Σελίδα 2 από 4 ΠρώτηΠρώτη 1234 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 11 έως 20 από 35

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Μαρία
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Σας ευχαριστώ πολύ, που τόσοι άνθρωποι μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε!

Δεν έχω καμιά γνώση στα ηλεκτρονικά, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρω πάνω κάτω τι θα τον ρωτήσω.
    Πολύ φοβάμαι ότι για να επιμένει τόσο πολύ να αναφέρεται στην πολύ μικρή αμοιβή του, ίσως μου φέρει αντίρρηση για την απόδειξη των 140 ευρώ που θεωρώ πως είναι υποχρεωμένος να μου κόψει και θελήσει να μου κόψει μόνο για τα 20.
    Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορώ φαντάζομαι να ζητήσω ξεχωριστή απόδειξη από τον συνεργάτη ηλεκτρονικό που έκανε την επισκευή.

Σας ευχαριστώ πολύ και για τα περαστικά σας προς την κόρη μου. Η μικρή έχει πολύ πυρετό εδώ και μέρες και απο χθες ξεκλέβω χρόνο τις στιγμές που κοιμάται, για να ψάξω το θέμα μου ώστε να προετοιμαστώ να τον αντιμετωπίσω.

Το avatar του χρήστη Αποστόλης1
    Μέλος
    Όνομα
    Αποστόλης
    Περιοχή
    Άγονη γραμμή. https:// Αιγαίο/Κάρπαθος

Προεπιλογή

Σίγουρα θα σου πει συν φπα άλλα 32.

