Όταν η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο module φτάσει τους 105 βαθμούς σταματάει και βγάζει το error 14. Η ψύκτρα είναι μέσα στην εξωτερική μονάδα δίπλα στο ψυγείο και ψύχεται απο τον ανεμιστήρα. Έτσι όταν αυτός λειτουργεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Επειδή όμως το a/c μπορεί να δουλεύει και με τον ανεμιστήρα σβηστό (όταν δεν χρειάζεται να βγάλει πολύ ψύξη) τότε ανεβαίνει η θερμοκρασία στην ψύκτρα και δημιουργείται το πρόβλημα.
Τώρα γιατί το a/c δεν ξεκινάει απλά τον ανεμιστήρα σε αυτή την περίπτωση αλλά βγάζει το σφάλμα δεν ξέρω. Επίσης δεν ξέρω γιατί η παλαιότητα του ανταλλακτικού το κάνει να υπερθερμαίνεται.
Πριν το πρόβλημα μπορώ να τη μετρήσω. Όταν βγεί το σφάλμα υποθέτω οτι θα είναι 0 αφού σβήνει εντελώς την εξωτερική μονάδα.
Η Sharp θέλει 120Ε.
Σαν ανταλλακτικό με το όνομα του (Shindengen TM-...) δεν βρίσκω κάτι. Ακόμα και στο site της εταιρίας δεν το έχει.
Με τον κωδικό της Sharp βρίσκω μερικές σελίδες στα Ρώσικα που δεν ξέρω τι πουλάνε γιατί δεν έχουν καν φωτογραφία και επίσης οι τιμές είναι παράλογες. π.χ. εδώ έχει $300. Άρα ίσως να είναι κάτι άλλο με τον ίδιο κωδικο.
http://elbase.ru/products/view/1804730
Ίσως η φωτογραφία βοηθήσει. Είναι τα 2 μεγάλα τετράγωνα που συνδέονται μεταξύ τους με τα 4 καλωδιάκια.
http://s28.postimg.org/99t5ela99/IMG_9450_resize.jpg
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη hgb_12 : 30-07-14 στις 21:55
αν βαλεις τον ανεμιστηρα να λειτουργει συνεχεια θα λυσει το προβλημα?
Κώστα ίσως είναι λάθος η υπόθεση που κάνεις!
το PFM είναι ένα υβρίδιο που έχει ένα τρανζίστορ ή MOSFET πολύ μεγάλης ισχύος δίοδο κλπ
και αφού αυτό δουλεύει είναι πιθανό να έχει ψυχρή κόλληση
αλλά είναι πακτομένο και δεν μπορείς να επέμβεις
Μεγάλη πιθανότητα έχει και ο ηλεκτρολυτικός να είναι το πρόβλημα και αυτόν μάλλον δεν τον βρίσκεις στο μαγαζί της γειτονιάς (ακροδέκτες faston μεγάλη χωτητικότητα μεγάλη τάση Nipon Chemical)
μπορείς να τον ελέγξεις;
αν είναι οκ μπορείς να παρακάμψεις το PFM;
(συνδέεις το κόκκινο του ηλεκτρολυτικού που έρχεται από το PFM στην θέση του πορτοκαλί πάνω στην γέφυρα στο +)![]()
Παρόμοιο πρόβλημα ειχα σε βιομηχανικό inverter όπου λόγω μειωμένης χωρητικότητας του ηλεκτρολυτικού έβγαζε alarm και μέχρι να βρεθεί λύση είχα κετεβάσει λίγο τη συχνότητα και πήγε καλά ,δοκίμασε να μετρήσεις τον πυκνωτή αφόυ ελέγξεις ότι έχει εκφορτιστει φυσικά
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη diony : 01-08-14 στις 12:53
Στο δρόμο προς την κορυφή μην ποδοπατάς τους ανθρώπους που θα βρεθούν μπροστά σου. Πάρε τους μαζί σου!
Ακριβως το ίδιο πρόβλημα ειχε ένας γνωστός μου στο ίδιο μοντέλο κλιματιστικού πέρισυ το καλοκαίρι. Οταν το άναβε και το κλιματιστικόι πήγαινε σε πλήρη ισχύ μετά από λίγο του πέταγε το ιδιο λάθος με σένα και σταματούσε τη λειτουργία του.
Απο τις περιγραφές του προβλήματος που μου ειχε κάνει και από τον κωδικό σφάλματος έδειχνε να έχει πρόβλημα το PFM. Τότε είχα ρωτήσει και η πλακέτα PFM είχε περίπου 100€ στην αντιπροσωπεία. Το άφησα και είπα να ριξω μία ματιά στο κλιματιστικό πριν παω και αγοράσω την πλακέτα.
Οταν το έβαλα σε λειτουργία παρατήρησα οτι η εσωτερική μονάδα δε φύσαγε αρκετά. Μολις άνοιξα το καπάκι της εσωτερικής μονάδας είδα οτι τα φίλτρα ήταν βουλωμένα από τη σκόνη. Μετά από ένα καθαρισμό το κλιματιστικό δεν παρουσίασε ξανά το πρόβλημα και εγώ ήμουν τέζα από τις μπύρες.
