Δεν είναι πάντα έτσιΠαράθεση:
μεταβατικά φαινόμενα (της τάξης των msec)
Αν δεν δοκιμάσεις χειροκίνητα (έτσι για το γαμώτο) θα έρθω Χαλάνδρι να στο "ρεκτιφιάρω" εγώ.
Printable View
Δεν είναι πάντα έτσιΠαράθεση:
μεταβατικά φαινόμενα (της τάξης των msec)
Αν δεν δοκιμάσεις χειροκίνητα (έτσι για το γαμώτο) θα έρθω Χαλάνδρι να στο "ρεκτιφιάρω" εγώ.
Βάζω το τσίπουρο στο ψυγείο (το δεύτερο) :wiink:
Πέτρο δεν ήρθες, και αναγκάστηκα να πιω το τσίπουρο μόνος μου :001_smile:
Το τσίπουρο μου καθάρισε το μυαλό, και σκέφτηκα να ελέγξω το ρελέ. Διαπίστωσα ότι ο οπλισμός μάλλον δεν κινείτο εντελώς ελεύθερα στο πάνω-κάτω, ενώ και η επαφή δεν έδειχνε καλή συμπεριφορά στην ωμομέτρηση, πότε δεν έκλεινε καθόλου, πότε εμφάνιζε αρκετά υψηλή αντίσταση... ευτυχώς το ρελέ ανοίγει, οπότε το άνοιξα και βρήκα τις επαφές σε κακό χάλι. Καθαρίστηκαν σχολαστικά, καθαρίστηκε και λιπάνθηκε με σπρέι σιλικόνης ο οπλισμός, και εγένετο το θαύμα! Το ψυγείο επανήλθε, μόλις δώσει εντολή ο θερμοστάτης ο συμπιεστής ξεκινάει αμέσως, χωρίς αποτυχημένες προσπάθειες. Τελικά φαίνεται ότι το ρελέ δεν τροφοτούσε το τύλιγμα εκκίνησης, με αποτέλεσμα το μοτέρ να ζορίζεται να ξεκινήσει και να τραβάει πολύ ρεύμα, οπότε έκοβε το θερμικό (έχω μάθει πλέον πολύ καλά τον ήχο του).
Ιδανικά θα ήθελα να αντικαταστήσω το ρελέ, αλλά έχει ένα μυστήριο τύπο με τρεις επαφές απευθείας στο κέλυφος του συμπιεστή, που δεν βρίσκω με το Google, ούτε στη Ελλάδα ούτε έξω:
Συνημμένο Αρχείο 47923 Συνημμένο Αρχείο 47922
Καμμιά ιδέα;
Off-topic:
Προκειμένου να βοηθηθεί όποιος ψάχνει μελλοντικά παρόμοιο πρόβλημα, παρακαλώ κάποιος admin να αλλάξει τον τίτλο σε
SR-368 Αδυναμία εκκίνσης, το μοτέρ κόβει σε λίγα δευτερόλεπτα
Λογικά στο σχέδιο #23 common + run είναι αντίστροφα
https://www.youtube.com/watch?v=u3QMFXnEWjQ&t=16s
αν βρεις στις 2 μοναδικές επαφές (από τις 3 επαφές του μοτέρ ) που έχουν την μεγαλύτερη αντίσταση , τότε η 3η επαφή είναι η common .
Και αν ισχύει τότε μπορείς να βάλεις ρελέ με 2 επαφές , και το θερμικό ανεξάρτητο στην common θέση.
Το πηνίο του ρελέ λογικά τοποθετείται ανάποδα (κοιτάζει προς τα κάτω και άρα οι 2 επαφές έστω του δικού σου σχεδίου στο #23 για εκκίνηση και κανονική λειτουργία είναι οι επαφές common + start & η run η θέση του θερμικού ). Κάνε τεστ μέτρησης , επιβεβαίωσε και βάλε ξέχωρα κοινό ρελέ με 2 επαφές και θερμικό ανεξάρτητο.
Εχω μετρήσει τα τυλίγματα πάνω στο μοτέρ (common-run περί τα 14Ω, common-start περί τα 50Ω, run-start το άθροισμα των δύο), έτσι βρήκα το pin-out που έχω σημειώσει στη φωτογραφία.
Δυστυχώς δεν είναι το start η επάνω επαφή, αλλιώς θα προχωρούσα όπως προτείνεις.
Επομένως εφόσν δεν βρίσκεται το ίδιο ρελέ, με δύο επαφών θα πρέπει να το βάλω εκτός της κανονικής του θέσης (να μην κουμπώνει στο συμπιεστή), που είναι λίγο τσαπατσουλιά και θα ήθελα να το αποφύγω. Για την ώρα το αφήνω με το επισκευασμένο αφού δουλεύει, και θα συνεχίσω το ψάξιμο μήπως σταθώ κάπου τυχερός. Αν όχι, τελικά θα πάρω ένα δύο επαφών να το έχω πρόχειρο γαι την ώρα που θα παραδώσει το επισκευασμένο (αν και όταν συμβεί).
