Τι να ψάξω; Πες μου. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βραχυκυκλώνει το βαρίστορ. Μέσω ποιων πινς θα το αντιληφθεί αυτό ο μC; Αντίστοιχα δώσε μου μια εξήγηση και στην περίπτωση που ανοίξει το βαρίστορ.
Printable View
ας γίνει κι αυτό....:001_tt2: ...
Έχεις δίκιο. Άλλη μια παράλειψη δικιά μου. Να προσθέσω και το βραχυκύκλωμα. Πολύ ωραίο αυτό που είπες με τις μνήμες του ραδιοφώνου. Δεν το ήξερα. Χαίρομαι που συμφωνείς εμμέσως ότι τελικά κάνουν διαρροή ή βραχυκυκλώνουν οι πυκνωτές απόζευξηςΠαράθεση:
Άλλο διαρροή, άλλο βραχυκύκλωση. Το πρώτο δεν μπορεί να καταστρέψει το τροφοδοτικό (μπορεί όμως να χάνονται οι μνήμες από το ραδιόφωνό σου), το δεύτερο μπορεί.
Εεε, τώρα δεν θα κάνω και τον δάσκαλο…Αρκετά έχω γράψει εδώ.Εσύ είσαι αρκετά έξυπνος και έμπειρος και μπορείς να τα ψάξεις αυτά. Να με συγχωρέσεις φίλε μου γιατί παω να ρίξω μια βουτιά. Καλό απόγευμαΠαράθεση:
Τι να ψάξω; Πες μου. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βραχυκυκλώνει το βαρίστορ. Μέσω ποιων πινς θα το αντιληφθεί αυτό ο μC; Αντίστοιχα δώσε μου μια εξήγηση και στην περίπτωση που ανοίξει το βαρίστορ.
Παλια με διορθωσες εσυ,τωρα,ειναι η σειρα μου να σε διορθωσω (με αγαπη στο λεω) :Σε παλμοτροφοδοτικο μπορει να καταστρεψει,εδω εχεις εσυ λαθος . Και μη πεις οτι γενικα στα τροφοδοτικα δεν ισχυει,και οτι δεν αναφεροσουν στο συγκεκριμενο ,γιατι ειδες το σχεδιο και ξερεις για τι μιλαμε.
Εστω και μικρη διαρροη να εχει ενας ,αν ειναι σε σημαντικο σημειο ,μπορει να σβησει η ταλαντωση.
Καλησπερα φιλε κωστα (kxrist).
Τα παλμοτροφοδοτικα ειναι μυστηρια μηχανηματα,οταν δεν ταλαντωνουν βλεπουν σχεδον σαν βραχυκυκλωμα το συρμα του μετ/στη,που ειναι λιγες σπειρες ,ετσι τιναζουν το τρανζιστορ φορτιου ή καινε την ασφαλεια. Μπορουν να σε ταλαιπωρησουν ωρες μεχρι να βρεις τη βλαβη. Θελει να εισαι καλος μαστορας για να το καταφερεις.
Σημαντικο εξαρτημα ,αν και δεν ειναι τμημα του ταλαντωτη, ειναι ο πυκνωτης που κραταει τις "ισορροπειες" στα τυλιγματα. Εδω ειναι ο "c 104".
Η ταπεινη μου γνωμη ειναι παρακαμψετο και φτιαξε ενα μικρο κλασσικο τροφοδοτικο με μετ/στη 12ν,γεφυρα και 1000μf/25ν πυκνωτη.
ψαξε στο "φορουμ" κατι θα βρεις.
Ξηλωσε το L102 και συνδεσε την εξοδο(+) και (-) του νεου τροφοδοτικου,στο συν (+) και (-) του ηλεκτρολυτικου πυκνωτη c108 (470μF).
Και παρατα το παλμοτροφοδοτικο γιατι θα σου κουρελιασει τα νευρα.
φιλικα ,Γιωργος (αθικτον).
τον φίλιππο γιατί τον βαράνε όλοι ανελέητα ? :P ;P ;P
Ειναι αθωος θες να πεις; Και εκεινος με εχει διορθωσει και μαλιστα με τροπο που με στεναχωρησε.
Με συγχωρεις φιλε κωνσταντινε αλλα , ανθρωπος ειμαι και'γω και ποναω..
Και με την ευκαιριια ,θελω να σε ευχαριστησω που συμμετειχες στη συμβουλη για εκτυπωτη που ζητουσα πριν λιγο καιρο.
ΓΙώργο πότε σε βοήθησα ?
μιας και είμαι και ξεχασιάρης και γενικά δεν έχω και πολλές γνώσεις ώστε να βοηθάω αβέρτα !
όσο για αυτό περί φίλλιπου , ήταν προφανές το ύφος μου και σίγουρα δεν ήταν σοβαρό αλλα έιχα όρεξη για πείραγμα !
αλλα ακι τον φίλλιπο μην τον παρεξηγείς ακόμα και όταν μαλώνει κάποιον είναι επειδή έχει ενα δικό τοθ τρόπο ! δεν το κάνει απο κακό !
