Νεότερα για το θέμα...
Κατάφερα να ανοίξει η ταμπλέτα χθες πριν κοιμηθώ και την άφησα να φορτίζει...
Ήταν στο 85% όταν την άφησα και σκεφτόμουν μήπως δεν ήταν καλή ιδέα να την αφήσω όλες αυτές τις ώρες, αφού το Σάββατο βράδυ όταν γύρισα σπίτι,
ώρες μετά (13+) που την είχα βάλει για φόρτιση, ζεμάταγε στην κυριολεξία...
Όμως τελικά δεν υπήρξε πρόβλημα. Ο φορτιστής το πρωί δεν έκαιγε όπως φοβόμουν, ήταν απλά ζεστός.
Άρα φόρτισε την ταμπλέτα όσο χρειαζόταν και μετά σταμάτησε να δίνει πολύ ρεύμα.
Το κακό είναι βέβαια ότι πάλι όταν τον έβγαλα συνέχισε να έχει την ένδειξη ότι φορτίζει στο εικονίδιο της μπαταρίας της πάνω μπάρας, (αστραπή).
Ακόμα έτσι είναι μετά από αρκετή ώρα λειτουργίας.
Επίσης για πολύ ώρα άλλαξε τίποτα στο γράφημα με τα δεδομένα χρήσης της μπαταρίας!!! (στις ρυθμίσεις/πληροφορίες του λειτουργικού)
Έβλεπα συνεχώς την ίδια πληροφορία, ότι είναι 100% Full και ως δεδομένα χρήσης 0 seconds on battery.
Δηλαδή μια κατάσταση σαν να είχα την ταμπλέτα στον φορτιστή και αυτή να έχει φορτιστεί πλήρως.
Ενώ στην πραγματικότητα όπως είπα, έχω βγάλει τον φορτιστή εδώ και ώρες και έχω κάνει αρκετή χρήση με την μπαταρία.
Κάποια στιγμή είδα την μπαταρία να έχει πέσει στο 88% αλλά τα δεδομένα χρήσης να είναι ακόμα στα 0 δευτερόλεπτα!
Φυσικά η αστραπή στη μπαταρία παραμένει...
Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα κουλά δεν συνέβαιναν ούτε κατά διάνοια την πρώτη μέρα που το παρέλαβα.
Όλα λειτουργούσαν κανονικά. Άνοιγμα/κλείσιμο της συσκευής (Power On/Power OFF) χωρίς πρόβλημα.
Σωστή ένδειξη μπαταρίας και των δεδομένων χρήσης της και φυσικά δεν υπήρχε το σήμα της αστραπής
στο εικονίδιο της μπαταρίας στην πάνω μπάρα.
Μου είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβω πως έγινε όλο αυτό!
Ψάχνοντας βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Μακάρι να το είχα διαβάσει από πριν.
Είναι μετάφραση από ξένο αλλά δεν έχει σημασία. Παραθέτει και τις πηγές του.
http://techblog.gr/mobile/4-myths-ab...teries-425222/
Στο μύθο Νο 4 λέει:
Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.).
Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge)
και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Γενικά λοιπόν δεν αφήνουμε την συσκευή να «κλείσει» από μπαταρία πριν την φορτίσουμε, διότι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποστηρίζει ο μύθος. Οι μερικές φορτίσεις είναι προτιμότερες για μια μπαταρία Ι.Λ. και βοηθούν στο να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς φόρτισης και αποδοτικότητας.
Αν και το παραπάνω (ως αποτέλεσμα) εξηγεί μια χαρά τι συμβαίνει στην δική μου περίπτωση,
(τουλάχιστον ως προς το θέμα της πολύ αργής φόρτισης),
είναι υπερβολικό νομίζω να συμβαίνει αυτό με μια μόνο φορά πλήρους αποφόρτισης!!! :X Στο άρθρο,
(και η λογική αυτό λέει), μιλάει για συχνές πλήρεις εκφορτίσεις...
Επίσης, εδώ (μια απ' τις πηγές του άρθρου)
http://www.shop-e.gr/pals/index.php?...106&Itemid=114
γράφει:
Οι κατασκευαστές προτείνουν να κάνουμε βυθίσεις εκφόρτισης που και που
Ναι, το προτείνουν γιατί είναι σωστό. Η χημεία ιόντων λιθίου και πολυμερούς λιθίου, δεν έχει φαινόμενο μνήμης, έχει όμως… το κύκλωμα που τις ελέγχει! Το κύκλωμα που αναφέραμε παραπάνω, διαθέτει μια «βάση δεδομένων» οπου συλλέγει στατιστικά και μετρήσεις συνεχώς. Παρακολουθεί δηλαδή την απόδοση της μπαταρίας και υπολογίζει με μαθηματικούς τύπους το «πόση χωρητικότητα» έχουν τα κελιά που ελέγχει. Εαν λοιπόν χρησιμοποιούμε πάντα τη μπαταρία όπως πρέπει, δηλαδή με μικρές φορτίσεις, μη επιτρέποντας της να αδειάσει τελείως, το κύκλωμα αρχίζει να βγάζει σφάλματα στις στατιστικές του και να θεωρεί πως οι μπαταρίες διατηρούν μικρότερη ενέργεια απο όση πραγματικά μπορούν να χωρέσουν.
Εκεί ερχόμαστε εμείς για να βελτιώσουμε αυτές τις στατιστικές. Που και που, δηλαδή περίπου κάθε 30 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης, πρέπει να αφήσουμε την μπαταρία να βυθιστεί στο 3% της χωρητικότητας της. Με αυτό τον τρόπο, το κύκλωμα καταγράφει στα δεδομένα του τις πραγματικές τιμές χωρητικότητας και έτσι η μπαταρία μας θα έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Εγώ λοιπόν το έκανα αυτό μία μόνο φορά, στην πρώτη φόρτιση.
Καμιά ιδέα για το πως θα μπορούσα να... "ξυπνήσω" την μπαταρία να φορτίζει σωστά;
Ίσως αυτό λύσει και το πρόβλημα που έχω και δεν ανοίγει όταν είναι κλειστό. Μόνο με θαύμα, (που λέει ο λόγος)...

Απάντηση με παράθεση