Θέλει μεγάλες αλλαγές διότι δεν θα έχεις έτοιμη την υψηλή τάση των 325V και θα πρέπει να την φτιάξεις.
Printable View
Δεν εχω ασχοληθει για να ξερω ακριβως τι χρειαζεται απλως αναφερω κατι που αοριστα μου ειπε καποιος φιλος. Θα μπορουσε να ειναι μια καλη ευκαιρια για ψαξιμο,για οποιον εχει την ορεξη ν'ασχοληθει. Υπαρχουν ετοιμες λυχνιες που λειτουργουν απευθειας με 12ν. Αν ειχαμε ενα σχεδιο κι απ'αυτες θα μπορουσαμε να μελετησουμε τις ανομοιοτητες που παρουσιαζουν.
Κάτι βρήκα.
http://freecircuitdiagram.com/2009/0...-lamp-circuit/
http://micinverters.blogspot.com/200...e543f89b891f05
http://www.electronicecircuits.com/e...-light-circuit
http://www.fieldlines.com/board/inde...ic,131265.html
Τα λινκ είναι τυχαία. Ούτε ξέρω αμα δουλεύουν ή άμα είναι αυτό που ψάχνουμε.
Εχω και εγω 2 λάμπες σαν αυτή http://www.electronicecircuits.com/w...0W-diagram.jpg
βεβαία πολλή μικρότερες δεν θυμάμαι τα χαρακτηριστικά
Λόγω δουλειάς στέλνω στην ανακύκλωση εκατοντάδες λάμπες το μήνα, βέβαια οικονομίας όχι πολλές. Θα αρχίσω να τις μαζεύω και θα το δημοσιεύσω, όσοι είναι κοντά στο Ελληνικό...
Σωστόόόόόός ο παίκτης! Τις λάμπες τις δίνουμε μεν, δε παίρνουμε τίποτα δε. Αν με όσα ανακυκλώσιμα έδιναν και κάτι, θα είχαν ανακυκλωθεί πολύ περισσότερα πράγματα.
Π.χ να έδινε η ΑΦΗΣ επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μαζί με φορτιστή σε όσους έδιναν μπαταρίες για ανακύκλωση ή κάτι παρόμοιο ως επιβράβευση, ας πούμε. Δεν ξέρω κατά πόσον γίνομαι κατανοητός.
προσωπικά όχι. Και ίσως να σας κεντρίσω λίγο, λέγοντας σας πως όταν αγοράζεις μία λάμπα πληρώνεις και τα έξοδα ανακύκλωσης της με ξεχωριστό φόρο από το φπα. Παρόλα αυτά, στηρίζω τη φωτοκύκλωση που εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι κανένας πολιτικός ή μεγαλοκαρχαρίας του συστήματος μέσα...
Άρα αμα πάω σε ένα κατάστημα και πω θέλω τις λάμπες δε θα μου πει μα μου. Ωραία.
Δεν νομίζω να σου δώσουν μιας και το κατάστημα εισπράτει κάποιο κέρδος απο την ανακύκλωση με το πόσα τεμάχια επιστρέφει (καθώς τίποτα δεν γίνεται τσάμπα).......
Αλλά δεν χάνεις και τίποτα να κάνεις μια ερώτηση.........
Παιδια όχι. Τα καταστήματα δεν εισπράτουν τίποτα από ανακύκλωση, και με εξαίρεση κανένα στριμένο δε θα σας πουν όχι.
Παιδιά μου έδωσαν 2 λάμπες οικονομίας 18W και ενώ τα έχω αλλάξει όλα σχεδόν απο μέσα, δεν λένε να ανάψουν.
Άρχισαν να ανάβουν μαζί πριν από 2 χρόνια για 18 ώρες την μέρα και κάηκαν με διαφορά 1 βδομάδας. Η μία έσβησε έτσι απλά, και η άλλη τρεμόπαιζε αρκετή ώρα μέχρι να ανάψει. Στο τέλος άναψε αλλά μετά από λίγες μέρες κάηκε.