γιώργο ευχαριστώ για την συμβουλή αλλά δεν κατάλαβα τίποτα. πρέπει να διαβάσω για να κάνω την παράκαμψη που λες.. θα το ψάξω σε επόμενο βήμα. άσε μηπως βρούμε καμια άκρη τώρα.
τα αποτελέσματα της δοκιμής
α) γέφυρα ανόρθωσης BD71 - DF 06S , δεν μπαζάρει κανένας συνδυασμός από τα 4 ποδαράκια (άρα είναι καμενο). το θέμα μου είναι ότι η γέφυρα αυτή δεν έχει ποδαράκια κάτω από την πλακέτα (δείτε και στις φώτο παρά μόνο πάνω. θα δυσκολευτώ πολύ να την αλλάξω γιατί τα άλλα υλικά είναι πολύ κοντα, στην ουσία "κολητά")
β) η ασφάλεια F702 μπαζάρει, όπως και οι 3 ρεζέρβες που έχω πάρει.
γ) στο ολοκληρωμένο (ΤΝΥ 255P) κάποιοι συνδυασμοί ποδιών μπαζάρουν, άλλοι όχι (δεν ξέρω αν έπρεπε να κάνω αυτό το τεστ ή αν τα αποτελέσματα σημαίνουν κάτι
δ) cd11 - μπαζάρει
ε) D101 - UG2B δεν μπαζάρει (άρα είναι καμένο)
Συνημμένο Αρχείο 22358Συνημμένο Αρχείο 22359Συνημμένο Αρχείο 22360
το L101 (5mH, 50 mA) το βλέπω λίγο ραγισμένο στα πλάγια, δεν ξέρω αν είναι λογικό.
αν είναι καμένα τα α) και ε) μου κάνει εντύπωση γιατί δεν φαίνονται κατεστραμένα αλλά ο κρότος που έκανε όταν προσπάθησε να ανοίξει το μηχάνημα ήταν σχετικά δυνατός (μπορεί να είναι και άσχετο).
Αυτά που λες είναι σωστά - δεν πρόσεξες όμως ότι η κουβέντα είχε επικεντρωθεί στους πυκνωτές απόζευξης. Μιλάμε για πυκνωτές ενωμένους παράλληλα στην τροφοδοσία. Έτσι μια - τυχούσα - διαρροή στην ουσία εμφανίζεται σαν να τραβάει παραπάνω ρεύμα το φορτίο, και δεν μπλοκάρει τη λειτουργία του τροφοδοτικού.
Η βλάβη αντικαταστάθηκε με την αλλαγή των εξαρτημάτων και με ελάχιστο κόπο και κόστος, το μηχάνημα πλέον λειτουργεί κανονικά όπως και πρώτα.
Πιστεύω ότι τη ζημιά την έκανε τυχόν αυξομείωση τάσεως. Το μηχάνημα ήταν σε πολύπριζο την θερινή περίοδο...:001_unsure: ίσως αυτό επηρέασε σε συνδυασμό με την ευαισθησία του τροφοδοτικού, όπως διάβασα και στα εγχειρίδια service και είπε και ένας φίλος στο φόρουμ.
Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. :wiink:
P.S. μπάι δε γουέι, πήραμε φόρα και φτιάξαμε και το χαλασμένο πολύμετρο....
Γιώργο χάσιμο χρόνου για εσένα μήπως είναι να ψάχνεις να βρεις που το έχεις σημειώσει!
Αν μου επιτρεπεις μια ερωτηση φιλε φιλιππε.Παιζεις σκακι;
Σε ρωταω γιατι οταν αποκτησει κανεις λιγη πειρα σε αυτο,τοτε δυσκολα χανει πιονι επειδη δεν ειδε οτι ηταν αφυλαχτο.
Ετσι και'δω ,θα μιλαγα ποτε για πυκνωτη αποζευξης αν δεν ηξερα οτι μπορουμε να τον συναντησουμε στο εσωτερικο του ταλαντωτη; (ερωτηση χωρις απαντηση,ρητορικη).
φιλικα, Γιωργος (αθικτον).
τα άλλαξα όλα από το β) έως το ε), πλέον το L101 (5mH, 50 mA).
σίγουρα δεν θα χρειάζονταν όλα αλλαγή αλλά μπερδεύτηκα με αυτό το buzzer και τα ξήλωσα...:crying:, κάτι μάθαμε όμως και από αυτό.....
τα υλικά, τα ζήτησα με βάση τους κωδικούς στα σχέδια (χωρίς να ξέρω ιδιαίτερα περί τίνος πρόκειται, μόνο από όσα έγραψε ο Φίλ.), από καταστήματα ηλεκτρονικών που εμφανίζονται σε λίστες του φόρουμ.
P.S. έχει βγάλει περίπου μια δεκαετία λειτουργίας το παλμοτροφοδοτικό γιώργο, πάλι καλά να λέμε και έσκασε όχι όταν λειτουργούσε το μηχάνημα αλλά όταν ήταν κλειστό....