Βρήκα φυσικά αρκετά ρλέ νεώτερου τύπου (μάλλον PTC) τρίπινα, αλλά αφ'ενός δεν είμαι σίγουρος αν είναι συμβατά με ρελέ έντασης, αφ'ετέρου δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν έχουν το ίδιο pin-out, το οποίο και δεν μπόρεσα να βρω πουθενά. Και μόνο το γεγονός ότι το τρίτο pin το έχουν κάτω αντί επάνω, με προβληματίζει σε σχέση με το pin-out...
Τελικά δυστυχώς δέκα μέρες κράτησε η επισκευή. Από χτες το βράδυ πάλι δεν ξεκίναγε το μοτέρ, έβγαλα πρωί-πρωί το ρελέ και το άνοιξα πάλι. Πάλι μαυρίλα στην επαφή, ξανά καθάρισμα, πήρε μπροστά μια δυο φορές και πάλι απ'την αρχή, αστοχία και κόψιμο το θερμικό. Φαίνεται ότι έχει χαλάσει/φαγωθεί η "πλατίνα" (ό,τι είχε τέλος πάντων) στις επαφές, και δεν αντέχει πλέον το τόξο στο κλείσιμο/άνοιγμα. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω πουθενά, και με βλέπω να πετάω ένα κατά τα άλλα λειτουργικό ψυγείο για ένα ανταλλακτικό των €10 :saad:
Το λέω "πλατίνα" γιατί είχα διαβάσει σχετικά που χρησιμοποιείται και από όσο θυμάμαι χρησιμοποιείται στα μπουζί ? και σε επαφές ρελέ και άλλες εφαρμογές ? χρυσοχοΐας?, το λένε και λευκόχρυσο , και είναι ακριβότερος από τον χρυσό?.
Πιστεύω μπορεί να φτιαχτεί το ίδιο ρελέ (υποθέτω μια που έχεις ρεζέρβα ρελέ που πιθανόν να έχει ίδιες πλατίνες με του παλιού σε διαστάσεις )
Τα λαμάκια αυτά που συνοδεύουν την πλατίνα (το στρόγγυλο κομμάτι ακριβώς που γίνεται η ηλεκτρική επαφή) , δεν είναι φιξ με το εξωτερικό μαύρο σώμα του ρελέ , αλλά βγαίνουν .
Εάν υποθέσουμε έχεις το μεράκι και συγκρίνεις το εσωτερικό λαμάκι που είναι μέρος του πίρου του ρελέ και τυχαίνει να είναι ίδιες διαστάσεις με το ρελέ ρεζέρβα που πήρες , τότε έλυσες το μισό πρόβλημα .
Το άλλο μισό πρόβλημα είναι οι εξωτερικές πλατίνες που δεν είναι μέρος του πίρου του ρελέ (αλλά τα εξωτερικά λαμάκια σύνδεσης τροφοδοσίας του ρελέ που επίσης και εκείνα περιέχουν πλατίνα )
Σε αυτά τα εξωτερικά λαμάκια αν προσεκτικά τροχίσεις (dremel εργαλείο με τα τροχάκια του και τις δικές του αρίδες για τρύπημα ) και ισοπεδώσεις τις φθαρμένες πλατίνες και κατόπιν τρυπήσεις μόνο το σημείο ακριβώς όπου στέκονταν οι πλατίνες . Παίρνεις τις πλατίνες της ρεζέρβας που είναι καλές , τις τοποθετείς στην τρύπα που άνοιξες και κόλλημα με καλάι? από την πίσω πλευρά της πλατίνας . (τώρα άμα προτιμάς να ανέβεις με φανελάκι στο Έβερεστ , παρά να κάνεις αυτά που λέω είναι άλλο θέμα )
Κάνε πρόβες πρώτα με παλιά κατεστραμμένα ρελέ , και αν είναι οκ , δοκίμασε στο γνήσιο ρελέ την επιδιόρθωση.
Προσπαθούμε να αλλάξουμε πέταλα στο άλογο , και όχι να πετάξουμε το άλογο επειδή δεν έχει πέταλα.
Πέτρο, για την ώρα δεν έχω άλλο ρελέ στα χέρια μου, λειτουργικό ή μη, για πειράματα. Παράγγειλα χτες το καλσσικό δίπινο με πρόθεση να προσπαθήσω να το προσαρμόσω στο συμπιεστή με πατέντα, αλλά κάτι με ώθησε να παραγείλω δύο, για την απίθανη περίπτωση που θα ταίριαζαν οι επαφές για μεταμόσχευση :)
Υψηλού ρίσκου και αμφίβολου (διάρκειας) αποτελέσματος η εγχείρηση, όταν έρθουν θα τα δω προσεκτικά καιθα αποφασίσω πώς θα προχωρήσω.
Κάνε μια ερώτηση περιγράφοντας τους την διαφορά και ιδιαιτερότητα του δικού σου ρελέ
http://www.soldatos.gr/html/rele.html
Μπορεί να σου προτείνουν τον τύπο ICG :lool: