Μην τα μπερδεύεις, άλλο το ένα και άλλο το άλλο!
Το τροφοδοτικό του ενισχυτή κατά το άναμμα τραβάει στιγμιαία μεγάλο ρεύμα, αλλά πρόκειται για μεταβατικό φαινόμενο. Η ασφάλεια πιθανότατα πέφτει λόγω της αιχμής του ρεύματος, επειδή έχει πολύ "γρήγορη" χαρακτηριστική. Η λύση είναι αργότερη ασφάλεια, που να μην αντιδρά τόσο γρήγορα.
Η περίπτωση των θερμαντικών σωμάτων μάλλον έχει να κάνει όχι με τη χαρακτηριστική, αλλά με το ονομαστικό ρεύμα της ασφάλειας, δεδομένου ότι εκεί έχεις καθαρά ωμικές αντιστάσεις, με αμελητέα μεταβατικά φαινόμενα, αλλά που το ρεύμα μόνιμης κατάστασης υπερβαίνει αρκετά το ονομαστικό της ασφάλειας. Εκεί η λύση δεν είναι τόσο εύκολη, δεδομένου ότι η ενίσχυση της ασφάλειας (περισσότερα ampere) θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί και από αύξηση της διατομής των καλωδίων από τον πίνακα στις πρίζες, διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φωτιάς.
FILMAN (11-11-13)
Καλησπερα και παλι!
Για να κλεινουμε ενα-ενα τα ζητηματα που προεκυψαν με τον ενισχυτη να εξηγησω καλυτερα αυτο που συμβαινει με τις ασφαλειες του σπιτιου (το οποιο αλλωστε ειναι το πλεον ασχετο ζητημα με τον ηχο)
στο thread εγραψα το παρακατω:
>>βαζοντας το στην πριζα οι αδειοι πυκνωτες φορτιζονται αρκετα βιαια και σε ακραιες καταστασεις ριχνουν μεχρι και την ασφαλεια του σπιτιου , και επισης στελνουν και ενα ενοχλητικο και επικυνδυνο \παφ\ στα ηχεια.<<
Οταν εννοω ακραιες εννοω οταν παραλληλα εχω και αλλα φορτια στο δωματιο , πχ αναμενο pc, φωτιστικο , ενα μικρο θερμαντικο σωμα , και ταυτοχρονα βαλω στην πριζα τον ενισχυτη, τοτε ορισμενες φορες πεφτει η ασφαλεια. Θα ακολουθησω τις συμβουλες σας και θα αλλαξω την ασφαλεια με μια με τα ιδια ampere εννοειται και πιθανον να λυθει το θεμα.
Σε καμμια περιπτωση δεν υπονοησα οτι κατα διαρκεια της λειτουργιας του συμβαινει κατι τετοιο!.
>>Για την ισχυ των 60w RMS δυστυχως δεν εχω παλμογραφο ή καποιο αλλο ειδικο οργανο ωστε να την επιβεβαιωσω , αλλα την ανεφερα με δεδομενο το οτι με 35v τροφοδοσια βασει datasheet μας δινει 70wRMS σε αρκετα χαμηλη παραμορφωση.
Οπως και να εχει το θεμα με τα watt θεωρω οτι ακομα και εμεις οι ερασιτεχνες το εχουμε απομυθοποιησει, μιας και τεραστια σημασια για την αποδιδομενη ενταση ηχου παιζουν κυριως οι ευαισθησιες των μεγαφωνων.
Μη ξεχναμε οτι υπαρχουν και τραγικοτατα φαινομενα εντυπωσιασμου σε διαφορα mini hifi τρανταχτων ονοματων του χωρου που κολλανε στα προιοντα τους ταμπελακια 1000W (και απο κατω με μικρα γραμματακια PMPO THD=10%)![]()
Η προσεγγιση και των δυο ειναι λαθος γιατι βασιζεται στο datasheet το οποιο παρουσιαζει εναν υπολογισμο κατω απο πολυ ιδεατες συνθηκες ...Ωμικο φορτιο , 1ΚΗΖ σημα κλπ . Προφανως για να μπορει να πουλησει
Αρχικα το φορτιο μας δεν ειναι καθολου ωμικο , ειναι αρκετα επαγωγικο , το σημα μας δεν ειναι 1 ΚΗΖ αλλα μια αναμιξη διαφορων συχνοτητων που συχνα αποκαλουμε μουσικη και φυσικα καμμια κατασκευη η τροφοδοτικο δεν ειναι τελειο .
Ολα τα παραπανω ισχυουν πολυ πριν επεμβει ο εωτερικος περιορισμος ασφαλειας .
Αρα αυτο που προσπαθουμε να σου πουμε ειναι οτι datasheet σημαινει ισχυ κορυφης κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα ...Μεταξυ τεχνικων και ρεαλιστων αυτο φυσικα και δεν ισχυει και ουσιωδες νοημα εχουν:
ποση ισχυ ?
