από διαρροή των μονώσεων των πηνίων από θερμοκρασία η σπασμένες ccfl λάμπες (που πρέπει να ανοίγουμε το panel για έλεγχο = πολύ χρόνος).
Μου ήρθε η ιδέα λοιπόν η να κατασκευάσω κάποιο η να αγοράσω ένα έτοιμο π.χ.
αυτό .
Επειδή κάποιος μπορεί να μην θυμάται τη κάνει το megger, επιγραμματικά παρακάτω.
Το megger είναι ένα μεγκόμετρο δηλ. σαν απλό ομώμετρο άλλα με τάση ελέγχου όχι 9v αλλά 250,500 η 1000v AC η DC, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε έναν μ/σ inverter ας πούμε ένα μικρό χάσιμο της μόνωσης από κάποια μηχανική η θερμοστατική ταλαιπώρηση το απλό ωμόμετρο να μην δείχνει κάποια διαρροή ενώ
αν περάσει μια μεγάλη τάση αμέσως το πρόβλημα θα παρουσιαστή λόγο διαρροής (δηλ. κάτι σαν έλεγχο σε πραγματικές συνθήκες)
Το ερώτημα μου τώρα είναι το εξής έχει κάποιος το χρόνο-όρεξη να το φτιάξουμε
schematic-pcb για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς (δεν είναι και ακριβό ένα απλό).
Π.χ. ας πούμε αποδεκτή μόνωση
1000 Ω / V , και παίρνουμε έναν μ/σ από 220v σε 6VAC και δώσουμε 12v pwm/50hz στα 6vac στο πρωτεύων θα βγάλει περίπου στα 500v?? πως θα συμπεριφερθεί το δευτερεύων με το pwm??
Μετά την έξοδο με έναν αρκετά μεγάλο διαιρέτη τάσης μπορούμε να οδηγήσουμε το ADC του pic (ας πούμε ,εγώ αυτόν ξέρω) , και αναλόγως τη τάση που θα διαβάζουμε απο το adc θα οδηγήσουμε τρία led off-έτσι και έτσι-ok.

Περιμένω και δικές σας απόψεις για το θέμα.