ναι ωντος ειναι σκ@τ@ η πλακετα... λες και ειναι το το 1970...
ναι ωντος ειναι σκ@τ@ η πλακετα... λες και ειναι το το 1970...
φανατικος αντιαεικινηστης....
δεν επιτρεπω την εξελιξη γιατι εχω πετρελαια...
d.r soutras,
από τις φωτογραφίες που έδωσες έβγαλα το σχηματικό, αν θέλεις στα ερωτηματικά συμπλήρωσε τις τιμές να το έχουμε ολοκληρωμένο.
Όπως ανέφεραν και τα παιδιά αυτή η πλακέτα έχει γίνει αν μη τι άλλο στο πόδι! Και νομίζω ανέφερες για επαγγελματική συσκευή κατασκευής σε ευρωπαΐκό κράτος.
Εκτός αν το πρωτότυπο είναι όντως ευρωπαΐκό και εδώ βλέπουμε κάποια κακή αντιγραφή!
Μην ψάχνεις για κανένα ελαττωματικό εξάρτημα!
Το πρόβλημα βρίσκεται καθαρά στους διαδρόμους της πλακέτας και στις φωτογραφίες, παρακάτω, σου δέιχνω δύο τρόπους να το ξεπεράσεις.
Στην μία πρέπει να αφαιρέσεις τους διαδρόμους στα σημεία με τις κόκκινες διακεκομμένες και να γεφυρώσεις με δύο καλώδια, ενώ στην άλλη χρησιμοποιώντας κάποια σέγα, να κάνεις τα κοψίματα όπως δείχνουν οι κόκκινες γραμμές. Η γνώμη μου είναι να ακολουθήσεις τον πρώτο τρόπο.
Εκτός αν θέλεις να κατασκευάσεις νέα και σωστή πλακέτα πες μου να βγάλω το τυπωμένο.
αυτό είναι λάθος! Και δεν έχει να κάνει τίποτα από αυτό που έγραψεςΜήπως ο μικρός σπινθηρισμός που υπήρχε ανάμεσα στους διαδρόμους ήταν η σωστή λειτουργία του κυκλώματος
θα σκάσει κανα εξάρτημα διότι το ρεύμα δεν θα μπορεί να διαφύγειΠροσοχή χρειάζεται οποσδήποτε ακόμη κι όταν αποσυνδέεις την τροφοδοσία! Οι πυκνωτές δεν εκφορτίζουν πλήρως!
Καλή ευκολία...
gep58
P Σώστε ένα δέντρο και προστατέψτε το περιβάλλον μας.
Μην το τυπώνετε αν πραγματικά δεν υπάρχει λόγος.
Φίλε gep58 έκανα ότι μου είπες αλλά δίχως αποτέλεσμα, αφαίρεσα τους διαδρόμους εντελώς (ντρέμελ με πετρίτσα) κ ένωσα τα σημεία με καλώδιο, καθάρισα την πλακέτα. Την ενεργοποίησα, η αλήθεια είναι οτι σπινθηρισμοί δεν παρουσιάστηκαν αλλά δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλσμα.
Έχεις / έχετε να μου προτείνετε κάποια αλλη λύση/συμβουλή;;
Υ.Γ: Συγνώμη για το delay αλλά είχα πρόβλημα υγείας.
Η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό!
Θεωρία είναι όταν τα ξέρεις όλα κ δεν λειτουργεί τίποτα, πράξη είναι όταν λειτουργούν όλα κ δεν ξέρεις το γιατί!
http://dcpf.justgoo.com/
Πρώτα απ΄όλα περαστικά και να είσαι καλά!
αν θέλεις περιέγραψε τι ακριβώς συμβαίνει (δεν καταλαβαίνω τι εννοείς)....σπινθηρισμοί δεν παρουσιάστηκαν αλλά δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλσμα.
gep58
Σταμάτησαν οι σπίθες (βραχυκύκλωμα) ανάμεσα στους διαδρόμους της αλλά δεν ανάβουν οι λάμπες.
Θεωρία είναι όταν τα ξέρεις όλα κ δεν λειτουργεί τίποτα, πράξη είναι όταν λειτουργούν όλα κ δεν ξέρεις το γιατί!
μήπως έχουν καει οι λάμπες και γι αυτό το λόγο η τάση ανέβαινε πιο ψηλά σε σχέση με την κακή λειτουργία και γι αυτό άρχισε ο σπινθηρισμός? (άσχετα από την κακή σχεδίαση της πλακέτας)
d.r soutras,
θέλω πρώτα να δεις προσεκτικά αν έκοψες και σύνδεσες ακριβώςόπως υπέδειξα στην φωτογραφία μήπως το σημείο που ενώνεται το καλωδιάκι του μ/σ έναυσης έμεινε στον αέρα;
Μετά να μετρήσεις με βολτόμετρο, χωρίς τις λάμπες, επάνω στις κλέμενς τους (ακρέες θέσεις κι όχι μεσαία) αν υπάρχουν περίπου 350V DC και στις δύο.
Οι λάμπες δεν καίγονται εύκολα μόνο αν σπάσουν ή ραγίσουν λόγω εξωτερικής πίεσης ή αν μείνουν μόνιμα αναμένες για μεγάλο διάστημα (πράγμα που το κύκλωμά σου δεν βλέπω να το επιτρέπει).
