Δίκιο έχεις Γιώργο. O controller γραφικών στο motherboard που έχω εγώ είναι ενσωματωμένος στο Northbridge. Αυτό που λες εσύ δεν υπάρχει σ αυτό το m/b.
Δίκιο έχεις Γιώργο. O controller γραφικών στο motherboard που έχω εγώ είναι ενσωματωμένος στο Northbridge. Αυτό που λες εσύ δεν υπάρχει σ αυτό το m/b.
Ετσι ειναι.Ο δικος μου controller ειναι στην αδεια θεση επανω αριστερα..
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε
Ποια ειναι η σωστη τελική θερμοκρασια για να ξεκοληθεί το τσιπάκι με ασφάλεια;
Συνεχίζοντας σήμερα τις προσπάθειες για σωστές αποκολλήσεις,βρήκα μια μητρική από ένα mini laptop.Τα BGA της έχουν γύρω γύρω αυτή τη κόκκινη ρητίνη.Την θέρμανα λίγο και την αφαίρεσα αλλά είδα ότι έχει υπόλοιπα από κάτω που δεν μπόρεσα να αφαιρεσω.Όταν ξεκόλησα το BGA είδα ότι υπάρχει αυτή η ρητίνη και κάτω από αυτό.Αυτή λοιπόν πως μπορεί αν αφαιρεθεί ολοκληρωτικά πριν το ξεκόλημα το BGA; Γιατί επειδή είναι κολλημένη κάτω από το τσιπ ,ξεκολάς θες δε θες κάποια pads.
Έκανα και το πρώτο reball . Άπλωσα το flux στο τσιπ και με στένσιλ πέρασα τις μπάλες.Αλλά μόλις πήγα μετά να θερμάνω το BGA για να κάτσουν οι μπάλες, αυτές άρχισαν να ενώνονται η μία με την άλλη. Το λάθος μου ήταν ότι έβαλα παραπάνω flux.Αφαίρεσα τις μπάλες,καθάρισα το BGA και τις ξαναπέρασα αλλά με ελάχιστο flux.4-5 μπαλίτσες όμως δεν έκατσαν καλά.Δηλαδή κόλλησαν αλλά όχι στο κέντρο όπως όλες οι άλλες.Αυτό υποθέτω συνέβη επειδή τα συγκεκριμένα pads δεν είχαν καθαριστεί σωστά από τα υπολοίματα της αφαίρεσης του παλιού flux.Τι λέτε εσείς;
Και κάτι τελευταίο...Για το καθαρισμό χρησιμοποιώ αιθυλική αλκοόλη( καθαρό οινόπνευμα 70%) επειδή δεν βρήκα ισοπροπυλική αλκοόλη.Παρατηρώ όμως ότι δεν καθαρίζει καλά τα pads.Αφήνει υπολοίματα(κιτρινάδια) από το flux.Σήμερα πήρα πάλι καθαρό οινόπνευμα αλλά σε αναλογία 95% και θα δοκιμάσω αυριο να δω αν έχει καλύτερα αποτελέσματα.Εσείς τι καθαριστικό χρησιμοποιείται;
Η ρητίνη δεν συνδέεται με κάποιο pad και δεν νομίζω να είναι ικανή σε τέτοιες θερμοκρασίες να μπορέσει να σηκώσει κάτι. Flux δεν χρειάζεται πολύ, με εξάσκηση όλα θα έρθουν βάλε πτώματα στο τραπέζι και δούλεψε. Επίσης για τον καθαρισμό, το καθαρό οινόπνευμα να το αποφύγεις, στα περισσότερα φαρμακεία κυκλοφορεί ισοπροπυλική αλκοόλη.
Έχουν ένα θέμα οι φαρμακοποιοί με την χημεία.
Για τη ρητίνη όπως την έκανες, αν και κυκλοφορούν και κάποια υγρά στο ebay για την αφαίρεση της τα οποία δεν τα έχω δουλέψει.
Δε θέλω να μπλέξω και με άλλα χημικά.Αρκετά ειναι αυτά μου χρησιμοποιούμαι.
Η ρητινη βγαινει αμα τη ζεστανω λίγο με μια οδοντογλυφίδα.Κάτω από το τσιπ όμως;;;
γεια,
υπαρχει πιο ευκολος (και ανεξοδος σχετικα ) τροπος να μεταχειρίζεται κανεις τα υλικα SMD. είναι αναρτημενα στο youtube αρκετα βιντεακια ,το πιο απλο είναι (για αποκολληση) με θερμο αερα ,αν διαθετει καποιος κολλητηρι αεριου πχ weller , και η μεθοδος με χοντρο χαλκοσυρμα σε σχημα S του οποιου τα ακρα θα πατανε ακριβως στα ποδαράκια του ολοκλ/νου και στις δυο πλευρες. με ένα κολλητηρι απλο 50-60 W ακουμπάμε τη μεση του S (θελει σταθερο χερι και υπομονη) λοιωνει η κολληση και με το άλλο χερι τραβαμε το ολοκλ/νο με μια λαβιδα. Αν υπαρξει δυσκολια, είναι γιατι συνηθως πριν την κολληση με καλαϊ, τα σταθεροποιουν με καποια ρητινοκολλα, αλλα κι'αυτη λοιωνει με τη θερμανση.... καλο κουραγιο!!