θελει πολυ περισσοτερη αναλυση εγω εχω την προθεση αλλα θα παρει χρονο και πολλα ποστ ...
Οταν θελεις με ενημερωνεις
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
θελει πολυ περισσοτερη αναλυση εγω εχω την προθεση αλλα θα παρει χρονο και πολλα ποστ ...
Οταν θελεις με ενημερωνεις
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
ο Σακης τα είπε όλα
αλήθεια εσύ έβαλες το θέμα επειδή ακούς παραμόρφωση ή επειδή την βλέπεις;
εγώ νομίζω ότι η παραμόρφωση που δίχνεις κανείς δεν θα την αντιληφθεί με το αφτί
με τι τάση τον τροφοδοτείς;
και σε τι ισχή είναι αυτή στο παλμογράφημα και με τι φορτίο;
πρέπει να βάλεις παλμογράφημα να δίξεις τι μορφή έχει στις εισόδους του τελικού σταδίου
αν και το παλμογράφημα που έχεις έχει τη βάση χρόνου ώστε να δίχνει το ημίτονο και όχι το προβληματικό κομμάτι στην αρνητική του ημιπερίοδο
φαίνεται να χρειάζεται να αυξήσεις το ρεύμα βάσης των τρανζίστορς που είναι για την αρνητική περίοδο (προφανώς είναι αυτά που ζεσταίνονται λιγότερο όπως είπες)
ο κινέζος δεν έβαλε τρίμερ σε αυτήν την περίπτωση (και σωστά κατά την γνώμη μου) γιατί το εύρος αυτών στους οποίους απευθύνεται είναι μεγάλο και οι πιό πολλοί θα το ξέσκιζαν στις λάθος ρυθίσεις
1. αν δεν έχεις σχέδιο ρώτα τον κινέζο αν μπορεί να σου βρει
2. κάνεις reverce engineering αφού το κύκλωμα είναι μικρό και απλό
UV εχει πολλα σφαλματα αυτο που εγραψες ...ειναι αργα ομως και θα τα δουμε αυριο
Καλο σας βραδυ
MRalex 111
Οπως σου ειπα ειναι πολυ δυσκολο να παρεις απαντησεις χωρις σχεδιο ...
Ομως για να σε βαλω σε καποια λογικη καθε ζευγος τρανσιστορ ειναι περιπου ικανο για 60 βαττ στα 8Ωμ
4 τρανσιστορ περιπου 120
6 τρανσιστορ περιπου 180
8 τρανσιστορ περιπου 240
με κυκλωμα το οποιο δεν εχει VI limiter η ασφαλης περιοχη λειτουργιας ειναι :
2 τρανσιστορ 35+35 volts DC για περιπου 60 W
4 transistor 42+42 Volt για περιπου 100W
6 τρανσιστορ 50+50 volts 50 για πανω απο 150W
8 transistor 63+63 volt και ξεπερνας τα 220 W
( το αν θα πανε τα διπλα σε 4 ωμ ειναι ενα θεμα και εχει να κανει με την στιβαροτητα του τροφοδοτικου και την ποιοτητα της ψυξης )
εαν το κυκλωμα τελικα εχει VI limiter το οποιο ειναι σωστα υπολογισμενο για τα σωστα τρανσιστορ εξοδου και την σωστη ταση τροφοδοσιας τοτε η ταση τροφοδοσιας στην ουσια μπορει να σχεδον διπλασιαστει χωρις προβλημα με την προυποθεση οτι η τελικη ισχυς μπορει να αυξηθει αλλα οχι να διπλασιαστει. Φυσικα τα κουκια θα βγαινουν στον παγκο με μετρησεις και ωμικο φορτιο αλλα οχι σε πραγματικες συνθηκες με σημα μουσικης , και ηχεια επαγωγικο φορτιο οπου το ΣΩΣΤΑ υπολογισμενο λιμιτερ θα κοβει τα δυναμικα και την ισχυ οταν οι απαιτησεις πλησιαζουν το 85%
Προυποθετει σωστα υπολογισμενο VI limiter για την δεδομενη ταση τροφοδοσιας και τα δεδομενα συγκεκριμενα τρανσιστορ εξοδου .
