Από τις ωμομετρήσεις, προκύπτει ότι:
Το κοινό είναι το μαύρο
Το κόκκινο είναι η βοηθητική περιέλιξη του γρήγορου
Το μπλε είναι η κύρια περιέλιξη του γρήγορου
Τα πράσινο και κίτρινο είναι του αργού (εναλλάξιμα).
Οπότε γίνονται οι παρακάτω συνδεσμολογίες:
Αργή περιστροφή προς μια κατεύθυνση:
Συνδέουμε τον πυκνωτή ανάμεσα στο πράσινο και το κίτρινο. Τροφοδοτούμε με 220V~ ανάμεσα στο κίτρινο και το μαύρο (κατά προτίμηση φάση στο κίτρινο και ουδέτερος στο μαύρο). Το μπλε και το κόκκινο μένουν ασύνδετα.
Αργή περιστροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση:
Συνδέουμε τον πυκνωτή πάλι ανάμεσα στο πράσινο και το κίτρινο. Τροφοδοτούμε με 220V~ ανάμεσα στο πράσινο και το μαύρο (κατά προτίμηση φάση στο πράσινο και ουδέτερος στο μαύρο). Το μπλε και το κόκκινο μένουν πάλι ασύνδετα.
Γρήγορη περιστροφή:
Συνδέουμε τον πυκνωτή ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε. Τροφοδοτούμε με 220V~ ανάμεσα στο μπλε και το μαύρο (κατά προτίμηση φάση στο μπλε και ουδέτερος στο μαύρο). Το κίτρινο και το πράσινο μένουν ασύνδετα.
Έτσι ως έχει το μοτέρ, δεν είναι δυνατή η ανάποδη κίνηση στη γρήγορη ταχύτητα. Για να αλλάξουμε τη φορά περιστροφής στο γρήγορο, υπάρχουν δυο τρόποι:
Μόνιμος μηχανικός τρόπος: Λύνουμε το μοτέρ και το ξαναδένουμε ανάποδα.
Ηλεκτρικός τρόπος: Λύνουμε το μοτέρ και ξεχωρίζουμε τα εμαγιέ σύρματα που καταλήγουν στο μαύρο καλώδιο. Βρίσκουμε ποια από τα 4 αντιστοιχούν στο κόκκινο και το μπλε. Τα άκρα αυτά τα βγάζουμε έξω από το μοτέρ ανεξάρτητα (δηλ. προσθέτουμε ακόμα 1 ή 2 καλώδια). Για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα ένα καλώδιο (έστω λευκό), το οποίο να είναι το δεύτερο άκρο της βοηθ. περιέλιξης. Τώρα η βοηθ. περιέλιξη είναι τελείως ανεξάρτητη, με άκρα τα κόκκινο και λευκό. Τώρα η συνδεσμολογία έχει ως εξής:
Γρήγορη περιστροφή προς μια κατεύθυνση:
Συνδέουμε τον πυκνωτή ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε. Γεφυρώνουμε το λευκό με το μαύρο, και τροφοδοτούμε με 220V~ ανάμεσα στο μπλε και τα μαύρο / λευκό (κατά προτίμηση φάση στο μπλε και ουδέτερος στα μαύρο / λευκό). Το κίτρινο και το πράσινο μένουν ασύνδετα.
Γρήγορη περιστροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση:
Συνδέουμε τον πυκνωτή ανάμεσα στο λευκό και το μπλε. Γεφυρώνουμε το κόκκινο με το μαύρο, και τροφοδοτούμε με 220V~ ανάμεσα στο μπλε και τα μαύρο / κόκκινο (κατά προτίμηση φάση στο μπλε και ουδέτερος στα μαύρο / κόκκινο). Το κίτρινο και το πράσινο μένουν πάλι ασύνδετα.
Το μοτέρ δεν έχει πρόβλημα να ξεκινήσει κατευθείαν στο γρήγορο. Μου έχει τύχει πλυντήριο που ξεκίναγε το στύψιμο ενόσω ο κάδος γύριζε αργά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επιπλέον, με τη χρήση του διακόπτη διακοπής του στυψίματος μπορεί κανείς να ξεκινήσει το στύψιμο κατευθείαν από στάση.
Ο πυκνωτής των 20+20μF προφανώς προοριζόταν για εξομάλυνση σε λαμπάτα μηχανήματα. Δεν είναι κατάλληλος για χρήση με μοτέρ. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικός πυκνωτής λειτουργίας κινητήρων.
Τα μοτέρ αυτού του τύπου είναι διφασικά και κατά συνέπεια δεν υπάρχει συνδεσμολογία Υ ή Δ ούτε καν εσωτερικά.




Απάντηση με παράθεση