επι ποση ωρα ?
σε ποσο θερμοκρασια ?
με πραγματικη πηγη και πραγματικο φορτιο ( λυσαξατε να γραφετε RMS)
Σε πραγματικες συνθηκες θα ελεγα οτι η πραγματικοτητα ειναι ενα πραμα τυπου 20% κατω απο οτι λεει το datasheet και ειναι αυτο που λεμε ασφαλης περιοχη λειτουργιας . ( αν και εχω την εντυπωση οτι και παλι γενεοδωρος ειμαι ...)
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Σακη επομενως με ποιον τροπο θα μπορουσαμε να δωσουμε μια τιμη για την ισχυ καποιου ενισχυτη?
Θα πρεπει να υπαρχει μια τυποποιηση σε αυτο το θεμα . (υπαρχει? δεν ξερω)
Εγω μεχρι προτινως στους ενισχυτες ηξερα RMS , MPO , P-PMPO , και φυσικα οι τιμες αυτες υπο καποια αρμονικη παραμορφωση.
Αν δηλαδη ο ταδε YAMAHA αναφερει λογου χαρη 2x50w RMS με 0.5%thd, δεν εχει μετρηθει με τον ιδιο τροπο που οι κατασκευαστες μετρησαν το TDA7294?
Γενικα σαν περισσοτερο εμπειρος στο θεμα θα προτεινες να μην ασχολουμαστε ΚΑΘΟΛΟΥ με το θεμα της ισχυος , καθως καταληγει σε λανθασμενα συμπερασματα?
Σωστά είναι όλα αυτά τα περί ισχύος, απλά χρειαζόμαστε κάποιο μέτρο για να έχουμε μία αίσθηση του μεγέθους, και να συγκρίνουμε μηχανήματα μεταξύ τους. Προσωπικά θεωρώ πιο τίμιο μέτρο από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα το RMS. Δεν είναι όμως ευαγγέλιο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο σοβαρός και ψαγμένος ακροατής ξεκινάει από την επιλογή των ηχείων, και μετά επιλέγει τον ενισχυτή που θα τα οδηγήσει με την ποιότητα που απαιτεί, και με επάρκεια όσον αφορά την ισχύ του, της οποίας το νούμερο τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Η σύκριση με νούμερα είναι για τους υπόλοιπους (που όμως είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, οπότε καλά κάνουν και υπάρχουν και τα νούμερα).
Υπαρχει πολυ θεωρια πισω απο αυτο .... ενας απλος μπουσσουλας ειναι οτι σε ωμικο φορτιο με 1ΚΗΖ χωρις καμμια παραμορφωση ( απο κλιπαρισμα ) στην εξοδο εχουμε το 100% της ισχυος που μπορει να βγαλει ενα μηχανημα .Το θεμα ειναι οτι οι ενισχυτες ευκολα μπορουν να πανε και 130% οποτε το νουμερο μεγαλωνει αλλα δεν ειναι πρακτικα εκμεταλευσιμο ...
Για οσους θελουν μια ματια σε βαθος .
Στην μετρηση στον παγκο με ωμικο φορτιο τα παντα εχουν να κανουν με το εαν εχει ο ενισχυτης VI limiter Αυτο σημαινει οτι ενας ενισχυτης με 70-80 τροφοδοσια και μολις δυο τρανσιστορ εξοδου μπορει ανετα να παραγει μια ισχυ 250 βαττ μετρημενη και καθαρη απο κλιπ αλλα μονο στον παγκο και μονο σε ωμικο φορτιο .
Στην πραξη μολις μπει αληθινο φορτιο και αληθινη πηγη το vi limiter θα αρχισει να κουρευει κορυφες και το τελικο αποτελεσμα θα ειναι τουλαχιστον 30-35% κατω απο την μετρηση στον παγκο και σαν ηχητικο αποτελεσμα θα ειναι ενας ηχος αρκετα κομπρεσαρισμενος .ακομα χειροτερα ενα το φορτιο πεσει σε 4Ω ( ονομαστικο )
Οι τροποι αυτοι εχουν εφαρμοστει για να μετρανε κατα καποιον τροπο οι φτηνοι ενισχυτες στον παγκο ασχετα με το τι επιδοσεις θα εχουν εξω στην πραγματικη εφαρμογη .
@nyannaco
Ενω η παρατηρηση σου ειναι σωστη σε οτι αφορα την επιλογη και τι ευαισθησιες ηχειων κλπ κλπ ειναι κατα καποιον τροπο δεσμευτικη δεν μπορεις να επιλεξεις να δουλεψεις με εναν ενισχυτη ο οποιος ειναι ΠΧ 11 βαττ και ενα ηχειο το οποιο ειναι 103db Στον καθημερινο χρηστη η κατασταση αυτη μπορει να αλλαξει και φυσικα οι μεθοδοι εκτιμησης πρεπει να εδρεωθουν για τους χρηστες να υπαρξει η γνωση ωστε να ξερουν που πανε τα μηχανηματα του και απο εκει και μετα να εχουν τις επιλογες τους ανοιχτες .
