Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 30

Hybrid View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα

Μέλος
    Όνομα
    Σήφης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Καλημέρα Γιάννη.
    Για να ανακεφαλαιώσουμε....
    Εφόσον όπως έγραψες όταν παίζει στα ηχεία λειτουργεί σωστά το ρυθμιστικό balance και ο ήχος των ηχείων είναι σωστός , θεωρούμε επομένως όλες τις συνδεσμολογίες και τα διάφορα καλώδια (πηγών και ηχείων) σωστά.
    Αυτομάτως η όποια βλάβη υπάρχει, φαίνεται ότι σχετίζεται 100% με το κύκλωμα από το ρελέ RL603 (θεωρούμε σωστό το κύκλωμα ενεργοποίησής του γύρω από το Q603) και μετά, δηλαδή στα εξής εξαρτήματα με την σειρά :
    το ρελέ RL603,
    τις αντιστάσεις R627, R628, R629, R629, (μπορείς να τις μετρήσεις με το πολύμετρο)
    τις αντιστάσεις R645 και R646 (τις οποίες έχεις ήδη ελέγξει),
    τους connector's CN903 - CP903 και CN601 - CP601, (ελέγχεις οπτικά τις επαφές τους για τυχών οξείδωση, αλλοίωση κ.λ.π. και προσέχεις να κουμπώσουν σωστά μεταξύ τους κατά την επανατοποθέτηση - μοντάρισμα των πλακετών της πρόσοψης με την main),
    τους πυκνωτές C561 και C562 (τους οποίους έλεγξες αφαιρώντας τους από το κύκλωμα και φαίνεται ότι δεν οφείλεται σε αυτούς η βλάβη),
    το βύσμα των ακουστικών JK601 (μπορείς προληπτικά να ξανά περάσεις τις κολλήσεις) και
    εννοείτε όλους τους χαλκοδιαδρόμους τις πλακέτας που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα εξαρτήματα και το ηλεκτρικό κύκλωμα αυτών, καθώς και την σχετικές γειώσεις.

Το ρελέ RL603 (για τυχών πρόβλημα των επαφών του) μπορείς να το ελέγξεις εύκολα, όπως ξανά έγραψα, βραχυκυκλώνοντας μεταξύ τους ( με ένα μικρό κομμάτι καλώδιο) τις αντίστοιχες επαφές (δηλαδή την 1 μαζί με την 3 και την 2 μαζί με την 4), οπότε με αυτό τον τρόπο απομονώνεις τελείως τις επαφές του , άρα ο έλεγχος των επαφών του ρελέ είναι 100% σίγουρος.

Επειδή πιθανολογώ ότι δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στις επισκευές και ίσως κάποια κόλληση που φαίνεται σωστή να μην είναι ,θα πρότεινα να ξανά περάσεις τις κολλήσεις, τουλάχιστον, σε όλα αυτά τα εξαρτήματα που έγραψα παραπάνω, δίνοντας μεγάλη προσοχή στην κόλληση των ποδιών των τεσσάρων connector's (των τριών πλακετών), λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ των ποδιών (μην τυχών δημιουργήσεις κάποιο βραχυκύκλωμα κατά την διάρκεια των κολλήσεων).

Επίσης θεωρούμε , (όπως έχεις γράψει ήδη), ότι τα ακουστικά είναι σωστά 100% (.......αν και έχεις τσεκάρει και με άλλα ακουστικό ,όπου υπήρχε το ίδιο πρόβλημα).
    Θεωρώ , απλά ως σημείωση - αναφορά , ότι δεν έγινε κάποια αλλαγή καλωδίου, βύσματος, κόλληση ή αντικατάσταση κάψας στα ακουστικά (επειδή αν κάτι έχει συνδεθεί λάθος, είναι λογικό 100% να παρουσιάζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα).

Μπορείς να ελέγξεις οπτικά τους χαλκοδιαδρόμους (αλλά και με το πολύμετρο, αν νομίζεις ότι χρειάζεται).

Όσο αφορά το βύσμα των ακουστικών JK601, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η βλάβη να οφείλεται σε αυτό, (πέρα των κολλήσεων), λόγω π.χ. εσωτερικής φθοράς των επαφών του από την χρήση .
    Επειδή πιστεύω πως δεν θα έχεις εύκαιρο τέτοιο βύσμα ως ανταλλακτικό, μπορείς απλά ως δοκιμή, να ξεκολλήσεις το βύσμα (ή να αφαιρέσεις το πλακετάκι του βύσματος των ακουστικών) και να κολλήσεις καλώδιο στις αντίστοιχες επαφές ενώνοντάς το με τα ακουστικά σου, ώστε να εξαλείψεις την πιθανότητα ελλαττωματικού βύσματος.

Σε ότι επέμβαση κάνεις στο μηχάνημα, θα είσαι γενικά πολύ προσεκτικός (και εννοείται με το μηχάνημα εκτός πρίζας).
    Αν θεωρείς ότι είναι δύσκολα όλα αυτά, ώστε να ασχοληθείς ο ίδιος με την επισκευή, πήγαινε το μηχάνημα σε κάποιο σχετικό τεχνικό για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω βλάβη.

Φιλικά

2. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον ezizu για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

mikemtb73 (30-03-21)

Το avatar του χρήστη xrhstos1978
    Μέλος
    Όνομα
    ΧΡΗΣΤΟΣ
    Περιοχή
    ΠΕΡΑΜΑ

Προεπιλογή

να προσθέσω κι εγω οτι αν χρησιμοποιείς ανταπτορα στο βύσμα τον ακουστικών μπορεί να εχει πρόβλημα και να χάνει την γείωση από εκεί

4. 2 μέλη ευχαρίστησαν τον xrhstos1978 για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

ezizu (30-03-21), mikemtb73 (30-03-21)

Μέλος
    Όνομα
    Σήφης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Απόλυτα σωστό και αυτό που έγραψε ο Χρήστος..........αν και δεν έχει αναφέρει ο Γιάννης κάτι σχετικό για αντάπτορ, είναι όντως συχνό φαινόμενο αυτοί οι αντάπτορες να χαλάνε εσωτερικά.

6. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον ezizu για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

xrhstos1978 (30-03-21)

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Καταρχάς να διευκρινίσω ότι δεν λυπάμαι τα χρήματα να το πάω σε τεχνικό ή ακόμα και να ξαναγοράσω τον ίδιο ενισχυτή. Λόγω επαγγέλματος και ιδιοσυγκρασίας, είμαι φύσιν περίεργος για το πώς λειτουργούν τα πάντα στο σύμπαν, και επίσης χαίρομαι πολύ να επιδιορθώνω πράγματα κατά καιρούς. Χάρηκα πολύ που βρήκα το φόρουμ και είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που αφιερώνετε και με βοηθάτε να καταλάβω, ειδικά προς τον Σήφη που τον άνθρωπο τον έχω ζαλίσει. Προφανώς όταν δω ότι είναι κάτι που με ξεπερνάει, θα το δώσω να το κάνει κάποιος που έχει σαφώς εμπειρία γιατί είναι κρίμα και για το μηχάνημα να υποφέρει στα χέρια μου. Και επειδή ακριβώς το σέβομαι, εάν χρειαστεί να αρχίσω να ξεκολλάω πράγματα από πάνω για δοκιμές, προτιμώ να το δώσω να το κάνει άλλος γιατί δεν θέλω να το ταλαιπωρήσω.

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ezizu Εμφάνιση μηνυμάτων
    Εφόσον όπως έγραψες όταν παίζει στα ηχεία λειτουργεί σωστά το ρυθμιστικό balance και ο ήχος των ηχείων είναι σωστός , θεωρούμε επομένως όλες τις συνδεσμολογίες και τα διάφορα καλώδια (πηγών και ηχείων) σωστά.
    Αυτομάτως η όποια βλάβη υπάρχει, φαίνεται ότι σχετίζεται 100% με το κύκλωμα από το ρελέ RL603 (θεωρούμε σωστό το κύκλωμα ενεργοποίησής του γύρω από το Q603) και μετά

Ο ήχος στα ηχεία είναι άψογος σε οποιαδήποτε ένταση και το balance λειτουργεί σωστά. Το ίδιο πράγμα κατάλαβα κι εγώ αρχικά βλέποντας τα διαγράμματα, ότι εφόσον έχω σωστό ήχο στα ηχεία, οτιδήποτε προβληματικό θα είναι από το RL603 και ύστερα. Φάνηκε μάλιστα απλό κύκλωμα από εκεί και μετά, οπότε θεώρησα ότι θα είναι ένας απλός περίπατος. Δεν ήταν.

Ελέγχθηκαν όλα πλην των RL603 και των R627, R628, R629, R629, τα οποία θα δω στην επόμενη προσπάθεια που θα είναι και το τελευταίο άνοιγμα.

Επίσης ξαναπέρασα τις κολλήσεις στο jack. Οι περισσότερες άλλες κολλήσεις, παραείναι λεπτές για να τις κάνω εγώ χωρίς να κάνω κακοτεχνία.

Επίσης δεν έχουν γίνει επισκευές στον ενισχυτή, ούτε άλλαξε οτιδήποτε πρόσφατα. Ξαφνικά άρχισε να το κάνει και μάλιστα με συχνή χρήση των (ίδιων) ακουστικών, δεν είναι ότι απλά το πήρα χαμπάρι κάποια στιγμή.

Έχω δοκιμάσει με άλλα ακουστικά και έχω δοκιμάσει τα ακουστικά και σε άλλες πηγές. Και μάλιστα όταν πάω σπίτι θα δοκιμάσω και με τρίτα ακουστικά γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Χρησιμοποιώ αντάπτορα γιατί όλα τα ακουστικά έχουν μικρό jack, αλλά έχω δοκιμάσει ήδη 2 ή 3 αντάπτορες, με τον έναν εξ αυτών να κάνω και τις μετρήσεις στο jack

Εδώ να ρωτήσω το εξής, που πιθανώς να έχω παρεξηγήσει:

Με το μάτι οι κολλήσεις φαίνονται σχετικά θαμπές, αλλά σε καμία περίπτωση οξειδωμένες. Ωστόσο επειδή ακριβώς δεν εμπιστεύομαι τα μάτια μου, μετράω με το πολύμετρο τα πάντα και κάνω λοιπόν το εξής:

Με σβηστό τον ενισχυτή και ανοιγμένο το καπάκι μόνο, χωρίς να έχω πειράξει τις προσόψεις, βάζω ένα βύσμα στο jack το οποίο πού πίσω δίνει 2 RCA βύσματα για να πατάω πιο εύκολα τις άκρες του πολύμετρου, και μετράω το R με το G, το L με το G και το R με το L. Επίσης μετράω το G στα RCA με το G που έχουν οι αντιστάσεις R645 και R646 στην main board

Παίρνω τα κάτωθι:

(1) R με G δίνει ~47Ω που είναι και η τιμή των κάθε R645 και R646
    (2) L με G δίνει επίσης ~47Ω
    (3) R με L δίνει ~94Ω που είναι το άθροισμα
    (4) G στo jack με G στις γειωμένες άκρες των R645 και R646 δίνει περίπου ~0Ω

Από το (1), (2) και (3) καταλαβαίνω ότι δεν έχω βραχυκλώσεις και ότι το κύκλωμα γίνεται σωστά από το jack με ακουστικά επάνω μέχρι και αυτές τις 2 αντιστάσεις. Και με το (4) καταλαβαίνω ότι το jack γειώνεται σωστά, ή τουλάχιστον όσο σωστά γειώνονται και οι R645 και R646.

Αν είχα ψυχρές κολλήσεις, κακές επαφές ή βραχυκλώσεις σε οτιδήποτε από το jack, την πλακέτα του, την πρόσοψη ή την επαφή με την main board, ή αν δεν γείωνε το jack, τότε μεταξύ R-G, R-L, L-G και Gjack-Gαντιστάσεων θα είχα διαφορετικές τιμές. Για παράδειγμα αν δεν γείωνε σωστά, στο (4) δεν θα έπαιρνα 0Ω (με την προϋπόθεση βέβαια ότι με τη σειρά τους οι 2 αντιστάσεις γειώνουν σωστά)

Καταλαβαίνω κάτι λάθος σε αυτό; Υπάρχει περίπτωση να έχω όντως πρόβλημα σε επαφές αλλά να παίρνω τέτοιες μετρήσεις;

Παρόμοια Θέματα

1. [Τελικός Ενισχυτής] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΤΗ technics SU-V620
    από gagastasos στο forum Eνισχυτής, Home Cinema & HiFi
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-06-21, 19:30
  2. technics su v620
    από gagastasos στο forum Υπόλοιπες Συσκευές Ήχου
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 11-03-21, 20:15
  3. technics su v620
    από gagastasos στο forum Ερωτήσεις & Συμβουλές
    Απαντήσεις: 0