Στην μία βρήκα καμένη την αντίσταση που λέγαμε την προηγούμενη φορά, τα δύο mje150001 καμμένα (το ένα σκασμένο) και σχεδόν τις μισές αντιστάσεις. Άλλαξα τις αντιστάσεις και τα mje με mje150003.
Στην άλλη δεν βρήκα τίποτα καμένο... Όλα φαίνονται οκ. Παρ όλα αυτά, άλλαξα προληπτικά τα δύο mje150001 (με mje150003).
Πέρασα ξανά τις κολλήσεις σε όλες τις επαφές και έλεγξα όλους τους πυκνωτές. Όλα φαίνονται εντάξει και στις τιμές που πρέπει να είναι. Όταν όμως τις βάζω να ανάψουν τότε δεν ανάβουν..
Η λάμπα είναι κάτασπρη. Δεν έχει μαυρίλες πάνω και το κάθε πηνίο της έχει 12Ω αντίσταση.
Κάτι απ τα δύο φταίει.
Πως θα ελέγξω την λάμπα?
Πως θα ελέγξω το μπαλάστ?
Ποιο μπάλαστ;
http://www.en-genius.net/includes/files/col_081307.pdf
Οδηγος επισκευης λαμπων οικονομίας.Λιγα πραματα λεει ...
Καλησπέρα παιδιά,
άνοιξα μια λάμπα οικονομίας και στο ένα πηνίο της λάμπας μετράω 4,9Ω ενώ στο άλλο άπειρη. Επίσης η λάμπα είναι λίγο μαυρισμένη...
Nα φανταστώ ότι πάει για πέταμα? Και αν τελικά η λάμπα σαν λάμπα πάει για πέταμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω το υπόλοιπο κομάτι (πλακέτα και ντουί) και να κολήσω μερικά LEDs πάνω?
Μπορείς να την ανάψεις με εφαρμογή υψηλής τάσης (χωρίς προθέρμανση)
Δε διαβασα ολα το νημα, απαντω στο 1ο ποστ
Εχω δοκιμασει σε 4 ιδιες λαμπες που ειχαν καει να βαλω το κυκλωμα απο 2 αλλες ιδιες
Και στις 4 ειχε καει η λαμπα και το κυκλωμα αθικτο
Τωρα βαζοντας το κυκλωμα των καμμενων στις καινουργιες, δουλεψαν μια χαρα
Τωρα αν ευθυνεται το κυκλωμα που καηκαν οι λαμπες ή ηταν ελλατωματικες εξ αρχης, δε το γνωριζω
Τι πάει να πει πού βρίσκεις; Προφανώς δεν πας σε ένα μαγαζί και λες στον πωλητή "Πιάσε μου μια υψηλή τάση"! Βρες κάποιο κύκλωμα τροφοδοσίας μικρών λαμπών φθορισμού χωρίς προθέρμανση (π.χ. κανένα φωτιστικό ασφαλείας της πλάκας) και βάλτο στη λάμπα.
Αυτό εννοούσα. Με ποιό τρόπο μπορώ να παράγω υψηλή τάση.
Αν είναι με προθέρμανση τι αλλάζει. Και πως καταλαβαίνω αν είναι με προθέρμανση ή όχι το κύκλωμα?
Άμα το κοτσάρω σε κανονικό ballast με starter που ανάβει t8 λάμπες, δε γίνεται? Πρέπει οπωσδήποτε να είναι ηλεκτρονικό?
Αν υπάρχει προθέρμανση στο σύστημα θα έχεις 4 καλώδια που πηγαίνουν στη λάμπα, αν δεν έχει προθέρμανση θα έχει μόνο 2 καλώδια προς τη λάμπα (1 σε κάθε άκρο της).
Το συμβατικό ballast δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πηνίο. Το ηλεκτρονικό είναι ένα ολόκληρο παλμοτροφοδοτικό. Οι λάμπες έχουν την ίδια κατασκευή, ένα νήμα πυρακτώσεως σε κάθε τους άκρη.
Ναι αλλά απ'ότι καταλαβαίνω κάνουν την ίδια δουλειά?
