Σελίδα 2 από 4 ΠρώτηΠρώτη 1234 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 11 έως 20 από 33

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Γλυφάδα

Προεπιλογή

Φίλε Δημήτρη σε ευχαριστώ, όπως και τους άλλους φίλους για τις χρήσιμες συμβουλές σας.
    Σήμερα μέτρησα προσεκτικά τα TEN's που περιγράφεις.

Τα αποτελέσματα είναι:

α) TS 511 : B - C -> 0.73V. B - E -> 0.73V. C - E -> 0.97V
    β) TS 512 : B - C -> 0.73V. B - E -> 0.73V. C - E -> 0.97V
    γ) TS 513 : B - C -> 0.63V. B - E -> 0.63V. C - E -> Βραχυκύκλωμα (μπιπ στο πολύμετρο)
    δ) D511 & D512 -> 0.65V

Σε πρώτη φάση να αλλάξω το TS513 ??
    Ευχαριστώ και πάλι
    Καλό βράδυ
    Κώστας

Το avatar του χρήστη klik
    Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Μάλλον δεν το είχες βγάλει από την πλακέτα. Άφησε τους ακροδέκτες και με τις δυο φορές περισσότερη ώρα στους ακροδέκτες του τρανζίστορ γιατί ουσιαστικά μετράς όλη την κατανάλωση στα 12V μέσω μιας αντίστασης 8,2Ωμ ώστε τουλάχιστον να προλάβουν να φορτιστούν οι πυκνωτές από το πολύμετρο. Αν και έτσι δεν πάρεις καλή ένδειξη, ξεκόλλησε το και μέτρα το.

Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    PERISTERI ATTIKIS

Προεπιλογή

Δική μου παράλειψη φίλε Κώστα τα TRN΄s τα μετράμε πάντα αφού τ΄ αποκολλήσουμε από την πλακέτα (PCB), νόμιζα ότι το γνώριζες.
    Με προβληματίζει όμως ακόμα κι όπως έκανες τη μέτρηση πάνω στη πλακέτα -- το monitor ήταν σε λειτουργία ; -- τ΄ ότι στον οδηγό
    οριζοντίου σάρωσης (TS513 = BC637) μετρούσε σαν βραχυκύκλωμα (Beep στο πολύμετρό σου -- αλήθεια μετρούσες στη θέση
    μέτρησης διόδων ; --).
    Προφανώς επειδή τροφ/νται τα TRN΄s με χαμηλή τάση (12V D.C.) κι επειδή διαθέτει εσωτερική αντίσταση το πολύμετρο, όπως γράφει
    κι ο φίλος klik, δεν τ΄ έκαψες.

Εν πάσει περιπτώσει, αποκόλλησε ένα - ένα τα TRN΄s, με το Monitor εκτός λειτουργίας -- (εκτός πρίζας κανονικά) -- κι επανέλαβε τις
    μετρήσεις με το πολύμετρο στη θέση μέτρησης διόδων, το δε hfe τοποθετώντας τα TRN΄s (σύμφωνα με το τύπο τους PNP ή NPN) στη
    θέση μέτρησης του hfe στο πολύμετρό σου (εφόσον βέβαια αυτό διαθέτει).
    Αν οι ακροδέκτες των TRN΄s είναι κοντοί και δεν χωρούν στις τρυπούλες της θέσης μέτρησης του hfe τότε τους μακραίνεις κολλώντας
    προσεκτικά συρματάκια, σε κάθε ένα απ΄ αυτούς τους τρεις ακροδέκτες.