Το avatar του χρήστη SRF
    Μέλος
    Όνομα
    Γεώργιος
    Περιοχή
    ΑΘΗΝΑΙ

Προεπιλογή

Λοιπόν...
    επειδή πιστεύω ότι είμαστε όλοι όσοι απαντάμε τεχνικοί... και ελεύθεροι "επαγγελματίες" θα γράψω ότι απορώ για το ότι μερικοί δικαιολογούν για ΕΠΙΣΚΕΥΗ μιάς πλακέτας τα 120 !!! ευρώ! Έχω πει - γράψει και αλλού... ότι σαφέστατα ΔΕΝ πουλάμε την "εμορφιά" μας αλλά τις γνώσεις μας τελικά! Και αυτές αποκτήθηκαν τόσο με θεωρητικές σπουδές όσο και με χρόνια εμπειρίας του καθενός μας! Αυτό πληρώνει τελικά ο όποιος "πελάτης" μας! Βέβαια αυτό το ισχυριζομουν πάντα ως αναφορά για περιπτώσεις που θα πάει για μισθωτός κάποιος σε μιά δουλειά... με την έννοια να ΜΗΝ χαρίσει τις γνώσεις του για... 500 ή και 800 Ευρώ τον μήνα!
    Αλλά! Συγγνώμη!!! Μιά επισκευή πρέπει να είναι συμφέρουσα και για τον τεχνικό και για τον πελατη!
    Αυτό λοιπόν εξαρτάται από δύο συντελεστές! Ως προς τον τεχνικό, για το πόση ωρα θα απασχοληθεί για την επισκευή και το κόστος των ανταλλακτικών που θα βάλει! Ως προς τον πελάτη όμως έχει να κάνει με το κόστος ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ έναντι του κόσοτυς ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ενός επιμέρους συστήματος μιάς συσκευής! Το να επισκευάσει μια πλακέτα δεν πρέπει να ξεπερνάει σε καμμιά περίπτωση το 40% αντικατάστασής της με ίδια ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ! Αυτό γιατί τελικά κανένα υλικό ως εξάρτημα ΔΕΝ ξεπερνάει τα μερικά Ευρώ, άντε έστω τα 20!!! Αν λοιπόν... ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ θεωρητικά τεχνικός αντικαθιστά ένα τέτοιο και επιδιορθώνει το πρόβλημα... τότε πιστεύω ότι ως ΕΜΠΕΙΡΟΣ & ΓΝΩΣΤΗΣ θα το κάνει σχετικά γρήγορα... και δεν θα του "τρώει" όλο το οκτάωρο μιας΄εργάσιμης! Έστω λοιπόν ότι κάθε μιά ώρα κάνει μιά επισκευή πλακέτας! Άντε ότι συνολικά επισκευάζει εως & 4 πλακέτες ημερησίως (μεσοσταθμικά), και το κόστος υλικών του είναι ~10 Ευρώ (μεσοσταθμικά πάλι)! Με θεωρητικά ένα αξιοπρεπές ΣΗΜΕΡΑ μεροκάματο 140 Ευρώ (ή θέλετε να βγάλετε παραπάνω τελικά? εσείς)... καλύπτει ΠΛΗΡΩΣ τα όποια έξοδα λειτουργείας του και έχει και πραγματικά ένα ανεκτό εισόδημα μηνιαίο (20 ημέρες Χ 140 Ευρώ = 2800, μείον ~1000 ευρώ έξοδα μηνός = ~1800 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ προ φόρου => ~1500 μετά ΦΟΡΟΥ)! Αυτό μάλλον είναι ικανοποιητικό... ή όχι?
    Αν συμφωνείτε ότι είναι τότε για κάθε επισκευή θα πρέπει να παίρνει ~35 Ευρώ [140 ημερησίως / 4 επισκευές = 35] σαφώς αν αυτή είναι εντός 1 ή εως απόλυτα μέγιστο κατ' εξαίρεση των 2 ωρών απασχόλησης!
    Προσθέτουμε και το μεσοταθμικό κόστος ανταλλακτικού... και βγαίνει ότι ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ θα επισκευάζει με 45 Ευρώ! Υπολογίζουμε μιά ανοχή 25% βαθμου δυσκολίας και ένα +10Ευρώ μέγιστο ποσό απόκλισης λόγο "ακριβού υλικού" αντικατάστασης και διαπιστώνουμε ότι τελικά εώς και 77.5 ΕΥΡΩ συνολικό κόστος, η όποια επισκευή πλακέτας θα πρέπει να θεωρείτε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανεκτή, αν όχι απολύτως ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ τόσο για τον πελάτη όσο και για τον τεχνικό!!! Στην πραγματικότητα 60 - 65 ευρώ είναι ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ!!! Αφού μεσοσταθμικά δεν θα έχει σε όλα κόστος υλικών 10+ ευρώ, αλλά μάλλον ( και το ξέρουμε ΟΛΟΙ) σε ΕΛΑΧΙΣΤΑ εξ' όσων επισκευασει! Άρα, και έστω με πχ 65 Ευρώ ανα επισκευή, και 4 επισκευές ημερησίως έχει συνολικά 5200 μηνιαίο τζίρο, μείον έξοδα υλικών, ΤΕΒΕ κλπ ενοίκια (άντε 300 ευρώ) άντε και τίποτα άλλα... θα έχει σίγουρα καθαρά πάνω και από 2000 ευρώ!!!
    Μέχρι τα... 120 !!!!! είναι σαν να "δουλέψαν 2 τεχνικοί" στο ίδιο πράγμα... πράγμα που μπορεί να συμβεί αν και οι δύο ήταν ΑΣΧΕΤΟΙ και το έψαχναν με ανταλλαγη απόψεων!!! οπότε πιά... "γνώση & εμπειρία" θα τους πληρώσεις & τόσό ακριβα? Και τελικά... αν για επισκευή θέλει 120 ευρώ τότε ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ Η ΠΛΑΚΕΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ? 600?
    Αν διαφωνείτε... σας προτείνω να μην επιχειρήσετε ποτέ να μάθετε ΤΙ ΜΙΣΘΟΥΣ δίνουν σε "τεχνικούς" γενικών επισκευών διάφορες εταιρείες... για να βρεθείτε προ εκπλήξεως μιά και καλή όταν θα κλείσετε το εργαστήριό σας (τελικά) και πάτε να πιάσετε δουλειά σε μιά τέτοια!!!
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη SRF : 15-01-14 στις 17:54

4. 5 μέλη ευχαρίστησαν τον SRF για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

DIATHERM (15-01-14), ezizu (15-01-14), Μαρία.Μ (15-01-14), leosedf (15-01-14), lepouras (26-01-14)

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Μαρία
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

SRF διάβασα αυτά που γράφεις, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, για τον χρόνο σου.
    Η αλήθεια είναι ότι όταν διάβασα το μήνυμα σου, φούντωσα ακόμα περισσότερο!

