χαιρετω την παρεα, με ενα προβληματακι.
Εχω ενα ψυγειοκαταψυκτη Siltal 2 μετρα ψηλο με κατω καταψυξη ( στην πραγματικοτητα του πατερα μου ειναι) περιπου 5 με 8 ετων (κανεις δεν θυμαται ακριβως), απλο, χωρις no Frost, με απλο θερμοστατη. Δηλαδη τιποτα ηλεκτρονικο επανω του. η μονη του καλωδιωση ειναι για το φωτακι και το μεσα ανεμιστηρακι που λειτουργει μονιμα και με ανοιχτη την πορτα.
Σταδιακα αρχισε να πιανει παγο στην συντηρηση οπου το κοιταξα και βρηκα βουλωμενη την αποχετευση και νερα κατω , οπου ο πατερας μου λεει οτι παντα ετσι εκανε. Τελος παντων την ξεβουλωσα και λεω απο αυτο θα πιανει παγο αφου εχει αυξημενη υγρασια στο χωρο λογω των νερων.
Ξαναεπιασε παγο ομως σε λιγο καιρο. τοτε λεω μηπως εχει κανενα θεμα απο πισω και το τραβηξα απο το ντουλαπι και το καθαρισα εξωτερικα το condeser απο τις αραχνες και τις σκονες.
Τιποτα παλι τα ιδια. παλι παγο. Τοτε λεω μιας και η καταψυξη ηταν φουλ στον παγο( που παντα ετσι το ειχανε , μεχρι να μην μπορει να κλεισει η πορτα, και μετα το κανανε αποψυξη) να το βγαλω απο την μπριζα να λιωσουνε ολα.
το αφησα εκτος λειτουργιας 2 μερες και αφου ειχαν λιωσει τα παντα το ξαναεβαλα σε λειτουργια.
Τωρα ξεκινησε να λειτουργει αλλα δεν μπορουσε να κανει καλη ψυξη. στην καταψυξη κατι εκανε αλλα στην συντηρηση ειχε 15 βαθμους, και το μοτερ δουλευε συνεχεια χωρις σταματημο για δυο μερες που το αφησα.βεβαια ειχε αναψει απο το ζορι και το εκλεισα.
Ετσι λεω θα εχασε φρεον και μιας και ασχολουμε λιγο με κλιματιστικα, και εχω καποια βασικα εργαλεια, λεω να το ελενξω.
Παραγγελνω R600a , κολαω βαλβιδακια( ειχε και στο φιλτρο μια αναμονη 1/4 οποτε εβαλα και εκει) κανω κενο, περιμενω και δεν βλεπω διαρροη,(αρα απο που τα εχασε, λεω), τελος παντων, βαζω 45 γραμαρια που λεει το ταμπελακι μεσα, και περιμενω. κατευθειαν βλεπω στους σωληνες της καταψυξης να πιανει παγο. καλα παει λεω και σε κανα τριωρο ξεκινησε και στην συντηρηση να πεφτει η θερμοκρασια. Το αφησα και γω να λειτουργει και πηγα την επομενη το πρωι.
Παλι τα ιδια, η καταψυξη ειχε καλο κρυο και η συντηρηση 15 βαθμους. και το μοτερ να δουλευει συνεχεια, και να καιει αφου δουλευε ολη νυχτα.
δεν μπορει λεω θα εχει διαρροη, και το ξαναδοκιμαζω βαζοντας του πιεση 180 psi αερα στο κυκλωμα,με την βοηθεια ενος αλλου μοτερ που εχω. Το αφησα μια ολοκληρη μερα και δεν επεσε καθολου, οποτε παει το ενδεχομενο της διαρροης.
Ξαναβαζω τοτε ξανα 45 γραμμαρια r600a και περιμενω. Παω μετα απο κανα 8ωρο και βλεπω την καταψυξη κανονικα κρυα και την συντηρηση στους 8 βαθμους και σταματημενο το μοτερ και κρυο. Ωπα λεω αρα εφτασε στην θερμοκρασια του και σταματησε , μιας και ο διακοπτης ηταν στην θεση 2 απο τις 7 που εχει. Τζαμι λεω και το βαζω στο 7 να λειτουργησει τερμα. Το μοτερ ξεκινησε κανονικα , ωπου παρατηρησα οτι κανει και σωστη λειτουργια απο πισω, δηλαδη, στην εξοδο του μοτερ το σωληνακι καιει, μπαινει στο condeser και βγαινει κρυο και στην επιστροφη-εισοδο του μοτερ το σωληνακι ειναι ελαφρως κρυο.
Για κανα διωρο που το εβλεπα, που και που, πηγαινε καλα με την θερμοκρασια να πεφτει σταδιακα. το αφησα και γω ολο το βραδυ και πηγα το πρωι να το δω.
Τιποτα, η συντηρηση ειχε 18 βαθμοι και η καταψυξη παγωμενη κανονικα. Το μοτερ εκαιγε και το εβγαλα απο την μπριζα απογοητευμενος.
την επομενη το ξαναεβαλα στην μπριζα, μπας και, και μετα απο κανα 3ωρο παρατηρω οτι η καταψυξη εχει λιγο ψυξη αλλα η συντηρηση τιποτα. Εν το μεταξυ αυτο που μου εκανε παρατηρηση ειναι οτι απο πισω το σωληνακι εξοδου δεν ειναι ζεστο, οπως και η αναρροφηση δεν ειναι ελαφρως κρυα, ενω το μοτερ ζεματουσε.
τι να φταιει ρε παιδια;
Να τα εχει παιξει το μοτερ( στην ουσια οι βαλβιδες του μεσα) και οποτε ταιριαζει να λειτουργει μεχρι να ζεσταθει και παραδινεται;
Να εχει βουλωμενο κανα φιλτρο: τριχωειδης;
Γινεται να του βαλω συμπιεστη απο R134 που εχω; και να του βαλω freon R134 μεσα; αλλα ποσο; πρεπει να ξεπλυνω το κυκλωμα πρωτα; με τι; το φιλτρο θελει αλλαγη;
Αυτα τα λιγα και ευχαριστω πολλη σε οποιον ειχε την υπομονη να το διαβασει ολο