με 65+65 εναλασσομενο εαν καταλαβα σωστα μιλαμε για 91 βολτ τροφοδοσια και χωρις VI limiter θελεις τουλαχιστον 16-20 τρανσιστορ εξοδου σε καθε καναλι και αναμενομενη ισχυ τουλαχιστον 500 στα 8 ωμ
με vi limiter ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟ μπορει και να την γλυτωσεις με 6+6 τρανσιστορ σε καθε καναλι αλλα σε καμμια σχεδον περιπτωση 4+4
Μπορει να δειχνουν υπερβολικα αυτα αλλα ειναι η πεπατημενη και απο τις δυο πλευρες Οι καλοι ενισχυτες εχουν την συγκεκριμενη αναλογια μεταξυ τασης και τρανσιστορ εξοδου ενω οι κακοι εχουν εξυπνα και γρηγορα VI limiter
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη east electronics : 01-10-14 στις 12:56
nikolasswts (03-10-14)
ο Σακης τα είπε όλα
εγώ νομίζω ότι η παραμόρφωση που δίχνεις κανείς δεν θα την αντιληφθεί με το αφτί
Αυτο ειναι πολυ λαθος προσεγγιση και αναμενεις σε πραγματικες συνθηκες μηκη καλωδιων επαγωγικα φορτια ( ηχεια ) και σημα το οποιο ειναι πολυπλοκο να χειροτερεψουν οι συνθηκες παρα πολυ μην ξεχνας οτι η ισχυς ειναι πολυ μεγαλη και αρα τα οποια φαινομενα πολλαπλασιαζονται με αστρονομικη ταχυτητα
με τι τάση τον τροφοδοτείς; δεν εχει απολυτως καμμια σημασια
και σε τι ισχή είναι αυτή στο παλμογράφημα και με τι φορτίο; νομιζω οτι ειναι χωρις φορτιο και αρα με φορτιο θα γινει 100 φορες χειροτερα
πρέπει να βάλεις παλμογράφημα να δίξεις τι μορφή έχει στις εισόδους του τελικού σταδίου ο ενισχυτης ειναι σε ταξη Αβ μεσω της αναδρασης θα εχει ακριβως την ιδια εικονα παντου και στην εισοδο των εξοδων και στα οδηγα και πιο πισω Η πιθανοτητα να εχει προβλημα στο σταδιο εξοδου ειναι μηδενικη οτι ειναι ειναι πιο πισω και μεταφερερται στην εξοδο
αν και το παλμογράφημα που έχεις έχει τη βάση χρόνου ώστε να δίχνει το ημίτονο και όχι το προβληματικό κομμάτι στην αρνητική του ημιπερίοδο
φαίνεται να χρειάζεται να αυξήσεις το ρεύμα βάσης των τρανζίστορς που είναι για την αρνητική περίοδο (προφανώς είναι αυτά που ζεσταίνονται λιγότερο όπως είπες)
Αυτο ειναι μεγαλη κοτουραδα διοτι δεν μπορεις να αυξησεις το ρευμα βασης σε καποια απο τα τρανσιστορ εξοδου ενος ενισχυτη δλδ τι θα κανεις θα αυξησεις το 1 το 4 και το 7 και τα υπολοιπα θα τα αφησεις ως εχουν ??? Αυτο φιλε μου εναι συνταγη καταστροφης και ειναι πιθανον να λειτουργει σε στατικες συνθηκες αλλα οταν συνδεθει με ηχεια και μουσικη θα τιναχτει στον αερα μολις ζητηθει καποια ισχυς .