Δεν ξέρω παιδιά, αλλά το ένστικτο μου, το οποίο σπανίως με γελά, μου λέει ότι αυτός ο άνθρωπος πάει να με γελάσει...βασικά ήδη το έχει κάνει.

Πόσο κοστίζει πια, μια πλακέτα καινούργια;; Όταν τον ρώτησα αν θα μου την αντικαταστήσει με καινούργια, μου είπε ότι είναι ασύμφορο και σε μια τέτοια περίπτωση αγοράζω νέο κλιματιστικό. Από τα γραφόμενα σας όμως, καταλαβαίνω πως μου είπε ψέμματα.
    Πιθανό, για να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να δεχτώ το κόστος αυτής της επισκευής, ως απολύτως φυσιολογικό και να μην αντιδράσω.

Μου τηλεφώνησε πριν λίγο και δυστυχώς θα ρθει αύριο στις 11 το πρωί. Λέω δυστυχώς, γιατί θα είμαι μόνη εκείνη την ώρα, με το άρρωστο παιδί μου και δεν γνωρίζω αν θα μου επιτρέψει η κατάσταση του παιδιού, να κάνω φασαρία αν χρειαστεί.

Θα μου πείτε γιατί δεν το κάνω απο το τηλ. Πιστεύω ότι σοβαρές κουβέντες δεν γίνονται από το τηλ και είναι σημαντικό για μένα, να με κοιτάει στα μάτια αυτός που μου απαντάει.

Το avatar του χρήστη genesis
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Κερατσίνι

Προεπιλογή

Φίλε SRF, δεν δικαιολογεί κανένας τίποτα.
    Αυτό που προσπαθώ να πω εγώ είναι ότι ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ δεν πρόκειται για αισχροκέρδεια όπως υποψιάζεται η Μαρία.
    Το αν είναι λογική η τιμή ή αν είναι αισχροκέρδεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους ΔΕΝ γνωρίζουμε επί της ουσίας για να πούμε με σιγουριά.

Στη ανάλυση που κάνεις γενικά συμφωνώ.
    Βασίζεται όμως στη παραδοχή ότι υπάρχει μια σχετικά ομαλή ροή στην εργασία και ένας σχετικά σταθερός βαθμός δυσκολίας κάτι που δυστυχώς δεν είναι κανόνας και εξαρτάται από το εύρος και τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου που ασχολείται κανείς.
    Υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνει ένας τεχνικός για να ενημερώνεται / εκπαιδεύεται σε νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται στη αγορά, το ποσοστό απόρριψης επισκευών από τους πελάτες (που αν και πρέπει να πληρωθεί ως ελάχιστη ενασχόληση, στην πράξη δεν το ζητάει πάντα ο τεχνικός), η αντικατάσταση / εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, η συντήρηση επαγγελματικού χώρου / αυτοκινήτου, οι απρόβλεπτες ζημιές και πολλά άλλα που δυστυχώς ισχύουν στην πράξη. Π.χ. στο παράδειγμα που δίνεις, τα 1800 "προ φόρων" γίνονται περίπου 1330 "μετά φόρων" με την φορολογία (26%) που ισχύει από φέτος και όχι 1500.
    Το θέμα είναι μεγάλο και δεν ξέρω αν έχει νόημα να επεκταθούμε εδώ περισσότερο.

Συγκεκριμένα στη περίπτωση του κλιματιστικού της Μαρίας, αν στον υπολογισμό σου προσθέσεις ένα ποσό για την κατ' οίκον επισκευή και το ΦΠΑ, θα προκύψει ένα ποσό αρκετά κοντά στα 140 ευρώ. το οποίο θα καταλήξουμε να πούμε ότι είναι - ενδεχομένως - λογικό ΑΝ υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω έγιναν (θα γίνουν) με τον δέοντα επαγγελματισμό και σεβασμό προς τα χρήματα που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.
    Εννοείται ότι θα πρόκειται για αισχροκέρδεια αν δεν ισχύουν τα παραπάνω και απλά ο "μάστορας" ζητάει αυτά που νομίζει ότι μπορεί να πάρει επειδή θεωρεί ότι πέτυχε τον πελάτη στην "ανάγκη".
    Το 2ο έχει συμβεί στο παρελθόν πολύ συχνότερα - δυστυχώς - με αποτέλεσμα να είμαστε όλοι καχύποπτοι ως πελάτες...με το δίκιο μας.

