Αν γνωρίζει καλά το πώς θα το κάνει τότε ναι έχει σίγουρη επιτυχία.Αν όμως δεν γίνει σωστά τότε θα χάσεις χρήματα και ψυγείο.
Printable View
Αν γνωρίζει καλά το πώς θα το κάνει τότε ναι έχει σίγουρη επιτυχία.Αν όμως δεν γίνει σωστά τότε θα χάσεις χρήματα και ψυγείο.
Κατ΄αρχάς ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνετε όλοι.
Στην συγκεκριμένη φωτογραφία, το δεξιά-δεξιά ζεύγος (κλιπάκι κίτρινο-μαύρο) που καταλήγει;
Στο ψυγείο μου μέτρησα αντίσταση στα 4 ζεύγη που αντιστοιχούν στους 4 αισθητήρες (2 συντήρηση + 2 κατάψυξη) και έτσι βρήκα τον ελαττωματικό.
Το ζεύγος όμως που καταλήγει στο κίτρινο-μαύρο κλίπ μου έδινε ανοικτό κύκλωμα στην μέτρηση.
Αν δεν κάνω λάθος το κιτρινόμαυρο είναι του διακόπτη πόρτας της κατάψυξης. Είναι reed και κλίνει κύκλωμα με κλειστή πόρτα.
Μόνο αυτό δε σκέφτηκα!! :001_unsure: Να σημειώσω ότι είμαι εντελώς ερασιτέχνης και δεν έχω καμία σχέση με την ψυκτική.
Λοιπόν να περιγράψω κι εγώ την εμπειρία μου. Επί πολλούς μήνες το CNES 4003 είχε το γνωστό πρόβλημα. Η ψύξη μια χαρά, αλλά η συντήρηση, ενώ την είχα μόνιμα στον 1oC, κάποιες (λίγες) φορές έπεφτε στους 0~1 oC αλλά συνήθως ο θάλαμος ήταν στους ~12oC.
Επειδή τα τρόφιμα δε χαλούσαν, θεωρούσα ότι ναι μεν η θερμοκρασία αέρα ήταν 12oc αλλά η θερμοκρασία στην καρδιά των τροφίμων ήταν σωστή. Πίστευα δηλαδή ότι η λειτουργία του ψυγείου ήταν να ψύχει μέχρι τη ρυθμισμένη θερμοκρασία και στη συνέχεια να αποψύχει τα στοιχεία με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία του αέρα.
Τελικά ήμουν λάθος. Το ψυγείο δε λειτουργούσε σωστά. Το διαπίστωσα με θερμόμετρο που έβαλα μέσα σε ποτήρι με νερό και παρακολουθούσα τη διακύμανση της θερμοκρασίας του. Τελικά και το νερό είχε ψηλή θερμοκρασία.
Έτσι τώρα στις γιορτές βρήκα χρόνο να ασχοληθώ. Διαβάζοντας στο internet και πέφτοντας τυχαία και τυχαία στο forum, άρχισα σταδιακά να μαθαίνω πως λειτουργεί το ψυγείο κάνοντας τα εξής βήματα:
1 Άλλαξα πυκνωτή του μοτέρ (αν και είχε λίγη ίχνη πράσινης "μούχλας" στα ποδαράκια του, δεν είχε ζημιά).
2. Άλλαξα relay και θερμικό του μοτέρ
Τότε κατάλαβα ότι αυτά δεν είχαν ζημιά διότι το μοτέρ δούλευε για την κατάψυξη αλλά όχι πάντα για την ψύξη.
Το επόμενο σύνηθες σε όποιον γνωστό και αν το έλεγα ήταν ότι όποτε κάποιος είχε πρόβλημα με το ψυγείο του (ανεξαρτήτου μάρκας), έρχονταν ο τεχνικός και δυστυχώς άλλαζε πλακέτα.