Η προθέρμανση ποιά είναι σε αυτά τα δύο διαφορετικά ballast? Ή υπάρχει και στα δύο και στο μόνο που δεν υπάρχει είναι το φωτιστικό ασφαλείας που είπες? Και γιατί είναι απαραίτητο να μην υπάρχει για να ανάψουμε μια τέτοια λάμπα?
Αν εννοείς ότι ανάβουν λάμπες, ναι!
Το ρεύμα που διαρρέει τα νήματα της λάμπας κατά την έναυση.
Υπάρχουν και ηλεκτρονικά ballast χωρίς προθέρμανση.
Επειδή το ένα απ' τα δύο νήματα της λάμπας σου είναι καμμένο!
Εννοείς ότι αν το ένα απο τα δύο νήματα είναι καμμένο, τότε αν έχω ballast με προθέρμανση, η λάμπα δεν θα ανάψει?
Αυτή η προθέρμανση είναι η καθυστέρηση του ανάματος, το τρέμουλο μέχρι να ανάψει ή ο χρόνος που κάνει από τότε που την ανάβουμε μέχρι να ζεσταθεί και να αποδώσει το 100% της φωτεινότητας της?
Άρα εννοείς ότι όλα τα απλά ballast είναι χωρίς προθέρμανση? Δηλαδή απλό ballast έχει μέσα το φωτιστικό ασφαλείας?
Γιατί δεν καταλαβαίνω τι μου λες? :hammer: Είναι σαν να μου λες να λύσω γρίφους στα κινέζικα! :001_tt2:
εφόσον θέλει προθέρμανση και το νήμα (αντίσταση προθέρμανσης) είναι κομμένο πως θα προθερμανθεί ώστε να έρθει το αέριο σε κατάσταση ιονισμού;
Αρα δεν θα ανάψει ή θα "παλέψει" πολύ το ballast μέχρι να καταφέρει να την ανάψει και πάντα με αμφίβολα αποτελέσματα.
όχι δεν είναι αυτό, αλλά συμβαίνει τότε (μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ανάψει).
τα απλά, αφήνουν ρεύμα να διαρρέει μέσα από τα νήματα και μέσω του στάρτερ για την προθέρμανση. Αρα τα απλά ballast γενικά έχουν προθέρμανση (π.χ. τα συνηθισμένα φωτιστικά με το πηνίο και το στάρτερ).
Να τονίσω ότι δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά μπαλάστ χωρίς προθέρμανση, ούτε όλα τα απλά με προθέρμανση.
Αν η λάμπα συνδέεται με δυο ακίδες (μια από κάθε πλευρά) τότε δεν χρησιμοποιείται προθέρμανση.
οχι
Μένεις ετεξεταστέος! (στα κινέζικα):biggrin:
Kαλησπέρα σε όλη τη παρέα...Εχω ασχοληθεί κατα καιρους με τις λάμπες είτε νεον ειτε οικονομικές. Δοκιμαζα τα πολύπλοκα κυκλωματα των χαλασμενων λαμπων και μετά πειραματίστικα για να δω πόσο πιο απλά μπορούν να γίνουν...ετσι κατέληξα σε ένα κύκλωμα απλό με 6 υλικά που ειναι 3 διπλά υλικά
2Χ 330n πολυεστερικους
2Χ 100 Οhm 1W
2X 4007 diode
σκεφτείτε λίγο πως με αυτά τα 6 υλικά αναβουν λαμπες νεον...4waττ και 8watt
μπορεί να γίνει? θελω απαντήσεις...και αιτιολόγηση
Συνημμένο Αρχείο 330602 παράλληλοι πυκνωτές και 2 αντιπαραλληλες διοδοι με 2 αντιστάσεις των 100Οhm μπορούν να οδηγήσουν μια λαμπα 4 W
Ωραία μέχρι εδώ. Δεν κατάλαβα όμως, για ποιό λόγο πρέπει να βάλω στην λάμπα (που θέλω να δοκιμάσω αν είναι καμμένη) κύκλωμα που να μην έχει προθέρμανση, αφού πρέπει να προθερμανθεί πρώτα, αλλιώς δε θα ανάψει η θα ανάψει δύσκολα.