Μπορείς να μετρήσεις και το μ/ς έναυσης ωμικά μήπως έχει κοπεί κάποιο από τα άκρα του επίσης από εξωτερική πίεση.
Το πρόβλημα δηλώνει κάποια διακοπή είτε στο κύκλωμα έναυσης είτε κάπου αλλού.
Τώρα υπάρχουν και παραπέρα έλεγχοι αλλά όλοι πρέπει να γίνουν υπό τάση!!!
Το σχέδιο που έκανα δεν σε βοηθάει καθόλου;
Είσαι σε θέση ή θα υπάρξουν κακές εμπειρίες, μέρες που έρχονται;![]()
Αυτό το λέω γιατί στη προσπάθεια ελέγχου μπορεί να υπάρξει εκκένωση στις λάμπες και από αντίδραση (δηλ να τρομάξεις όπως είναι φυσικό) τα χέρια σου να ακουμπίσουν σε μη επιτρεπτά σημεία!![]()
Έλεγξε με προσοχή αυτά που σου γράφω και τα ξαναλέμε.
Ακόμη και τα παραπάνω που σου έγραψα αν επιχειρήσεις να ξέρεις ότι
Προσοχή χρειάζεται οποσδήποτε ακόμη κι όταν αποσυνδέεις την τροφοδοσία! Οι πυκνωτές δεν εκφορτίζουν πλήρως!
gep58
Φίλε gep58 όλα τα εξαρτήματα της πλακέτας (αντιστάσεις, πυκνωτές, τρανζίστορ, θυρίστορ, δίοδοι) εκτός απο τον trigger transformer μετρήθηκαν κ είναι οκ, κάποια αλλάχτηκαν κιόλας.
Τάση έρχεται γύρω στα 300 με 350V (δεν θυμάμαι ακριβώς) άρα οκ. Είμαι 99% σίγουρος ότι φταίει ο μ/τ έναυσης, το πρόβλημα μου είναι οτι δεν ξέρω τα στοιχεία του για να τον αντικαταστήσω.
Έχω βρεί διάφορα άλλα xenon strobe κυκλώματα αλλά οι τιμές στον μ/τ αλλάζουν απο 4kV έως 6kV κ δεν μπορώ να αποφάσισω για τι μ/τ θα ψάξω!
Η υψηλή τάση "είναι" για το αέριο της λάμπας, το voltage στο κύκλωμα πιστεύω πως είναι σωστό αλλά δεν λειτουργεί σωστα ο μ/τ για να δημιουργηθει ο σπινθηρισμός στις λάμπες. Αν βάλω μ/τ με μεγαλύτερο απο 6kV λες να χουμε πρόωρη Ανάσταση;;;
Δείτε ενα σχετικο link http://amglo.com/trigger_transformers.html
Παίδες βοήθεια! Που θα βρώ trigger transformer στο εμπόριο;;; Έχει κανείς σας καμια ιδέα;;; Βρήκα απο το ebay αλλα το παληκάρι δεν στέλνει στο Ελλάντα!
Λινκ ebay
Φίλε d.r soutras,
επανέρχομαι γιατί φαίνεται από τα γραφόμενά σου
ότι δεν έχεις ολοκληρώσει τους ελέγχους για να πεις με σιγουριά ότι φταίει ο trigger transformer.Είμαι 99% σίγουρος ότι φταίει ο μ/τ έναυσης...
Πρώτα-πρώτα, έκανες τον παρακάτω έλεγχο και τι βρήκες από τις μετρήσεις;
Εγώ προσπαθώ να σε βοηθήσω ακολουθώντας τις κινήσεις που θα έκανα ο ίδιος. Αν δεν θέλεις, για οποιοδήποτε λόγο, να κάνεις αυτά που σου γράφω και να ενημερώνεις για το αποτέλεσμα, μπορείς να μου πεις να σταματήσω.Μπορείς να μετρήσεις και το μ/ς έναυσης ωμικά μήπως έχει κοπεί κάποιο από τα άκρα του επίσης από εξωτερική πίεση.
Καταλαβαίνεις ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μπαταρία αλλά με υψηλή τάση!
Επομένως θεωρώ, ότι οι όποιες μετρήσεις και έλεγχοι πρέπει να γίνουν προσεκτικά και βήμα-βήμα για να μην έχουμε δυσάρεστες "εκφορτίσεις".
Είναι καλύτερα πιστεύω να εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις της αιτίας παρά να ψάχνεις για τον μ/στή που σίγουρα δεν βρίσκεται εύκολα και στο τέλος να αποδειχθεί ότι φταίει κάτι άλλο.
Όλα αυτά σου τα λέω από την εμπειρία μου σ΄αυτά τα κυκλώματα, γιατί στα περ. δέκα χρόνια που ασχολήθηκα με επισκευές επαγγελματικών photoflash (φοτητών και studio) δεν έτυχε ποτέ να αλλάξω αυτό το εξάρτημα λόγω βλάβης του. Μία ή δύο φορές αν θυμάμαι είτε από πτώση είτε από ξένο χέρι είχαν κοπεί τα άκρα τους τα οποία ξανακόλλησα και λειτούργησαν κανονικά.
Τώρα αν είσαι τόσο... τυχερός και αποδειχθεί ότι είναι κατεστραμμένος... τι να πω.
gep58
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη gep58 : 07-01-09 στις 21:25