εκτος απο την θερμοκρασια στην διαδικασια του reballing αλλα και στην κατασκευη των ολοκληρωμενων υπαρχει και αλλη μια παραμετρος που παιζει τεραστιο ρολο αλλα δυστυχως δεν το λαμβανουμε υποψιν μας ειναι η υγρασια που εχει απορροφηθει στην διαρκεια ζωης του.
Πιο συγκεκριμενα ενα ολοκληρωμενο με τα χρονια απορροφα υγρασια απο το περιβαλλον (το φαινομενο της οσμωσης) και φυλακιζεται στις εσωτερικες επιστρωσεις.
Οταν παμε να το ξεκολλησουμε , αναπτυσσονται θερμοκρασιες οι οποιες προκαλουν την παγιδευμενη υγρασια σε διαστολη (συμφωνα με την καταστατικη εξισωση των αεριων η θερμοκρασια ειναι αναλογη με τον ογκο ) και αρχιζουν να πιεζουν τα εσωτερικα στρωμματα του ολοκληρωμενου. Οταν τα στρωματα αυτα ξεπερασουν τις αντοχες τους το ολοκληρωμενο σκαζει βιαια ή φουσκωνει και καταστεφεται.
Το φαινομενο αυτο λεγεται popcorn effect , παιρνει το ονομα του απο τα καλαμποκια που οταν τα ανεβασεις την θερμοκρασια του σκανε και γινονται popcorn .
Δυστυχως για το αν ενα ολοκληρωμενο εχει απορροφησει πολυ ή λιγη υγρασια δεν μπορουμε να το ξερουμε.
Αυτο που μπορουμε να κανουμε προληπτικα ειναι να αφησουμε για πολυ ωρα την μητρικη μαζι με το ολοκληρωμενο που θελουμε να επισκευασουμε σε μια σχετικη χαμηλη θερμοκρασια 80-100 βαθμων, και επειτα να το αφησουμε να κρυωσει και μετα να προχωρησουμε στο ξεκολλημα. Σημαντικη προυποθεση ειναι αυτη η διαδικασια να γινει σε περιβαλλον πολυ χαμηλης υγρασιας ή ιδανικα σε ειδικους φουρνους-αφυγραντηρες.
Ακομα και με αυτη τη διαδικασια βεβαια ποτε δεν θα μπορεσουμε να ειμαστε σιγουροι οτι εχει αφυγρανθει πληρως και δεν θα σκασει .
Το θεμα της υγρασιας εχει παρα πολυ μεγαλη βαρυτητα , τοση που οταν αγοραζουμε ενα ολοκληρωμενο , ο κατασκευαστης συμπεριλαμβανει και κατι χαρτακια με χρωματα τα οποια αναλογα με την εκτειθειμενη υγρασια αλλαζουν χρωμα και εαν υπερβει ενα συγκεκριμενο ποσοστο απαγορευεται να χρησιμοποιηθουν και πρεπει να επιστραφουν για να ψηθουν!