ΥΓ. Μπορείτε να με βρίζετε όσο μου απαντάτε, δεν έχω πρόβλημα! :001_tt2:
Πρεπει να βαλεις κυκλωμα που να μην εχει προθερμανση, επειδη εσυ ετσι κιαλλιως ΔΕΝ μπορει να προθερμανεις ΚΑΙ τα δυο νηματα.
ΟΧΙ δεν ειναι απαραιτητο να προθερμανθει πρωτα για να αναψει σωστα. Με προθερμανση , αρκει μαι ταση 400-500βολτ που την δεινει το σταρτερ σε συνδιασμο με το μπαλαστ (το ασπρο πηνειο που μοιαζει με μετασχηματιστη ). Μετα το αναμα , αρκει η χαμηλοτερη ταση του δικτυου απο μονη της, να αναγκαζει την λαμπα να μεινει αναμενη.
Χωρις προθερμανση, χρησιμοποιουμε μια πολυ μεγαλυτερη ταση της ταξης των 800-1500βολτ,-εξαρταται απο την ισχυ της λαμπας- που αυτη η μεγαλη ταση , ειναι στην πραξη καποιοι παλμοι υψηλης τασης, απαραιτητοι για το κρυο ξεκινημα. Μετα το αναμα, αρκει η ταση των 300 βολτ του δικτυου.
Ωραίος!! Είχα και εγώ τις ίδιες απορίες όπως και ο Νίκος (PCman) αλλά ήμουν εκτός για λίγες μέρες και δεν είχα γράψει κάποιο post...
Βέβαια τώρα μου δημιουργήθηκε μια ακόμα απορία. Γιάννη... αν θυμάμαι καλά (εσύ πρέπει να ήσουν) είχες γράψει σε ένα άλλο post ότι βραχυκυκλώνοντας τα 2 καλώδια από τα πηνία (όχι τα πηνία μεταξύ τους) μπορείς να "επισκευάσεις" την λάμπα. Εκεί... τι συμβαίνει...? Ακυρώνεις τα πηνία αλλά πως αναβει τελικά η λάμπα? Πως βρίσκεις υψηλή τάση στο κυκλωματάκι που έχει ο οικονομικός λαμπτήρας?
(θα ψάξω να βρω το post για το οποιο μιλάω και θα κάνω edit για να το βάλω εδώ)
edit: το βρήκα,
Μιλαω για το post #29 σε αυτό το link:
http://www.hlektronika.gr/forum/show...t=59782&page=3
ΚΟΛΠΟ: σχεδον ολες οι καμενες λαμπες επισκευαζοντε. Ειδικα οι λαμπες φθορισμου με ηλεκτρονικο σταρτερ,(ιδια τεχνολογια με αυτες τις μπαγιονετ και βιδωτες οικονομικου τυπου, μονο το σχημα του τυπωμενου αλλαζει),οταν καει η λαμπα (καμενα τα νηματα που κοκκινιζουν στα ακρα δεξια και αριστερα, εκει που μαυριζουν οι λαμπες),τοτε τις επισκευαζεις απλα τυλιγοντας μερικες σπειρες συρμα στους ακροδεκτες των νηματων, βραχυκυκλωνοντας τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ ενα βραχυκυκλωμα στην αριστερη μερια, και αλλο διαφορετικο απο το πρωτο,στην δεξια μερια. ΟΧΙ την αριστερη με την δεξια μεταξυ τους
Αν δουλεψει, που μαλλον αυτο θα γινει, τοτε η λαμπα δεν ξανακαιγεται ποτε.
Εμένα με καλύψατε! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την ανοχή!
ευχαριστώ...οχι δουλευει μια χαρα και για καιρό αρκετό...τις χρησιμοποιώ για να φωτίζω τα βιτρω που φτιάχνω και αν εβαζα κυκλωμα του εμπορίου θα επρεπε για 2-3λάμπες να δίνω ενα σωρό λεφτά...μια μερα επαιζα με το 220 (περίεργο) και βρήκα αυτή τη λύση...αν βάλεις 470n μπορεις να ανάψεις μεγαλύτερες λαμπες πχ 8W αλλά μια φορά το εκανα....
Άγη, με ένα μόνο πυκνωτή σε σειρά δεν ανάβει;