Να γνωρίζεις ότι θα παίρνεις κάποια τιμή στη θέση μέτρησης B-C, B-E κατά τη μία φορά μέτρησης (ορθή φορά) ενώ θα δείχνει " άπειρο "
    κατά την άλλη φορά μέτρησης (ανάστροφη φορά).
    Μεταξύ C-E και κατά τις δύο φορές μέτρησης (ορθής & ανάστροφης), η ένδειξη στο πολύμετρό σου, (θέση μέτρησης διόδων επαναλαμβάνω),
    θα είναι " άπειρο ".
    Τα TRN΄s BC558B είναι PNP.
    Μάλλον τα TS511, TS512 είναι καλά ίσως κι οι δίοδοι D511, D512 (τις οποίες θα μετρήσεις κι αυτές αποκολλημένες θα πρέπει δε να δείχνει
    ένδειξη το πολύμετρό σου κατά την ορθή φορά μέτρησης, και να δείξει " άπειρο " κατά την ανάστροφη), αλλά αυτές ως FAST RECTIFIER
    πιθανόν έχουν χάσει τη " γρηγοράδα " τους (κι αυτό δεν μετράται μ΄ αποκολλημένες τις διόδους, αλλά όταν βρίσκονται κολλημένες πάνω
    στο σασί του Monitor, με παλμογράφο, αλλά κι από τεχνικό μ΄ ιδιαίτερη εμπειρία, που θα μπορεί να κάνει σύγκριση στο παλμογράφημα σε
    σχέση μ΄ αυτό που δίνουν τα Datasheets, οπότε εν κατακλείδι καλό είναι να τις αλλάξεις με ταυτόσημες ή τις αμέσως αντίστοιχες.

Επίσης ελέγχεις D501 (BA317), D502(BA317), TS501 (BC559B) κι αντικαθιστάς τον ηλεκτρ/κό πυκνωτή C507 (4,7 μF) με ταυτόσημη τιμή
    χωρητικότητας και τάσης που αναγράφεται στο σώμα του.

Εκτύπωσε τη σελ. 6 του Service Manual από το link :
    https://dn790008.ca.archive.org/0/it...vicemanual.pdf που έδωσε ο φίλος klik για να ΄χεις
    live εικόνα του τι κάνεις και ν΄ ενεργείς πάντα με πολύ υπομονή και προσεκτικά.
    Να σκεφτείς ότι είμαστε στον έλεγχο της οδήγησης οριζοντίου σάρωσης, δηλ. σ΄ αρχικό στάδιο έρευνας του παλαιού σου monitor.

Φιλικά.
    Δημήτρης Καρούσης

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Γλυφάδα

Προεπιλογή

Καλησπέρα και πάλι.
    Ναι δεν τα είχα βγάλει από την πλακέτα φίλε klik. Έπειτα από τις παρατηρήσεις σας, έβγαλα το TRN TS 513 και το μέτρησα, οπότε φαίνεται να λειτουργεί κανονικά. Το πολύμετρο (ANENG AN113D) που έχω,
    δεν μετράει hfe CE οπότε δεν μπορώ να ξέρω.
    Αύριο θα αγοράσω αυτά τα τρανζίστορ μιας και τα βγάζω, να τα αντικαταστήσω με καινούργια καθώς και τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή και τις διόδους, που είπε ο φίλος Δημήτρης.
    Πάντως πραγματικά σας ευχαριστώ και να πω ότι είναι πιστεύω το μοναδικό φορουμ που έχω δει τόσο ενδιαφέρον. Να πω επίσης για να γνωρίζετε, ότι με τα ηλεκτρονικά έχω ασχοληθεί από μικρός, εντελώς ερασιτεχνικά.
    Γνωρίζω για την οθόνη αυτή ότι έχει υψηλές τάσεις και χρειάζεται προσοχή, αλλά πραγματικά μου κάνει εντύπωση ότι από το σχηματικό της, ξέρετε τι κάνει το κάθε τρανζίστορ και εξάρτημα. Έχω σχεδιάσει απλά πράγματα στο KiCAD και έχω φτιάξει ένα CNC-Router που τα χάραξα σε πλακέτα. Πιο πολύ για ρομπτοτικά συστήματα. Αυτό για μένα αποτελεί μια πρόκληση όπου ελπίζω στο τέλος να κάνουμε αυτό το μόνιτορ να παίξει.
    Θα χαρώ πάρα πολύ.
    Και πάλι σας ευχαριστώ και αύριο που θα τα βάλω πάνω στην πλακέτα θα επανέλθω.
    Καλό βράδυ
    Κώστας Βεκράκης

5. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον kosvek για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

mikemtb (30-05-25)

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Γλυφάδα

Προεπιλογή

Καλησπέρα
    Λοιπόν αντικατέστησα το τρανζίστορ (TS513 = BC637) και τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή του μετασχηματιστή υψηλής τάσης C507 (4,7 μF).
    Η κατάσταση δείχνει καλύτερη. Έβγαλε μετά από λίγο τον θόρυβο με την παραμόρφωση στο πλάι, αλλά με λίγες μικρορυθμίσεις στα ποντεσιόμετρα, σταμάτησε.
    Έχει όμως αυτές τις γραμμές (όπως φαίνονται στην φωτογραφία), που δεν ξέρω αν μπορούν αν φύγουν.

