Εγώ δεν καταλαβαίνω αφού ήταν ο πυκνωτής χαλασμένος γιατί άλλαξες μοτέρ.
Εγώ δεν καταλαβαίνω αφού ήταν ο πυκνωτής χαλασμένος γιατί άλλαξες μοτέρ.
Γιατί ο ηλεκτρονικός μου είπε οτι ο πυκνωτής είναι ok και με 1,17 mf θα έπρεπε να γυρίζει το μοτέρ με τον ανεμιστήρα.επομένως πήρα καινούργιο μοτέρ για να είμαι σίγουρος.Θέλω να σε ρωτήσω κάτι για να βεβαιωθώ τι φταίει...Πως εξηγείς οτι το παλιό μοτέρ με τον 1,17 mf πυκνωτή χωρίς φορτίο(ανεμιστήρα) γύριζε κανονικά και όταν κουμπονα τον ανεμιστήρα δυσκολευότανε και σταματούσε...μπορεί να φταίει ο πυκνωτής;
Όταν πέφτει ο πυκνωτής χαλάει η ομοιομορφία του στρεφόμενου πεδίου μέσα στον κινητήρα με αποτέλεσμα αυτός να εμφανίζει μειωμένη ροπή (η οποία μάλιστα δεν είναι σταθερή αλλά έχει μια σταθερή και μια ημιτονοειδή συνιστώσα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κινητήρας να γυρνάει μεν όταν είναι ελεύθερος, αλλά αν του βάλεις ένα φορτίο να μην μπορεί να το κινήσει... Ειδικά σε εφαρμογές ανεμιστήρων όπου η αντίσταση που εμφανίζει η φτερωτή εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής της, πεσμένος πυκνωτής σημαίνει χαμηλότερη ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα (δουλεύει με αυξημένη ολίσθηση).
Τώρα στην περίπτωσή σου είναι αλήθεια ότι η πτώση του πυκνωτή δεν είναι τόσο μεγάλη που να κάνει τον κινητήρα να μην μπορεί να περιστρέψει καθόλου τη φτερωτή, εκτός αν ο επεξεργαστής διαβάζει χαμηλότερη ταχύτητα από την αναμενόμενη και κόβει τον ανεμιστήρα. Πάντως ο πυκνωτής των 1.5μF αν αναγράφει +/- 5% ανοχή θα πρέπει να μετράει ανάμεσα 1.425μF και 1.575μF οπότε αν ο δικός σου μετράει 1.17μF θέλει αντικατάσταση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ότι ο "ηλεκτρονικός" σου είπε ότι είναι εντάξει δεν θα το σχολιάσω.
Οι ωμομετρήσεις που έκανες στο μοτέρ ήταν αν μη τι άλλο καλές (η μεγαλύτερη μέτρηση είναι το άθροισμα των δυο μικρότερων) πράγμα που δείχνει ότι οι περιελίξεις του μοτέρ είναι μάλλον εντάξει. Αν είναι και μηχανικά εντάξει (ο άξονας να γυρνάει πολύ ελεύθερα και να μην έχει τζόγους) είναι καθόλα εντάξει. Εγώ στη θέση σου θα άλλαζα τον πυκνωτή και αν, αν λέω, δεν λυνόταν το πρόβλημα (διότι πιθανότατα θα λυνόταν) τότε μόνο θα το πήγαινα παραπέρα.
Τώρα βέβαια εσύ το μοτέρ το πήρες ήδη, αν βάλεις το παλιό άλλαξε τον πυκνωτή με καινούριο, αν βάλεις το καινούριο μοτέρ άλλαξε τον πυκνωτή με έναν 1μF διότι τα 1.17μF είναι μεν κοντά στο 1μF αλλά το σωστό είναι να βάλεις αυτό που γράφει το μοτέρ πάνω του, όχι μόνο για να δουλεύει σωστά, αλλά και για να φαίνεται κιόλας τί πυκνωτή θέλει (διότι αν το αφήσεις έτσι και το δει κάποιος άλλος θα νομίσει ότι το καινούριο μοτέρ θέλει πυκνωτή 1.5μF αφού αυτό γράφει ο πυκνωτής του πάνω του - άσχετα αν εσύ τον άφησες γιατί είχε γίνει 1.17μF).
ezizu (26-06-15)
Φίλιππε ήσουνα άκρως κατατοπιστικός και με κάλυψες πλήρως...θα αλλάξω τον χαλασμένο πυκνωτή με άλλον 1.5 mf για να δω την συμπεριφορά του παλιού μοτέρ από περιέργεια και σας ενημερώνω...ευχαριστώ...
Φίλιππε άλλαξα τον πυκνωτή και όλα οk όπως πριν...ο ανεμιστήρας δουλεύει μια χαρά με το παλιό μοτέρ,επομένως τσάμπα πήρα καινούργιο...σας ευχαριστώ για την βοήθεια.
Ουπς, τώρα είδα το θέμα, οπότε άκυρη η ερώτηση που σου έκανα με Π.Μ.!