Μαρία,
    δεν είσαι υποχρεωμένη να πληρώσεις οτιδήποτε χωρίς απόδειξη. Η σχέση που έχει ο "μάστορας" με τον υποτιθέμενο ηλεκτρονικό που έφτιαξε την πλακέτα δεν σε ενδιαφέρει. Εσύ ξέρεις μόνο αυτόν που ήρθε για το κλιματιστικό ο οποίος είναι υποχρεωμένος να σου δώσει απόδειξη για το σύνολο του ποσού που θα πληρωθεί.
    Επίσης, μην δεχθείς να πληρώσεις επιπλέον 140+ΦΠΑ εκτός αν σε έχει ενημερώσει ήδη ότι το ΦΠΑ είναι επιπλέον. Οι τιμές που λένε όλοι (αν δεν αναφέρουν το ΦΠΑ ξεχωριστά) εννοείται ότι είναι οι τελικές τιμές ΜΕ ΦΠΑ αφού ΟΛΟΙ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να εκδίδουν την σχετική νόμιμη απόδειξη.

Το avatar του χρήστη leosedf
    Συντονιστής
    Όνομα
    Κωνσταντίνος
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Μια άλλη μόδα που κάνουν μερικοί (μου το είπε άνθρωπος που "επισκεύαζε" κλιματιστικά) είναι να κανιβαλίζουν άλλα χαλασμένα η κομματιασμένα κλιματιστικά. Π.χ. Από κλιματιστικό που είχε χαλάσει η εξωτερική μονάδα μπορούν να πάρουν την πλακέτα. Οπότε με 0 κόστος βγάζεις ένα καλό μεροκάματο. Ιδίως όταν μπλέκεται ηλεκτρονικός σημαίνει ότι μάλλον μπορεί και να μην υπάρχει ηλεκτρονικός.
    900MHz-64GHz

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Παναγιώτης
    Περιοχή
    Σπάρτη

Προεπιλογή

Η περιγραφή που έδωσε η κοπελια για την βλάβη δεν παραπέμπει μόνο σε πλακέτα, υπαρχει πιθανότητα να είναι και αισθητήριο ή ακομα και μισοπεθαμένος πυκνωτης του κομπρεσσερ. Οπότε, αν παει να βάλει την επισκευασμενη πλακετα των 120Ε , πραγμα που σημαίνει πως όντως ο ηλεκτρονικος βρηκε βλαβη επανω της, θα πρεπει το μηχανακι να δουλεψει σωστα αμεσως, να κοψει όταν πιασει θερμοκρασια και να ξαναπαρει μετα. Αν δεν συμβουν αυτά, ουτε πρεπει να πληρωθεί, πρεπει να φαει και φαπες. Πέρα από το ανήθικο του συγκεκριμένου ΑΝΤΙ- επαγγελματία, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει στη λούμπα και θα γίνει ρόμπα. Σε κάθε περιπτωση, όλοι συμφωνουν ότι το πρωτο και βασικο λαθος ήταν ότι δεν ενημερωσε για το κοστος επισκευης. (αν εγινε επισκευή τελικα)

Για λόγους σύγκρισης και προς επιβεβαιωση των προλαλησάντων, τελευταια αγορα πλακετας για 18αρι οn-off , μετρια μαρκα, μοντελο 6ετιας, κοστος από τον προμηθευτη μου 56Ε , πωληση στον πελατη 65Ε +καφεδακι που κέρασε.
    Τελευταια επισκευή σε πλακετα ντουλάπας 50.000btu, ένα ρελεδακι (για τον μεσα ανεμιστηρα) , αντικατασταση από άλλη πλακετα, κοστος 0Ε για μενα, για τον πελατη ένα καραφακι τσιπουρο.