ο κινέζος δεν έβαλε τρίμερ σε αυτήν την περίπτωση (και σωστά κατά την γνώμη μου) γιατί το εύρος αυτών στους οποίους απευθύνεται είναι μεγάλο και οι πιό πολλοί θα το ξέσκιζαν στις λάθος ρυθίσειςτο μηχανημα εχει και θερμοστατη vbe multiplier και ρυθμιστικο το οποιο ειναι για να δινει κοινη πολωση σε ολα τα τρανσιτορ σε σχεση και ελεγχο με την θερμοκρασια που υπαρχει στο μηχανημα ...οποτε εδω δεν μπορω να καταλαβω τι λες
2. κάνεις reverce engineering αφού το κύκλωμα είναι μικρό και απλό
Σάκη νομίζω ότι βιάστικες να απαντήσεις
Απαντώ:
Αυτο ειναι πολυ λαθος προσεγγιση και αναμενεις σε πραγματικες συνθηκες μηκη καλωδιων επαγωγικα φορτια ( ηχεια ) και σημα το οποιο ειναι πολυπλοκο να χειροτερεψουν οι συνθηκες παρα πολυ μην ξεχνας οτι η ισχυς ειναι πολυ μεγαλη και αρα τα οποια φαινομενα πολλαπλασιαζονται με αστρονομικη ταχυτητα
γιατί δεν περιμένουμε τον Αλέξη να μας πει για το πόσο μακρυά καλώδια έχει;
αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται στο απλό ημίτονο την όποια παραμόρφωση θα την αντηληφθεί στο πολύπλοκο;
με τι τάση τον τροφοδοτείς; δεν εχει απολυτως καμμια σημασια
γιατί παρακαλώ; έχουν οι καμπύλες ρεύματος, τάσης (Ic vs VCE) γραμική ενίσχυση σε όλο το εύρος της τάσης VCE;
και σε τι ισχή είναι αυτή στο παλμογράφημα και με τι φορτίο; νομιζωοτι ειναι χωρις φορτιο και αρα με φορτιο θα γινει 100 φορες χειροτερα
γιατί νομίζεις; έχει νόημα να κάνουμε μέτρηση χωρίς φορίο; και γιατί θα είναι 100! φορές χειρότερο; μήπως είναι και καλύτερο;
πρέπει να βάλεις παλμογράφημα να δίξεις τι μορφή έχει στις εισόδους του τελικού σταδίου ο ενισχυτης ειναι σε ταξη Αβ (γκρρρρ πως το ξέρειςμεσω της αναδρασης θα εχει ακριβως την ιδια εικονα παντου και στην εισοδο των εξοδων και στα οδηγα και πιο πισω Η πιθανοτητα να εχει προβλημα στο σταδιο εξοδου ειναι μηδενικη οτι ειναι ειναι πιο πισω και μεταφερερται στην εξοδο
(ο Αλέξης είπε ότι είναι τάξη Α) και είπε ότι έχει δει αλλού τον ίδιο ενισχυτή να τον αναφέρουν ως τάσης ΑΒ (πολύ φυσικό αφού αυτό που καθορίζει την τάξη λειτουργίας του Α, ΑΒ, Β κλπ είναι η τάση πόλωσης των τρανζίστορ) όχι κάτι άλλο!
Αυτο ειναι μεγαλη κοτουραδα διοτι δεν μπορεις να αυξησεις το ρευμα βασης σε καποια απο τα τρανσιστορ εξοδου ενος ενισχυτη δλδ τι θα κανεις θα αυξησεις το 1 το 4 και το 7 και τα υπολοιπα θα τα αφησεις ως εχουν ??? Αυτο φιλε μου εναι συνταγη καταστροφης και ειναι πιθανον να λειτουργει σε στατικες συνθηκες αλλα οταν συνδεθει με ηχεια και μουσικη θα τιναχτει στον αερα μολις ζητηθει καποια ισχυς .
Σάκη εδώ είπες κουτουράδα πέραν πάσης αμφιβολίας!
Ο ενισχυτής σου λέω ότι είναι τύπου Συμπληρωματικής Συμμετρίας και όχι κοινού εκπομπού!!!θα υποθεσω οτι το σχεδιο ειναι κοινου εκπομπου και η τροφοδοσια στα τρανσιστορ ειναι στο συλλεκτη
θα παρατήρισες ότι στην έξοδο έχει δύο τύπους τρανζίστορ NPN και PNP σε αυτήν την ομάδα τρανζίστορ αναφερόμουν και όχι σε τυχαία τρανζίστορ (τα NPN αφορούν το θετικό τμήμα του σήματος και τα PNP το αρνητικό)
ο κινέζος δεν έβαλε τρίμερ σε αυτήν την περίπτωση (και σωστά κατά την γνώμη μου) γιατί το εύρος αυτών στους οποίους απευθύνεται είναι μεγάλο και οι πιό πολλοί θα το ξέσκιζαν στις λάθος ρυθίσειςτο μηχανημα εχει και θερμοστατη vbe multiplier και ρυθμιστικο το οποιο ειναι για να δινει κοινη πολωση σε ολα τα τρανσιτορ σε σχεση και ελεγχο με την θερμοκρασια που υπαρχει στο μηχανημα ...οποτε εδω δεν μπορω να καταλαβω τι λες
δεν καταλαβαίνεις τι λέω γιατί το εξήγησα τώρα στην προηγούμενη παράγραφο
και το επεκτείνω: το θέμα της πόλωσης δεν είναι τόσο απλό διότι έχει για τον σκοπό αυτό διάταξη τρανζίστορ σταθερού ρεύματος (πηγή ρεύματος) και βάζουν και θερμοστάτη που λες για vbe σταθερή αλλά εκεί δεν έχουμε φτάσει ακόμα!