Συμπέρασμα οτι ο κωδικός δε δίνει πάντα τη σωστή αιτία της βλάβης.
Θεωρητικά ναι. Ακόμα και λίγο να δουλεύει θα κατεβάζει πολύ τη θερμοκρασία της ψύκτρας.
Θα προσπαθήσω να μετρήσω τον πυκνωτή. Θεωρητικά το πολύμετρο που έχω κάνει και αυτή τη δουλειά, αλλά γενικά η μέτρηση χωρητικότητας είναι λίγο πιο πολύπλοκη υπόθεση απο το να μετρήσεις μια αντίσταση. Και δεν έχω και παλμογράφο.
Ψυχρή κόλληση λογικά θα είχε δημιουργήσει πρόβλημα τόσα χρόνια. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις, αλλά έτσι και αλλιώς όπως είπες δεν μπορώ να δω οπότε...
Περίεργο πάντως, έχω δει a/c να δουλεύει κανονικά (με πολύ κακή απόδοση) με βουλωμένο φίλτρο. Ίσως το γεγονός οτι ζοριζόταν ο εσωτερικός ανεμιστήρας προκαλούσε υπερθέρμανση στο pfm. Το δικό μου πάντως είναι καθαρό. Τώρα αν κάτι άλλο άσχετο μπορεί να προκαλέσει το ίδιο σφάλμα, θα είναι μάλλον αδύνατο να το βρώ αφού δεν υπάρχει κάτι εμφανές (όπως το βουλωμένο φίλτρο).
Πάντως αν κάποια στιγμή το αντικαταστήσει πες του οτι το θέλω για ανταλλακτικά.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη hgb_12 : 03-08-14 στις 01:46
Κώστα νομίζω ότι δεν είσαι σε θέση να το επισκευάσεις απλά γιατί είσαι απρόσεκτος
Στο σχόλιο μου #10 σου είχα πει «αυτό ανεβάζει την απλή ανορθωμένη τάση στα 380V είναι τόση (η τάση) όταν κάνει το πρόβλημα;»
αυτή είναι μέτρηση DC τάσης και δεν απαιτεί ούτε κασιτόμετρα ούτε παλμογράφους!
και με μετρήσεις δεν χρειάζεται να κάνεις ούτε υποθέσεις ούτε να ρωτάς αστρολόγους για το τι φταίει
τελικά νομίζω ότι ο Τίκας έχει δίκιο!
Δεν είμαι καθόλου απρόσεκτος. Απλά δεν έκανα quote απο κάτω και το σχόλιο του diony που αναφέρει παρόμοιο πρόβλημα που οφειλόταν σε μειωμένη χωρητικότητα του πυκνωτή. Θα μετρήσω και τα δυο. Ο παλμογράφος είναι ενας τρόπος να μετρήσεις τη χωρητικότητα. Το καπασιτόμετρο που έχει το πολύμετρο είναι ενας άλλος (υποτίθεται λιγότερο ακριβής). Οι αστρολόγοι δεν ξέρω που κολάνε. Αυτό που έγραψα είναι οτι η μέτρηση της χωρητικότητας είναι πιο δύσκολη απο τη μέτρηση μιας αντίστασης.
Ο Τίκας ποιός είναι;
Λοιπόν η τάση στον πυκνωτή σε λειτουργία είναι εντάξει. Επίσης είδα οτι κρατάει φορτίο και (όπως έχω γράψει) οτι δεν έχει κάποιο σημάδι αλλοίωσης (π.χ. φούσκωμα). Χωρητικότητα δεν μπόρεσα να μετρήσω γιατί το καπασιτόμετρο δεν μπορεί να μετρήσει τόσο μεγάλο πυκνωτή. Θα μπορούσα να τον φορτίσω και να μετρήσω το ρεύμα ξεφορτίζοντας τον με μια αντίσταση αλλά πρακτικά νομίζω οτι είναι εντάξει και άλλωστε δεν είναι τόσο εύκολο να τα κάνεις όλα αυτά πάνω σε μια σκάλα στην άκρη του μπαλκονιού με 380v.
Θα προσπαθήσω να δω και την τάση όταν συμβεί το πρόβλημα, το οποίο (μη το γρουσουζέψω) αλλά έχει μερικές μέρες να εμφανιστεί. Ίσως ο ζεστός καιρός αναγκάζει τον ανεμιστήρα να δουλεύει συνέχεια ή μπορεί να βοήθησε και το οτι έσφιξα τις βίδες των PFM πάνω στην ψύκτρα. Η πίεση είναι βασικό στοιχείο για την καλή θερμική αγωγιμότητα και οι βίδες παρόλο που έχουν γκροβεράκια είχαν λασκάρει κάπως.
Όπως και να έχει είμαι σίγουρος οτι κάποια στιγμή θα επανεμφανιστεί το πρόβλημα.