Ναι αλλά από την στιγμή που μιλάμε για παλμοτροφοδοτικά η τάση τροφοδοσίας του smps ic γίνεται από ανατροφοδοτήσει και έτσι τα ρεύματα δεν είναι και μεγάλα,
μια μικρή διαρροή σε κάποιον από αυτούς μπορεί να το κάνει να μην ταλαντώνει ή να κάνει διάφορα κουλά.
Άντε πάλι. Βρε, αν σε μια οποιαδήποτε τάση τροφοδοσίας, τάση αναφοράς, κ.λ.π. του κυκλώματος συνδέσεις μια αντίσταση π.χ. 10kΩ ως προς τη γη, θα μπλοκάρει η ταλάντωση;
Αν συνδέσεις αντίστασή σε τάση τροφοδοσίας όχι αν βγάλεις τον πυκνωτή απόζευξης όμως κάποια κουλά θα κάνει,
δεν θα έλεγα το ίδιο για τάσεις αναφοράς.
Αυτό λέω λοιπόν: Μια επιπρόσθετη αντίσταση παράλληλα με την τροφοδοσία ισοδυναμεί με μια διαρροή του πυκνωτή απόζευξης. Δεν είπαμε να αφαιρεθεί ο πυκνωτής απόζευξης - ίσα ίσα που πολλές φορές επιμένω ιδιαίτερα πάνω σ' αυτό το θέμα!
Αν αποκτήσει διαρροή μπορεί η λειτουργία του να είναι σωστή?
Στην ουσία είναι σαν να έχει και μια αντίσταση παράλληλα.
Ειμαι σιγουρος πως γνωριζεις οτι τα παλμοτροφοδοτικα εχουν λεπτες ισσοροπιες και η ποικιλια σχεδιων καθιστα δυσκολο τον εντοπισμο βλαβης που μπορει να παρουσιαστει στο πιο ασχετο σημειο.Οδηγωντας ακομα και εναν εμπειρο ηλεκτρονικο σε λαθη.
Θεωρητικα ειναι σωστο αυτο που λες ,αλλα οχι σε τετοια κυκλωματα που ο τροπος λειτουργιας τους τα καθιστα απροβλεπτα.
Κοίτα, μου έχει τύχει πορτοκαλί πυκνωτής ΜΚΤ 1μF 63V της PHILIPS (BC Components) να δείχνει 3kΩ στο ωμόμετρο. Αυτός ήταν σε μια συσκευή ενωμένη στο τηλεφωνικό δίκτυο, όπου μπλοκάριζε μια DC συνιστώσα σε ένα σήμα ήχου, και το έπαθε αυτό μετά από μια υπέρταση στο δίκτυο (έγινε διαπήδηση στην πλακέτα). Εννοείται βέβαια ότι δεν τον βάζει κανείς σε μια κατασκευή στη θέση μιας αντίστασης 3kΩ!
Την χωρητικότητα του την μέτρησες, είχε παραμείνει η ίδια?
Δεν τη μέτρησα γιατί δεν ξέρω κατά πόσον θα μέτραγε σωστά το καπασιτόμετρο με μια αντίσταση 3kΩ παράληλα στον προς μέτρηση πυκνωτή. Τώρα θα μου πεις μπορούσα να μετρήσω ένα καλό πυκνωτή και μετά να βάλω μια αντίσταση παράλληλα να δω τι θα δείξει το όργανο... Πάντως δεν το έκανα...
Καλημέρα. τυχαίνει να έχω παρόμοιο aircondition με την ίδια βλάβη. Έχω βρεί τα εξαρτήματα εκτός απο το CD11 που είναι μια δίοδος ST02D-200, 200W. Μήπως γνωρίζει κάποιος που μπορώ να την βρω. Έχω ψάξει σε όλα τα μαγαζιά αθήνα φανός βενιέρης ραδιοκατουμάς τριδίμας κτλ. Η τουλάχιστον ποια έβαλε ο Κώστας και δούλεψε. Ρώτησα στον φανό και δεν ξέρουν τι ακριβώς δίοδος είναι αυτη.
Είναι σίγουρα καμμένη; Αν τη μετράς εντός κυκλώματος θα σου δείχνει βραχυκύκλωμα γιατί στην ουσία μετράς το πρωτεύον του μετασχηματιστή. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με ένα 1.5KE200 σε σειρά με μια BYV26Ε (προσοχή στις φορές σύνδεσης).
Καλημέρα και σε ευχαριστω για την απάντηση. Εδώ βρήκα ένα datasheet που αναφέρει τα χαρακτηριστικά της διόδου zener και της διόδου. Αν ζήταγα δυο τέτοιες και τις σύνδεα σε σειρά όπως λές δεν θα έκανα την δουλειά μου? Αν όχι είσαι σιγουρος ότι θα δουλέψει με τις παραπάνω? Δέν έχω μεγάλη εμπειρία γιαυτό και οι πολλές ερωτήσεις.
http://www.shindengen.co.jp/product/..._ST02D-200.pdf
Βάλε αυτές που σου λέω.