Καλημέρα.
Έχω ένα Panasonic 24άρι περίπου 14 χρόνια. Μέχρι πριν μία εβδομάδα λειτουργούσε μια χαρά.
Ξαφνικά σταμάτησε να βγάζει κρύο αέρα. Η εξωτερική μονάδα λειτουργεί κανονικά.
Πριν 5 ημέρες φώναξα τον ψυκτικό, και είδε ότι είχε χάσει όλο το φρέον.
Παρατήρησε με ένα μηχάνημα ότι υπάρχει διαρροή στον χαλκοσωλήνα, στο σημείο που
συνδέεται με τον συμπιεστή. Το κόλλησε (διπλή ραφή από ότι μου είπε), το γέμισε με R22. Το δοκιμάσαμε και φάνηκε να λειτουργούσε κανονικά. Παρατήρησα ότι ίσως δεν ήταν τόσο κρύος ο αέρας που έφερνε αλλά θεώρησα ότι ίσως να ήταν η ιδέα μου. Θα το παρατηρούσα στην πορεία. Νομίζω ότι χρησιμοποίησε και αντλία κενού. Ασχολήθηκε περίπου 3 ώρες και κόστος 120€.
Μετά από 4 ημέρες που ξαναχρησιμοποίησα το κλιματιστικό, πάλι δεν έβγαζε καθόλου κρύο. Τον φώναξα και πάλι, άνοιξε την εξωτερική μονάδα, μέτρησε με το μηχάνημα για διαρροές (δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς λειτουργεί αυτό, αλλά δεν μου φάνηκε αξιόπιστο αφού βαραγε μπιπ στο άσχετο). Στην συνέχεια έκανε πάλι κάποιες κολλήσεις στον σωλήνα κοντά στον συμπιεστή (γιατί είδε κάποια λάδια). Μετά έβαλε φρέον R22 και μέτρησε υποθέτω την πίεση και σημείωσε ένα νούμερο (132). Μου είπε να μην ανοίξω το A/C για να έρθει σήμερα να δει αν έχει διαφορά στην πίεση (υποθέτω για διαρροή). Όταν τον ρώτησα αν το γέμισε με φρέον, μου είπε ΟΧΙ , για να μην ξαναχάσουμε όλο τον φρέον αν συνεχίζει να έχει διαρροή.
Ερωτήσεις:
1. Επειδή το μηχάνημα διαρροών που είχε δεν μου φάνηκε αξιόπιστο, υπάρχει άλλος τρόπος για να βρει κάποιος την διαρροή? (πχ σαπουνόνερο όπως κάνουμε στις σαμπρέλες?)
2. Αν τελικά φτιάχτηκε η βλάβη, τώρα θα πρέπει να τον ξαναπληρώσω?
3. Πόσο κοστίζει το φρέον R22 για 24άρι μηχάνημα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.