Μπορώ να φτιάξω μια καλύτερη κεραία για το receiver μου?
Μπορώ να φτιάξω μια καλύτερη κεραία για το receiver μου?
Αφού έχεις airband RCVR ,μην παιδεύεσαι με ραδιόφωνα FM κλπ..(είπαμε είναι λύση ανάγκης-φτηνή).
Για τα 500mw μην ανησυχείς είναι η ισχύς του ήχου στο μεγάφωνο.
(δεν πιστεύω να έχεις πομποδέκτη !!!! και να μην το ξέρεις !!!!!!).![]()
Για κεραία ψάξε στο Internet θα βρεις πολλές λύσεις.
καλά όταν λέμε receiver μη φανταστείς κανα σούπερ ντούπερ ψηφιακο.(ό,τι πιο φτηνο βρήκα στο ebay:P)
Βασικά για τι είδους κεραία πρέπει να ψάξω?(δεν έχω ιδέα απο το θέμα)
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη darthtony : 03-12-09 στις 18:29
http://www.pbase.com/dickh/image/27104369.jpg
Για τους 120MHz:
Το κάθετο στοιχείο 58,5cm , τα άλλα τέσσερα 61cm.
χαλκοσωλήνες είναι η σύρμα(διάμετρος?)
αυτο στο κέντρο τι είναι?
τη κεραία απο το receiver τη συνδέω στο κάθετο?Η κεραία που έχει τώρα είναι βιδωτή να βάλω μια βίδα και να συνδέσω πάνω καλώδιο για τη κεραία, ή να κολλήσω καλώδιο κατευθείαν στη πλακέτα?
Πάντως οι πιο πολλές κεραίες που βλέπω βγάζουν ομοαξονικό καλώδιο. που θα το συνδέσω αυτο στο receiver μου? το κέντρο στην κεραία και το πλέγμα(γείωση) στο "-" της μπαταρίας?
Γεια χαρά.Αρχικό μήνυμα από MacGyver
Λίγο άσχετο με το αρχικό θέμα, αλλά γιατί τα radial πρέπει να είναι μεγαλύτερα απο το κάθετο;
Υπάρχει κάποια λογική πίσω απ'αυτό;
- Η κεραία μου σηκώνει ψηλά το σήμα και ακούγομαι πιο μακρυά το βράδυ.
- Για άλλη μια φορά η θεωρία απέχει μακράν της πράξης.
Τα μήκος κάποιος από τους πολλούς τύπους (μαθηματικός) το όρισε, όχι δικός μου πάντως.
Ανεξάρτητα από την αντίσταση του δέκτη (ότι να-ναι θα είναι ...αφού έχει πτυσσόμενη)
χρειάζεται τουλάχιστον το βασικό matching μεταξύ κεραίας (50 ΟΗΜ) και του καλωδίου μεταφοράς RG58 (50 OHM).
Από κει και πέρα , ότι πιάσει-έπιασε, (που θα πιάσει μια χαρά) γιατί μιλάμε για πατέντα μηδενικού κόστους
χωρίς τη χρήση συσκευών έλεγχου(γέφυρα και 'πηγή' RF).
Στο κέντρο βάλε connector UHF (SO-239, θηλυκό βάσης) και στο καλώδιο που θα πάρεις
τύπου RG58 να συνδέσεις connector τύπου PL-259 (αρσενικό).
Κάτω στο δέκτη ..τι να πώ αυτοσχεδίασε (το μέσα είναι το σήμα και τα πολλά από γύρο η θωράκιση-γείωση).
Άν έχει connector βάλε το αντίστοιχο αρσενικό.
Τα στοιχεία της κεραίας ...χαλκοκαλώδιο ηλεκτρολογικό 2,5mm η και 1,5 αν δεν λυγίζει για να μας βγει και τζάμπα η κατασκευή!!!
P.S Βάλε και ταμπέλα - Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στα πουλιά -
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MacGyver : 05-12-09 στις 11:38
τους κονέκτορε που λές σε μαγαζί με ηλεκτρολογικό υλικό θα τους βρώ? πώς τους ζητάω? να μην τα συνδέσω απλά πάνω σε καλώδια για κεραία(αυτά της τηλεόρασης)
στο δέκτη το πλέγμα που να το συνδέσω?
Στα ηλεκτρονικά.
Τους τύπους στους έγραψα και με επεξήγηση.
Καλώδιο της TV?(εντελώς τζάμπα θες να τη βγάλεις?)...ναι from the nothing (όπως λένε και στο χωριό μου) καλό και της TV.
Το έχω δει και αυτό σε επαγγελματικό ασύρματο VHF 50W(έπιανε 5-6km !!!)
(Στο τσάφ γλίτωσα τα ισόβια ...τι σου είναι η αυτοσυγκράτηση).
Για το δέκτη που έχεις ...χμμμ δοκίμασε μόνο με το εσωτερικό.
Επίσης δοκίμασε να τυλίξεις 6-7 στροφές (ReFas μην ρωτήσεις γιατί όχι 8-9) από το καλώδιο που θα φτιάξεις την κεραία
(μαζί με τη μόνωση), γύρω από την κεραία που έχει ο δέκτης και τα άκρα να τα συνδέσεις στο έσω και έξω του ομοαξονικού.
Αλλιώς πήγαινε σε κάποιον σχετικό να σου βγάλει από μέσα connector.
Ενδεχόμενη-απάντηση: Όχι δεν βραχυκυκλώνει το σήμα με τις 6-7 στροφές σύρματος.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MacGyver : 05-12-09 στις 12:54