Λύνω λοιπόν κι εγώ την πλακέτα για οπτική επιθεώρηση (δεν ξέρω να ελέγξω τα ηλεκτρονικά της). Μια μικρή μαυρισμένη περιοχή με ανησύχησε και κατέληξα ότι μάλλον έχει καεί κάτι στην πλακέτα. Βρίσκω κωδικό και αρχίζω αναζήτηση. Η πλακέτα λόγω απογραφών θα μπορούσε να παραγγελθεί από το νέο έτος, με χρόνο παράδοσης 10-15 μέρες.
Μέχρι να αλλάξει η χρονιά, εξακολουθούσα να προσπαθώ να μάθω τη λειτουργία του ψυγείου. Ανακάλυψα την ηλεκτροβαλβίδα και με δοκιμές κατάλαβα ότι κάποιες φορές λειτουργούσε στέλνοντας ψύξη και στη συντήρηση και στην κατάψυξη, αλλά συνήθως "κολλούσε" στη θέση ψύξης μόνο της κατάψυξης.
Αποσύνδεσα λοιπόν από την πλακέτα τα καλώδια που ελέγχουν την ηλεκτροβαλβίδα, ενώ αυτή έστελνε ψύξη και στη συντήρηση αλλά και την κατάψυξη. Αποτέλεσμα να ψύχεται ναι μεν η συντήρηση, αλλά επειδή δούλευε πάντα παράλληλα και η συντήρηση + η κατάψυξη, η θερμοκρασία της συντήρησης έπεφτε πολύ χαμηλά (-2oC).
Έκανα και έναν τελευταίο έλεγχο σε test mode και είδα ότι οι δύο θέσεις της ηλεκτροβαλβίδας ελέγχονται κανονικά από την πλακέτα. Συνεπώς, το πρόβλημα πλέον σταμάτησα να το εστιάζω στην πλακέτα.
Και κάπου εδώ έπεσα στο howtofixit και στις οδηγίες περί αντικατάστασης του thermistor του evaporator. Προκειμένου όμως να μην κάνω πάλι άσκοπο έξοδο, είπα να επιβεβαιώσω ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Μέτρησα την αντίσταση του ζεύγους στο πράσινο φις της πλακέτας και έδινε 10-12 kohms.
Πάω λοιπόν σε κατάστημα ηλεκτρονικών από όπου πήρα (ελλείψει 4,7kohm) 2 thermistors των 10kohm τους οποίους συνέδεσα παράλληλα. (Συνημμένο Αρχείο 45662)
Κόστος 2,5 ευρώ (μάλλον με έπιασε κώτσο :001_rolleyes: ). Τοποθέτησα τα δύο αυτά αισθητηριάκια μέσα στο πλαστικό γωνιακό κάλυμμα το οποίο περιέχει και τον αισθητήρα του αέρα, με τρόπο ώστε τα αισθητήρια να ακουμπούν στην πλάτη του ψυγείου.
Κούμπωσα και τα καλώδια πάνω στο πράσινο φίς και έβαλα το ψυγείο σε λειτουργία.
Αποτέλεσμα: Το ψυγείο λειτουργεί πλέον (σχεδόν) όπως θα έπρεπε. Με ρύθμιση πχ 5 oC κυμαίνεται από 4 ~ 7 oC. Φαντάζομαι ότι με τον original αισθητήρα θα είναι πιο περιορισμένη η διακύμανση.
Κατέληξα να παραγγείλω το kit του αισθητήρα evaporator ώστε να επισκευάσω το ψυγείο με όσο το δυνατόν πιο εργοστασιακό τρόπο. Εκτιμώ ότι ακόμα και αν έβρισκα thermistor 4,7 kohms, και αν τον τοποθετούσα στη σωστή θέση, δεν θα πετύχαινα την ίδια καμπύλη της συνάρτησης θερμοκρασίας-αντίστασης με αυτήν του εργοστασιακού sensor.
Πολυ καλη προσπαθεια και ενδιαφερον που δουλευει καμπανα ακομα κ με διαφορετικης αντιστασης θερμιστορ.
Βασικα, οταν εσυ μετρησες 10-12 10-12 kohms, ουσιαστικα δεν πηρες μετρηση απο τον χαλασμενο θερμιστορ το οποιο κ θελεις να αντικαταστησεις? Το οτι τα συνεδεσες παραλληλα εννοεις και οτι δεν τραβηξες καινουργια καλωδιωση απο τον αισθητηρα μεχρι την πλακετα του μοτερ?
Μαλλον οι διαφοροποιησεις ειναι αμελητέες και με την βοηθεια ενος θερμομετρου υπολογιζει κανεις την διαφορα πραγματικης κ επιλεγμενης θεμροκρασιας! Τωρα οσον αφορα την καμπυλη συναρτησης που αναφερεις και τις μηδενικες διαφορες, τι να πω...το πενηνταρικακι που γλίτωσα (κοστος kit) το κανα ουζακι ;)
Ναι εννοώ ότι μέτρησα 10kohms στους ακροδέκτες του χαλασμένου thermistor (αφού το ξεκούμπωσα από την πλακέτα).
Όχι, εννοώ ότι αρχικά συνέδεσα παράλληλα τα 2 thermistors των 10kohms το καθένα, ώστε ουσιαστικά η αντίστασή τους να είναι 10/2=5 kohms.
Έτσι το λειτούργησα με συνολική αντίσταση 5 kohms αντί των 4,7 kohms μέχρι να παραλάβω το kit.
Καλησπερα σε ολους,
εχω το μοντελο CNESF 4003 21E.Το προβλημα μου ειναι πως και η συντηρηση και η καταψυξη αρχισαν ξαφνικα να υπολειτουργουν.
Συγκεκριμενα ενω οι ρυθμισεις τους ειναι στα 5 και -18,εχω 15 και -10.
Το μοτερ ακουω δουλευει ασταματητα.Μερικες φορες αρχιζει να χτυπαει αλαρμ,τεσσερις συνεχεις ηχοι ενω αναβοσβηνει ταυτοχρονα και το -18.Αναβοντας το superfrost σα να μην αλλαζει κατι.
Επισης παρατηρησα πως η αριστερη πλευρα πισω στην πλατη ειναι πολυ ζεστη,ειναι φυσιολογικο αυτο;Εχει καποια σχεση με το οτι δουλευει ασταματητα;
Η ερωτηση μου ειναι,πως μπορω να τσεκαρω τους 4 αισθητρες που αναφερθηκαν σε καποια αναρτηση;υπαρχει καποια φωτο η οποια να υποδεικνυει ποιες φισες ειναι ποιοι αισθητηρες;
Μετα,ποια η αντισταση που πρεπει να μετρησω;π.χ.τι πρεπει να μετρησω στους 5 και τι στους -18 βαθμους;
Κατι ακομα,αυτο που αναφερουν οι τεχνικοι σαν "η πλατη φουσκωσε",πως μπορω να το ελεγξω οπτικα και τι σημαινει αυτο πρακτικα;
ευχαριστω εκ των προτερων
Εννοείς το μισό του condeser = Απώλειες υγρών = Αιωνία η μνήμη του .Παράθεση:
Επισης παρατηρησα πως η αριστερη πλευρα πισω στην πλατη ειναι πολυ ζεστη,ειναι φυσιολογικο αυτο;Εχει καποια σχεση με το οτι δουλευει ασταματητα;
Σημαίνει ότι στις σωληνώσεις έχει διαρροή φρέον . (έχουν δημιουργηθεί πολλά θέματα με τα liebherr με το ίδιο πρόβλημα / μερικά μάλιστα 4 ετίας μόλις )
Για το τι είναι το condeser
http://www.soldatos.gr/html/contenser_en.html
https://www.youtube.com/watch?v=h5wQoA15OnQ