IMG_20250530_183500464.jpgΚώστας

Το avatar του χρήστη klik
    Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Άλλαξε και τον πυκνωτή C525 (22μF/100V/105 βαθμών Κελσίου) και τον C522 (47μF/35V/105βαθμών) και δες αν έχεις αλλαγή.

Μέτρα τη θέση του ποτενσιομέτρου R336 (Ωμομέτρηση με σβηστή για 1 λεπτό την τηλεόραση, για να ξέρεις που βρισκόταν) και πείραξε το λίγο να δεις αν θα φύγουν οι γραμμές.

8. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον klik για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

mikemtb (30-05-25)

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Γλυφάδα

Προεπιλογή

Εντάξει φίλε klik θα τα αλλάξω και αυτά και θα επανέλθω. Πάντως η οθόνη έχει σχεδόν φτιάξει και πέρα από τις γραμμές και που τρεμοπαιζει καμιά φορά, δείχνει ικανοποιητικά. Καμία σχέση με το πώς ήταν πριν.
    Αύριο αλλάζω τους πυκνωτές και βλέπουμε..
    Σας ευχαριστώ όλους, καλό βράδυ.
    Κώστας

10. 2 μέλη ευχαρίστησαν τον kosvek για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

kstigas (31-05-25), mikemtb (31-05-25)

Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    PERISTERI ATTIKIS

Προεπιλογή

Άλλαξε και τον C527 (4,7 μF) είναι επίφοβος.
    Μάλλον δεν έχεις καπασιτόμετρο κι ESR meter γι΄ αυτό προβαίνεις σ΄ αλλαγές, αλλά δεν πειράζει είναι φθηνά εξαρτ/τα
    κι αξίζουν αλλαγή προκειμένου να δουλέψει σωστά το monitor σου.
    Όλους τους ηλεκτρ/κούς πυκνωτές θα τους αγοράζεις στους 105ο C και σε τάση ταυτόσημη μ΄ αυτή που αναγράφεται στο
    σώμα τους.
    Φιλικά.
    Δημήτρης Καρούσης

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Γλυφάδα

Προεπιλογή

Λοιπόν σήμερα άλλαξα τον πυκνωτή C525 (22μF/100V/105 βαθμών Κελσίου) και τον C522 (47μF/35V/105βαθμών) με αντίστοιχους.
    Η οθόνη δείχνει να λειτουργεί χωρίς τις παραμορφώσεις πλέον. Το μόνο πρόβλημα που έχει μείνει είναι ότι συχνά κάνει ένα τρέμουλο δεξιά αριστερά, χωρίς
    όμως να χάνεται η εικόνα. Κάποιες φορές είναι πιο έντονο, μετά σταματάει και μετά από λίγο το ξανακάνει. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ρύθμισης 'η κάποιο άλλο εξάρτημα.
    Θα αλλάξω και τον C527 που είπε ο φίλος Δημήτρης και βλέπουμε. Ευτυχώς έχω γιατί όποτε πάω για ηλεκτρονικά παίρνω 5 από κάθε είδος.
    Ανεβάζω και ένα βιντεάκι για το θέμα αυτό.
    <span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(251, 251, 251);">
    Ευχαριστώ
    Κώστας

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Γλυφάδα

Προεπιλογή

Δημήτρη το πολύμετρο που έχω μετράει χωρητικότητες πυκνωτών. Δυστυχώς όταν τους βγάζω όλοι δείχνουν τη σωστή. Δεν έχω πετύχει κανένα καμένο.
    Αλλά έτσι κι αλλιώς εγώ βάζω καινούργιους.

Ευχαριστώ
    Κώστας

Σελίδα 2 από 4 ΠρώτηΠρώτη 1234 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. PLZ HELP PHILIPS παλιά έγχρωμη!
    από negative στο forum Τηλεόραση
    Απαντήσεις: 6
    Τελευταίο Μήνυμα: 27-09-18, 03:55
  2. [Τηλεόραση Philips] Πρόβλημα με παλιά philips
    από electronick1 στο forum Τηλεόραση
    Απαντήσεις: 38
    Τελευταίο Μήνυμα: 26-09-18, 04:54