2. κάνεις reverce engineering αφού το κύκλωμα είναι μικρό και απλό[/QUOTE]
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη east electronics : 01-10-14 στις 14:26
Η αντιπαραθεση με μελη του φορουμ δεν ειναι στους στοχους μου ειδικοτερα με ατομα που δεν αντιλαμβανονται τα στοιχειωδη
Γραφεις :
γιατί δεν περιμένουμε τον Αλέξη να μας πει για το πόσο μακρυά καλώδια έχει;
αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται στο απλό ημίτονο την όποια παραμόρφωση θα την αντηληφθεί στο πολύπλοκο;
Γιατι δεν εχει καλωδια ουτε ηχεια οι δοκιμες αυτες ειναι στον παγκο με τον παλμογραφο με η χωρις φορτιο και εαν αυτο ειναι θα ειναι Ωμικο Αρα με χειροτερο φορτιο το πιθανοτερο ειναι να χειροτερεψει
Γραφεις :
γιατί παρακαλώ; έχουν οι καμπύλες ρεύματος, τάσης (Ic vs VCE) γραμική ενίσχυση σε όλο το εύρος της τάσης VCE;
Προφανως αναφερεσαι στα χαρακτηριστικα του σαδιου εξοδου Κακως επικεντρωνεις την αποψη σου γυρω απο τα εξοδου εαν το μηχανημα πεφτει σε ταλαντωση αυτο ξεκιναει απο πιο πισω ( ενισχυτης τασης η οδηγα ) και συνδυαστικα με τα εξοδου πεφτει σε ταλαντωση γενικοτερα τετοια θεματα τα αντιμετωπιζεις απο την αρχη προς το τελος και οχι απο την εξοδο προς την εισοδο .
Γραφεις :
γιατί νομίζεις; έχει νόημα να κάνουμε μέτρηση χωρίς φορίο; και γιατί θα είναι 100! φορές χειρότερο; μήπως είναι και καλύτερο;
Δεν νομιζω απολυτως τιποτα ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ οτι εαν ενας ενισχυτης παρουσιαζει ασταθεια σε στατικες συνθηκες το πιθανοτερο ειναι οτι μολις μπει επαγωγικο φορτιο και μουσικη για πηγη θα πολλαπλασιαστουν τα προβληματα
Γραφεις
(γκρρρρ πως το ξέρεις)
Μα εαν εχει πυκνωτες τροφοδοσιας στα 80 βολτ θα εχει ταση λειτουργιας στα 70 αυτο σημαινει οτι για να εχεις ενισχυτη σε ταξη Α που να εχει ταση λειτουργιας 70 δεν σε φτανουν 30 τρανσιστορ εξοδου σε καθε καναλι αρα ειναι ταξη ΑΒ
Γραφεις :
(ο Αλέξης είπε ότι είναι τάξη Α) και είπε ότι έχει δει αλλού τον ίδιο ενισχυτή να τον αναφέρουν ως τάσης ΑΒ (πολύ φυσικό αφού αυτό που καθορίζει την τάξη λειτουργίας του Α, ΑΒ, Β κλπ είναι η τάση πόλωσης των τρανζίστορ) όχι κάτι άλλο!
Με λιγη χιουμοριστικη διαθεση και ο Αλεξης και ο κινεζος που το πουλαει δεν ξερει την τυφλα του το οτι γραφει ταξη Α ειναι μονο για να τραβηξει κοσμο γυρω του ... Η ταξη λειτουργιας φυσικα και οριζεται απο την πολωση αλλα απο τα υπολοιπα στοιχεια του κυκλωματος οπως ταση τροφοδοσιας και αριθμος τρανσιστορ εξοδου καταλαβαινεις ακριβως τι γινεται
Γραφουμε και οι δυο
Σάκη εδώ είπες κουτουράδα πέραν πάσης αμφιβολίας!
