Service Tensai 2820
Αγαπαμε Tensai ειναι κατι σαν τα ΝΙΚΚΟ . εχουμε μια ιδιαιτερη σχεση μαζι τους . Ανοικουν στην κατηγορια μηχανηματων outsider και συχνα αποτελουν μεγαλη εκπληξη σε ανθρωπους που δεν εχουν ξανακουσει ποτε .
Αρχικα η σχεδιαση ειναι ενα εξαιρετικα απλο πραγμα ενας γενικος προενισχυτης πικαπ χτισμενος γυρω απο εναν απλο τελεστικο επιπεδου 4558 , ενας προενισχυτης με λιγο gain χτισμενος επισης σε εναν αντιστοιχο 4558 και στην εξοδο ενα STK 465 .
Τι πιο απλο και τι πιο κοινο μια και το ιδιο σχεδιο με αρκετες μικρες παραλαγες εχει εκτελεστει απο δεκαδες αλλους σοβαρους κατασκευαστες στα μικρα μηχανηματα φτηνης παραγωγης .
Κανω εδω μια μικρη παρενθεση να αναφερω μια εμπειρια που ειχα με ενα Nakamichi ZXL 1000 οπου κατα την διαρκεια των δοκιμων και για να μην ενοχλω τους υπολοιπους εργαζομενους στο μαγαζι εκανα ρυθμισεις και ακουγα μουσικη με ακουστικα και βρηκα των ηχο των ακουστικων του Nακ απιστευτα καλο για την εφαρμογη . Γρηγορη σκεψη περασε απο το μυαλο μου ειπε οτι προφανως η Νακ θα εχει μεσα κανεναν σουπερ ντουπερ σχεδιασμενο ενισχυτη ακουστικων και δεν κρυβω οτι στο μυαλο μου ηρθε η σκεψη αντιγραφης και διαθεσης στο εμποριο μια και παιζει πραγματικα τοσο καλα . Προς εκπληξη μου διαπιστωσα οτι στο σχηματικο ο ενισχυτης ειναι ενας απλος τελεστικος με το …4558 …εμεινα … με μια δευτερη ματια καταλαβα οτι ειναι συνδεμενο και δομημενο σωστα ο υπολογισμος του gain σε συνδυσμο με την ισχυ και το φορτιο ειναι σωστο το compensation επισης σε σχεση με το φορτιο ειναι σωστο και γενικα τα περιφεριακα του τελεστικου εχουν επιλεχτει πολυ προσεκτικα .
Αυτο αλλα και αλλες αντιστοιχες εμπειριες με πολλα αλλα μηχανηματα δειχνουν οτι οι Ιαπωνες μερεμετιζαν τα μηχανηματα και αναζητουσαν λεπτομεριες μεσα σε αυτα που θα τους εδιναν αυτο που επρεπε χωρις καν να ανεβασουν το κοστος .
Παραμενει αξιοπεριεργο οτι βλεπεις πολυ συχνα σε Ιαπωνικα μηχανηματα 3-4 μαρκες αλλα και 3-4 τυπους διαφορετικων ηλεκτρολυτικων πυκνωτων Οσο και να το εψαξα η καταληξη ητανιδια :οτι το εχουν δοκιμασει και υπαρχει λογος στο γιατι εχουν επιλεξει τον συγκεκριμενο πυκνωτη για την συγκεκριμενη θεση . Ειναι αποτελεσμα δουλειας και δεν ειναι καθολου τυχαιο και επιλογες αυτες βοηθανε στο να παιζει καλυτερο το μηχανημα .
Στην μικρη αυτην σειρα της Tensai και κατα την αποψη μου στα περισσοτερα απο αυτα εχουν γινει τετοιου ειδους ψαξιματα και δουλειες με αποτελεσμα συγκριτικα με ενα ΑΚΑΙ της ιδιας εποχης της ιδιας τιμης και σχεδον του ιδιο κυκλωματος ( αν μη τι αλλο ακομα και με το ιδιο ολοκληρωμενο στην εξοδο ) τελικα το Tensai να παιζει παντα καλυτερα .
Πολυ σκονη , αρκετες ψυχρες κολλησεις , παρα πολλοι πυκνωτες με θεματακια σε ενα μηχανημα οπου σαφως εχει δομηθει να ειναι εξαιρετικα compact αλλα συναμα η δομηση αυτη να μην επιρεαζει τις ηχητικες επιδοσεις του μηχανηματος .
Πολλοι θα πουν οτι μιλαμε για σαφως ξεπερασμενες τεχνολογιες αλλα παρολα αυτα το μηχανακι αυτο για την κατηγορια του παιζει εκπληκτικα καλα, συν οτι η δομηση και τοπολογια του ανετα θα μπορουσε να αποτελει οδηγο και σχολειο για κατασκευες μεχρι και σημερα .
Σακης Πετροπουλος
![]()
![]()
![]()