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
windmill82 (08-11-13)
Ας ανεβάσω λοιπόν κι εγώ το "καμάρι" μου, τελικός ενισχτής (2Χ70W RMS, αν θυμάμαι καλά) δημοσιευμένος στο Elektor το 1984, με την ονομασία Mini Crescendo. Εγώ τον έφτιαξα το 1988.
PA_Front.jpgPA_Back.jpgPA_Top.jpgPA_Out.jpgPA_PS.jpg
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nyannaco : 10-11-13 στις 13:32
να μιλησω για τον Mini Crescendo. κρινοντας τον σαν κατασκευη του 1988 εχω να πω οτι μου αρεσει παρα πολυ. πολυ δυσκολα εκεινη την εποχη θα μπορουσε καποιος να κανει καποιες βελτιωσεις. το μονο που μπορω να σκεφτω για το 1998 ως βελτιωση θα ηταν καλυτερη (πιο μαζεμενη) καλωδίωση και ξεχωριστο τροφοδοτικο για το καθε καναλι. αλλα και παλι οπως ειναι βαζει κατω αρκετους ετοιμους και ιδιοκατασκευασμενους ενισχυτες. εχω να πω οτι για την εποχη του οτι ειναι πρωτοποριακο. μπραβο στον φιλο νικο.
κρινοντας τον σαν κατασκευη του 2013 λιγα πραγματα και παλι θα βελτιωνα. ξεχωριστο τροφοδοτικο για καθε καναλι, μαζεμα των καλωδιώσεων, μεγαλυτερη ψυκτρα, αλλαγη των ακροδεκτων συνδεσης ηχειων με μπορνες, αλλαγη των ακροδεκτων rca με κατι ποιοτικοτερο, προσθηκη κυκλωματος καθυστερησης των ηχειων και προστασιας απο συνεχεις τασεις, πλακετα για το τροφοδοτικο, και κυκλωμα καθυστερησης των 220v. μπορει να φαινονται πολλα αλλα δεν ειναι. ο ενισχυτης αυτος ακομη και ετσι οπως ειναι στεκεται επαξια και διπλα σε σημερινους ετοιμους ενισχυτες. φυσικα και βαζει κατω ολα τα σημερινα compact πολυκαναλα συστηματα που φιγουραρουν στα περισσοτερα σαλονια. μιλαω για τα συστηματα με υψος 1U που βλεπω οτι εχουν πολλοι και το παιζουν οτι ακουνε σοβαρη μουσικη απο αυτα. ε αυτα τα συστηματα σιγουρα τα βαζει κατω ο εν λογω ενισχυτης.
επισης θελω να σημειωσω και κατι αλλο. εντυπωση μου κανει η καθαριοτητα του ενισχυτη αυτου παρα τα 25 ετη που εχει στην πλατη του. το παραμικρο ισχνος σκονης δεν υπαρχει.
εξαιρετικη κατασκευη που παιρνει επιπλεον ποντους αν σκευτει καποιος το ετος κατασκευης του!!
Κατ'αρχήν, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Οσον αφορά τις παρατηρήσεις σου, τα περισσότερα (τροφοδοτικό, ψύκτρα, μπόρνες, RCA) θα μπορούσαν να έχουν γίνεικαι τότε, δεν ήταν θέμα τεχνογνωσίας αλλά φοιτητικών οικονομικών (όταν είχα χρόνο δεν είχα χρήματα, αργότερα που είχα χρήματα δεν είχα χρόνο, τώρα πια ζορίζουν και τα δύο). Ειδικά για το τροφοδοτικό, το Elektor τότε πρότεινε, όχι βέβαια ξεχωριστά τροφοδοτικά, αν θυμάμαι καλά, αλλά μετασχηματιστή toroidal, που όμως ήταν πανάκριβος.
Κύκλωμα καθυστέρησης των ηχείων και προστασίας απο συνεχείς τάσεις υπάρχει, αν προσέξεις καλύτερα την τέταρτη (ομολογουμένως μετριότατης ποιότητας) φωτογραφία θα δεις ότι υπάρχει μιά δεύτερη, μικρότερη πλακέτα και ένα ρελέ πάνω από το δεξί κανάλι.
Οσο για την απουσία σκόνης, έχει καθαριστεί αρκετές φορές σε αυτά τα 25 χρόνια, και τα τελευταία 13 δεν πολυχρησιμοποιείται, καθώς δεν ταίριαζε αισθητικά στο σαλόνι (ο νοών νοείτω).
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nyannaco : 10-11-13 στις 17:30