Πρόκειται για Mitsubishi MSH-17LV 17.000 BTU made in Japan το οποίο αγοράστηκε το 1995 και λειτουργεί τέλεια πέραν της χαλασμένης φτερωτής.
Την διάγνωση περί της χαλασμένης φτερωτής της εσωτερικής μονάδας την έκανε ο συντηρητής πριν τρία χρόνια όταν άρχισε να γίνεται αισθητή η μείωση της παροχής αέρα που έβγαζε η μονάδα αλλά και ο αυξημένος θόρυβος που έκανε λόγω της μη ζυγοσταθμισμένης πλέον (σπασμένα πτερύγια) φτερωτής . Λόγω οικονομικής κρίσεως το ανέβαλα διαρκώς ώσπου πλέον ο αέρας που βγάζει είναι πολύ λίγος και πιστεύω πως άδικα δουλεύει η εξωτερική μονάδα χωρίς να παράγει αποτέλεσμα η εσωτερική. Σε ερώτημα προς τον συντηρητή μου απάντησε οτι μπορεί να αλλαχθεί η εσωτερική φτερωτή (που είναι κυλινδρική) με κόστος τα 150 ευρώ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν συμφέρει να κάνω την επισκευή ή να αλλάξω το μηχάνημα με ένα καινούργιο τεχνολογίας inverter το οποίο θεωρητικά τουλάχιστον θα πρέπει να είναι λιγώτερο ενεργοβόρο από ένα μηχάνημα εικοσαετίας έστω και mitsubishi. Με δεδομένο το κόστος της επισκευής αλλά και ένα κόστος περί τα 800 ευρώ για ένα νέο μηχάνημα inverter πόσο γρήγορα θα κάνω την απόσβεση με την θεωρητική μείωση της κατανάλωσης που θα έχω;
θα ήθελα παρακαλώ να έχω την άποψη την δική σας ως πιο ειδικών σε αυτά τα ζητήματα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας