Δεν δουλευει ο ανεμιστηρας αλλα δουλευει το κομπρεσερ.Εψαξα και βρηκα στην πλακετα μπροστινη σκασμενο ενα τρανζιστορ και φυσικα δεν υπαρχουν στοιχεια.Μηπως καποιος γνωριζει καποιος καποιο σχεδιο και την ονομασια του τρανζιστορ.
Printable View
Δεν δουλευει ο ανεμιστηρας αλλα δουλευει το κομπρεσερ.Εψαξα και βρηκα στην πλακετα μπροστινη σκασμενο ενα τρανζιστορ και φυσικα δεν υπαρχουν στοιχεια.Μηπως καποιος γνωριζει καποιος καποιο σχεδιο και την ονομασια του τρανζιστορ.
Φωτο; :001_smile:
Να βγαλω φωτο αλλα πως θα την ανεβασω μεσω κινητου.το τρανζιστο ειναι τελικα triac σε smd το εβαλα αλλα δεν δουέψε ο ανεμιστηρας.η ζημια εγινε απο τον ανεμιστ τον αλλαξα αλλα δεν μου δουλευει μεσω πλακετας.εβαλα ενα μικρορελε 220 v προχειρα εντολη απο το κομπρεσερ και μεσω επαφης start ανεμιστηρα.ολα προχειρα αλλα δουλευει προς το παρων.
Διακοπτες πορτας κοιταξες, μηπως υπαρχει βλαβη και εκει?Αν δεν πατηθει ο διακοπτης δεν δουλευει ο ανεμηστηρας,Επισης οταν χαλαει triac πολλες φορες καιγονται και καποιες αντιστασεις που ειναι σε σειρα με τα ποδαρακια του.
Εχω ελενξει το μπουτον ειναι ενταξει.προσπαθω να σας βαλω φωτο αλλα δεν τα καταφερνω μεσω κινητου.το triac το ειχε σκασει και προφανος θα εχει καψει και κατι αλλο.εαν υπαρχει καποιο σχεδιο εστω και το σχηματικο διαγραμμα θα με βοηθουσε πολυ.πιστευω να κατσφερω να στειλω κσι φωτο.
Συνημμένο Αρχείο 42056Συνημμένο Αρχείο 42057Συνημμένο Αρχείο 42059Συνημμένο Αρχείο 42058
Επισυνάπτω και τις φωτογραφιες.Δεν μπορώ να βρω την πλακέτα η Πιτσος μετά ενα μηνα και..Εαν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με την πλακέτα η και κάνα σχέδιο εστω και σχηματικο θα μου ηταν χρησιμο.
Θα κοιταξω αν εχω καμια παλια και θα σου πω αυριο τι εχει γυρω απο το triac,Η πιτσος σου εδωσε κωδικο ανταλακτικου?
ναι μου εδωσε 651280 αυτη ειναι η πλακετα https://www.google.gr/search?q=kdn+v...Ch3yDv5xvCM%3A
αυτο το μικρο που φαινετε σαν τρανζιστορ ειχε σκασει δεν ειχε στοιχεια και μου ειπαν οτι ειναι triac και μου δωσαν ενα αλλα τιποτα αλλα μηπως δεν ειναι
o.k. θα το κοιταξω
Δεν εχω ιδια εχω ομως απο αλλα μοντελα τα οποια εχουν τον ιδιο ακριβως τροπο λειτουργιας.Στο triac που αλαξες εχει μια αντισταση η οποια ενωνει τα δυο ακριανα ποδαρακια και ειναι 10kohm.Η εντολη που ερχεται απο το ολοκληρομενο εχει μια αντισταση 470ohm σε σειρα με το triac.Αλλα εξαρτηματα δεν υπαρχουν μεταξυ ολοκληρομενου και triac.
Μήπως μπορείς να δεις αυτό το triac τι στοιχεία γράφει επάνω; Τελικά είναι triac; Πάντως σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου.
Z7S Y334
Ευχαριστώ πολύ εάν κάτι χρειασθεί θα σε ξαναενοχλησω! Καλο βραδυ
Λοιπον εχει 3 Triac .2 μεγαλα και ενα μικρο κολλημενο επανω στην πλακετα σε smd. Αυτο το Triac εχει μια αντισταση η οποια περνει εντολη απο το ολοκληρωμενο και οπως την μετραω εχει 1,5 kω.Δεν φαινετε τιποτα γιατι με το σκασιμο αλοιωθηκαν τα γραμματα απο την αντισταση .Οι αλλες αντιστασεις που τροφοδοτουν τα αλλα 2 μεγαλα triac μεσω ολοκληρωμενου εχουν 470ΩΜ,Τα δυο μεγαλα το ενα δινει μάλλον στο κομπρεσερ και το αλλο κανει αποψυξη στην αντισταση που φοραει επανω στον συλλεκτη μια φορα στο 24ωρο γυρω στις 01:00 .Το δε μικρο ειναι για το βεντιλατερ.Δεν φαινετε να εχει καψει κατι αλλο αλλα παρολο αυτο δεν δουλευει το βεντιλατερ.Μια σκεψη ειναι μηπως εχει μεταβληθει η αντισταση που σκανδαλιζει το μικρο triac γιατι στα μεγαλα εχει 470ωμ ενω στο μικρο 1,5κω.Εαν κανω μια γεφυρα αναμεσα στο Α1 και Α2 του Triac smd δουλευει κανονικα.Αρα δεν σκανδαλιζετε ειτε απο ολοκληρωμενο ειτε ειναι μεγαλη η αντισταση σκανδαλισμου. Μηπως καποιος μπορει να βοηθησει Συνημμένο Αρχείο 42067
1.5kΩ είναι πολλά, με τα 5V που θα βγάζει ο επεξεργαστής και τα 2.5mA που θα περάσουν, δεν υπάρχουν πολλά triac που να σκανδαλίζονται... Αυτό που έχεις τώρα επάνω ποιο είναι;
Αυτο που μου δωσαν να βαλω γραφει επανω Z9M
G
E 615 σου το γραφω ετσι ακριβως οπως ειναι γραμενο επανω στο Triac.Ο φιλος Σακης που εχει πλακετα απο αλλα μοντελα γραφει για 10Κω.
Τα 10kohm ειναι αναμεσα στα 2 ακριανα ποδαρακια του triac.Τα 470ohm ειναι αναμεσα απο την εντολη του ολοκληρομενου προς το triac.To 1.5kohm που μετρας μαλλον κλεβει απο αλλου η μετρηση η εχει μεταβληθει η αντισταση απο το καψιμο
Υπαρχουν 3 αντιστασεις η μια που δεν μου φαινετε και μετραω 1,5κω και ερχετε απο το ολοκληρωμενο σε αυτην που δεν φαινετε και η αλλη ακρη παει στο gate του smd θυριστορ μικρο.Οι αλλες δυο αντιστασεις ερχεται σε καθε ενα Triac (μεγαλα) μια εντολη απο το ολοκληρωμενο και ειναι 470ωμ.Δες λιγο εαν η αντισταση η μια ακρη ερχετε απο ολοκληρωμενο και η αλλη παει στο gate του μικρου smd Triac γιατι εγω δεν βλεπω να πηγαινει η αντισταση στα 2 ακριανα του μικρου triac .
Η δικια μου πλακετα ειναι αυτη Συνημμένο Αρχείο 42072Συνημμένο Αρχείο 42073Συνημμένο Αρχείο 42074 και εχει 3 triac smd και 2 μεγαλα.Ειναι απο ψυγειοκαταψυκτη pitsos nofrost.Σε καθε triac smd εχει 2 αντιστασεις που σχετιζονται με το καθενα απο αυτα και ειναι αυτες που σου ανεφερα πιο πανω
Συνημμένο Αρχείο 42075Ειναι διαφορετικη απο την δικια σου αλλα αυτα μικρα triac smd με τι αντισταση σκανδαλιζουν
θα το δοκιμασω το σκεφτηκα αλλα ελεγα μηπως και καποιος εχει τετεια πλακετα οποτε αυριο περνω μια αντισταση και δοκιμαζω.
Καλη τυχη
Εκανα αλλαγη αντιστασης 470ωμ .Η αντισταση που εβγαλα ειχε διακοπη απο καπου αλλου μου εδειχνε την 1,5κω.Τωρα το βεντιλατερ δουλευει αλλα δεν σταματαει οταν ανοιγω την πορτα αλλα και δεν σταματαει γενικα το ψυγειο εαν πιασει θερμοκρασια και δεν κανει το βραδυ αποψυξει.
Δυστυχώς εάν κάηκε η αντίσταση που καταλήγει στον επεξεργαστή, είναι δύσκολο να μην έχει πάθει ζημιά και ο ίδιος ο επεξεργαστής...
Η αντισταση επαιρνε εντολη απο τον επεξεργαστη για να οδηγηση το triac.Το να επαθε τετοια ζημια ο επεξεργαστης απο μια εντολη που να μην δουλευουν ολα τα αλλα το θεωρεις φυσιολογικο;
Ναι, σε τόσο μικρή επιφάνεια που έχει εσωτερικά το κύκλωμα του επεξεργαστή, ένα μικρό ζόρισμα θα μπορούσε να καταστρέψει μόνο το κύκλωμα της ακίδας, αλλά ένα πιο σοβαρό κάψιμο όπως στην περίπτωση σου, έχει πιθανότατα επεκταθεί και στην γύρω περιοχή αχρηστεύοντας όλο το ολοκληρωμένο .
Έχω παραγγείλει την πλακέτα αλλά θα αργήσει οπότε κάθομαι και ασχολουμε μηπως κάνω κατι. Παντως σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια που προσφέρατε.
Δηλαδή όλο το τεχνικό επιτελείο αποφάσισε ότι πάμε για κόλλυβα?
Με το παρακάτω εργαλείο δεν μπορεί να σωθεί η κατάσταση?
http://www.ergo-tel.gr/product_info....ducts_id=23633
http://www.ergo-tel.gr/manuals/ATEX-BETA-RC33-II.pdf
Το επιχείρησε κανένας ?
Δεν διαφωνω σε αυτο που λες αλλα το θεμα ειναι που να βαλω αυτο το οργανακι ερχετε λιγο μεγαλο.Σιγουρα ειναι πολυ πιο αξιοπιστο απο αυτην την πλακετα που φοραει.
Ορίστε το τακτοποίησα !
Συνημμένο Αρχείο 42101
:001_tt2:
Τελικα ηρθε η πλακετα οχι ομως απο την siemens οπως την ειχα παραγγείλει αλλά λόγω του ότι αργούσε πολύ τη ακύρωσα αφού πρώτα την είχα βρει και σε κάποιο εξειδικευμένο μαγαζί την παρήγγειλα περιπου στην μισή τιμή και σε 9 μέρες την είχα παραλαβη .Τώρα το ψυγείο δουλεύει άψογα. Ευχαριστώ όλους σας για την βοήθεια που προσφέρατε.
Υ.Γ Το TRIAC ειναι GE 538 η δε αντισταση για τον σκανδαλισμο ειναι 821 για το triac του ανεμιστήρα, ενώ για το κομπρεσέρ και αντίσταση απόψυξης είναι 471 σε smd.
Καλησπέρα. Έχω την ίδια πλακέτα στο ψυγείο και μου κάνει το εξής πρόβλημα.
Αφού φτάσει θερμοκρασία σταματάει να λειτουργεί ο αέρας, το κομπρεσέρ δεν σταματάει ποτέ. Έχω μετρήσει τις αντιστάσεις δίπλα και στα 3 triac και είναι όλες σωστές. Έχω ελέγχει με πολύμετρο τα triac, μου δείχνουν ότι λειτουργούν σωστά. Τι άλλο θα μπορούσα να δω;
Ο θερμοστάτης του ψυγείου έχει αλλαχτεί για σιγουριά.
Διαβάζω το πρόβλημα σου και θυμήθηκα αυτό που έζησα πέρσι το καλοκαίρι. Αφου ελενξες όλα αυτά που έπρεπε δες λίγο και τις νησίδες αυτές που έρχονται απο τον επεξεργαστή να είναι καθαρές μήπως έχει δημιουργηθεί κάποια αγωγιμότητα από τυχόν υγρασία και σου κρατάει το triac διεγερμενο. Εαν είναι εντάξει τότε το πρόβλημα είναι στον επεξεργαστή και πας για πλακέτα. Αυτά κατά την γνώμη μου ισως ειμαι και λαθος αλλα...αυτο μου φαινετε.
Η πλακέτα δεν μοιάζει να έχει κανένα σημάδι υγρασίας. Οπότε λογικά καταλήγουμε στον επεξεργαστή. Θα ψάξω να δω αν μπορώ να βρω ανταλλακτικό να τον αντικαταστήσω
Εκτός αν κάποιο άλλο μέλος έχει συναντήσει το ίδιο πρόβλημα κ έχει να μας δώσει κάποια άλλη απάντηση.
Απο την περιγραφη σου πας για πλακετα.Μην ψαχνεις για επεξεργαστη,δεν μπορεις να τον προγραμματισεις,αγορασε καινουργια πλακετα.
Βρήκα αυτό για τον έλεγχο τον triac το οποίο όπως αναγράφει έτσι μου έβγαζε και τις ενδείξεις.
http://www.completepowerelectronics....th-multimeter/
Όσο για το θέμα του συμπιεστή δεν είμαι σίγουρος με τι ενεργοποιείται.
έκανες ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του gate του triac και δεν ξέρεις αν ο συμπιεστής ενεργοποιείται με rele ή triac;
Το ένα είναι παιχνιδάκι σε σχέση με το άλλο (έλεγχο triac), εκτός αν έκανες "εκπτώσεις" στις μετρήσεις και μέτρησες μόνο για βραχυκύκλωμα.
Άν έχεις ακολουθήσει όλα τα βήματα για έλεγχο του TRIAC (τόσο στην ενεργοποίηση όσο και στην απενεργοποίηση), τότε έχεις καλές πιθανότητες να δουλεύει το TRIAC.
Ακολούθησε το καλώδιο από τον συμπιεστή (είτε οπτικά είτε με το ωμόμετρο) και δες που συνδέεται στην πλακέτα.