Sτην θεση του θα εκτιμουσα ότι ο πελατης με ξαναφωναξε και δεν θα προσπαθουσα να τον δαγκωσω, ουτε στο κομματι το δικο μου , ουτε στο ονομα του ηλεκτρονικου..
    Όλοι θέλουν να πάνε στον παράδεισο, αλλά κανείς δε θέλει να πεθάνει..

9. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον panayiotis1 για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

Μαρία.Μ (17-01-14)

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Μαρία
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Καλημέρα παλικάρια και επανέρχομαι με νεότερα.

Ηρθε, πέρασε την πλακέτα, το κλιματιστικό δουλεύει.
    Ζήτησα απόδειξη και ανάλυση χρέωσης της επισκευής. Περιττό να σας πω, ότι έχασε την λαλιά του. Μου είπε ότι δεν έχει το μπλοκ των αποδείξεων μαζί του και δεν ξέρει τι είχε η πλακέτα γιατί το έδωσε σε ηλεκτρονικό να το φτιάξει. Αρχισε να μου τα μασάει και να μου λέει μάλλον ήταν καμένο τροφοδοτικό .
    Του ζητησα να πάρει μπροστά μου τον ηλεκτρονικό και μου είπε ότι δεν έχει μαζί του τον αριθμό του.

Τελικά δεν του έδωσα δεκάρα τσακιστή. Του είπα να πάει να φέρει την απόδειξη και την ανάλυση της χρέωσης και μετά θα πληρωθεί.

edit: Διαβάζοντας το μήνυμα μου, λέω πως μάλλον σας έχω μπερδέψει. Βασικά μέσα απο το κλιματιστικό είχε πάρει όλο τον μηχανισμό και μου είχε αφήσει μόνο το κουφάρι. Συγχωρέστε με...πλακέτα μου είπε ότι πήρε μαζί του, πλακέτα σας είπα και εγώ, αλλά τώρα που είπε για το τροφοδοτικό, μάλλον όλος αυτός ο μηχανισμός που έβγαλε απο το κλιματιστικό, δεν είναι μόνο η πλακέτα εε;;
    Παρόλα αυτά, όλη του η συμπεριφορά είναι κατ εμε πάρα πολύ ύποπτη.

Να συμπληρώσω ότι μόνος του μου έκοψε και το 20άρικο της αμοιβής του. Θα μου κάνει και ψυχικό δηλαδή και θα μου πάρει μόνο τα χρήματα του ηλεκτρονικού.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μαρία.Μ : 16-01-14 στις 13:15

11. 2 μέλη ευχαρίστησαν τον Μαρία.Μ για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

aser (16-01-14), leosedf (16-01-14)

Το avatar του χρήστη leosedf
    Συντονιστής
    Όνομα
    Κωνσταντίνος
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Συγνώμη ο "ηλεκτρονικός" απόδειξη η κάποιο χαρτί δεν έδωσε? Δεν μιλάει αυτός? Του είπε "δώσε 120 ευρώ." και αυτό ήταν? Και ενώ συνεργάζεται μαζί του δεν έχει και το τηλέφωνο του ε?

Δεν έχεις το μπλοκ αποδείξεων μαζί ε? Μισό λεπτό να πάρω ένα τηλ στη ΣΔΟΕ να σου φέρει ένα καινούριο.
    900MHz-64GHz

Το avatar του χρήστη DIATHERM
    Μέλος
    Όνομα
    ΑΝΔΡΕΑΣ
    Περιοχή
    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Προεπιλογή

Το τροφοδοτικο συνηθως ειναι πανω στην πλακετα!!
    οποτε πηρε ολη την πλακετα και επισκευασε οτι επισκευασε...!
    τωρα οσο αφορα την τιμη πηστευω οτι αξιζε να αγορασεις μια καινουργια πλακετα

14. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον DIATHERM για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

SRF (17-01-14)

Σελίδα 2 από 4 ΠρώτηΠρώτη 1234 ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •  
  • BB code: σε λειτουργία
  • Smilies: σε λειτουργία
  • [IMG]: σε λειτουργία