Τεκμηριωσε την αποψη σου μπορει να μιλαμε για λαθος πραγμα
Γραφεις :
Ο ενισχυτής σου λέω ότι είναι τύπου Συμπληρωματικής Συμμετρίας και όχι κοινού εκπομπού!!!
θα παρατήρισες ότι στην έξοδο έχει δύο τύπους τρανζίστορ NPN και PNP σε αυτήν την ομάδα τρανζίστορ αναφερόμουν και όχι σε τυχαία τρανζίστορ (τα NPN αφορούν το θετικό τμήμα του σήματος και τα PNP το αρνητικό)
Η συμπηρωματικη συμμετρια εχει να κανει με το εαν χρησιμοποιει αρνητικα και θετικα τρανσιστορ στην εξοδο Αυτο που λεω εγω εχει να κανει με το εαν ειναι EFP η CFP δλδ εαν εχει σε περιπτωση EFP την τροφοδοσια στο συλεκτη και την εξοδο στον εκμπομπο η το αντιθετο την τροφοδοσια στον εκπομπο και την εξοδο στο συλεκτη ... κατα τα αλλα και τα δυο κυκλωματα ειναι και συμμετρικα και συμπληρωματικα Πλην ομως τα CFP εχουν περισσοτερα προβληματα σταθεροτητας
Γραφεις :
δεν καταλαβαίνεις τι λέω γιατί το εξήγησα τώρα στην προηγούμενη παράγραφο
και το επεκτείνω: το θέμα της πόλωσης δεν είναι τόσο απλό διότι έχει για τον σκοπό αυτό διάταξη τρανζίστορ σταθερού ρεύματος (πηγή ρεύματος) και βάζουν και θερμοστάτη που λες για vbe σταθερή αλλά εκεί δεν έχουμε φτάσει ακόμα!
Πηγη σταθερου ρευματος σε κυκλωμα πολωσης ????? συγγνωμη αυτο ειναι κατι που δεν εχω δει ποτε σε κανενα κυκλωμα ,,,Προφανως κατι αλλο θες να πεις το οποιο δεν ειναι κατανοητο ετσι οπως το περιγραφεις ... Για την πολωση σε αυτα τα κυκλωματα αρκει ενας "απλος διαιρετης τασεως " ελεγχομενος απο θερμοκρασια σταθερη πηγη ρευματος σε πολωση δεν εχει απολυτως κανενα νοημα σε ενισχυτη ταξης ΑΒ
Αυτα
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη east electronics : 01-10-14 στις 15:04
Το ημιτονο που δειχνει ο παλμογραφος ειναι αποτελεσμα απο ΜΣ 45Vac (62Vdc) 550VA και φορτιο αντισταση (dummy load) 200W 8Ω.
Σε πληρη οδηγηση το 1 καναλι ψαλιδιζει στα 100Vpp ριχνοντας την ταση στα 57Vdc στην εικονα που εχω ειναι γυρω στα 60Vpp
απλα εγω εχω κανει μεγενθυση στην κυματομορφη για μεγαλυτερη αναλυση του φαινομενου.
Αυτο που μ'αρεσει στο κυκλωμα ειναι οτι με μια ταση 12-15ac που δινεις ξεχωρα,
εχεις κατι σαν soft start (χωρις παφ πουφ στα μεγαφωνα στο ξεκινημα-κλεισιμο του)
και προστασια στα TR εξοδου και στα μεγαφωνα (χωρις ρελε) στην περιπτωση βραχυκυκλωματος η υπεροδηγησης.
Δοκιμασα ενα βραχυκυκλωματακι στην εξοδο του την ωρα που επαιζε και οπως γραφει ο κατασκευαστης παυει να παιζει
και μολις τον επανεκινησεις παιζει σαν να μη συνεβει τιποτα!
με 63 βολτ τροφοδοσια αναμενεις γυρω στα 220-250 watt στην εξοδο σε 8Ω φορτιο που σημαινει οτι εισαι οριακα μια χαρα ...