Βρε καλέ μου άνθρωπε δεν έχουμε ένα μεγάλης ισχύος κινητήρα αλλά ένα μονοφασικό κινητήρα ενός όχι inverter κλιματιστικού.
(Η αναφορά μου στους μεγάλους κινητήρες είχε να κάνει με αυτό που είπες ότι ένας κινητήρας μπορεί να πάθει ζημιά αν δεν τον αφήσουμε να τραβήξει όσο ρεύμα εκκινήσεως θέλει. Δεν αποτελούσε κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα με το κλιματιστικό.)
Σε αυτά τα κλιματιστικά οι κατασκευαστές θέλουν 3x2,5 παροχή και 20Α ασφάλεια.
(Μια και σου φαίνεται λοιπόν σωστό αυτό, για πες μου πώς συμβιβάζεται η 20Α ασφάλεια με το καλώδιο των 2.5, εφόσον τα καλώδια αυτά πρέπει να συνεργάζονται με ασφάλειες το πολύ 16Α; ¶ρα 2 τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο κατασκευαστής κάνει λάθος και η ασφάλεια μπορεί να είναι κάτω από 20Α, ή ο κατασκευαστής κάνει λάθος και το καλώδιο πρέπει να είναι παραπάνω από 2.5. Και στις δυο περιπτώσεις λοιπόν ο κατασκευαστής κάνει κάποιο λάθος. Να πούμε εδώ πάντως ότι αν στη γραμμή αυτή συνδέεται μόνο το κλιματιστικό και τίποτα άλλο, επιτρέπεται η χρήση λίγο μεγαλύτερων από 16Α ασφαλειών - ακόμα και αν το καλώδιο είναι 2.5 - με την προϋπόθεση ότι μέσα στη συσκευή υπάρχει θερμικό με ονομαστικό ρεύμα της τάξης των 16Α. Σε αυτή την περίπτωση η ασφάλεια προστατεύει το καλώδιο μόνο από βραχυκύκλωμα και όχι από υπερφόρτωση, η οποία όμως δεν μπορεί να προέλθει από άλλες συσκευές αφού μόνο το A/C υπάρχει, και επίσης δεν μπορεί να προέλθει από το ίδιο το A/C εφόσον αυτό περιλαμβάνει θερμικό. Δηλαδή δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. Από την άλλη, μήπως ο κατασκευαστής προτείνει κάποια καμπύλη για την ασφάλεια των 20Α που συνιστά; Στο λινκ που έβαλες δεν είδα τίποτα τέτοιο. Μήπως λοιπόν συνιστά την 20Α απλώς για να μην πέσει ακόμα και αν κάποιος βάλει μια L20Α ή μια Β20Α; Πόσο καλύτερο είναι πράγματι να μπει μια ασφάλεια με την κατάλληλη καμπύλη και μικρό ονομαστικό ρεύμα! )
http://www.buyweb.gr/index.php?targe...oduct_id=38831
Και εσύ του λες να αφήσει το καλώδιο όπως είναι και να αλλάξει με μία "αναίσθητη" ασφάλεια. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.